Търсене
Close this search box.

Демис Хасабис се ангажира с етичен ИИ

След като DeepMind преминава под ръководството на Google, разглеждаме нейния ръководител и причините, поради които е приел тази работа.

Alphabet потвърди, че дъщерното ѝ дружество DeepMind ще бъде обединено с Google Brain, изследователското крило на компанията, за да се създаде единно звено, което ще бъде ръководено от настоящия главен изпълнителен директор на DeepMind Демис Хасабис.

Новата съвместна група ще се нарича Google DeepMind и представлява нова консолидация на изследванията в областта на изкуствения интелект, тъй като фирмата работи все по-усилено, за да запази титлата си в областта на изкуствения интелект спрямо конкурентите OpenAI и Microsoft.

Хасабис, който е съосновател на DeepMind през 2010 г. и оттогава е неин главен изпълнителен директор, сега ще ръководи по-голям екип и ще определя по-пълно политиката и стратегията на Google за изкуствен интелект.

Той подчерта потенциала на ИИ да „трансформира индустриите“ и да подобри живота, а чрез DeepMind се насочи към бъдеще, в което предприятията могат да използват общ ИИ за обогатяване на дейностите.

„Чрез създаването на Google DeepMind вярвам, че можем да стигнем до това бъдеще по-бързо“, написа Хасабис.

„Изграждането на все по-способни и общи ИИ, безопасно и отговорно, изисква да решим някои от най-трудните научни и инженерни предизвикателства на нашето време. За тази цел трябва да работим с по-голяма скорост, по-силно сътрудничество и изпълнение, както и да опростим начина, по който вземаме решения, за да се съсредоточим върху постигането на най-голямо въздействие.“

Фактът, че Google запазва името DeepMind и запазва Хасабис, може да означава, че той ще ръководи новото подразделение по същия начин, по който е ръководил компанията си от самото ѝ създаване.

Досега DeepMind успяваше да работи със собствени етични прегледи и с намален натиск от страна на компанията майка Alphabet и отдавна се застъпва за предпазливо развитие.

Фирмата е ранен пионер на обучението с подсилване – парадигмата за обучение, основано на контекста, която сега често се използва за обучение на големи езикови модели (LLM).

През януари Хасабис, който има докторска степен по когнитивна неврология и богат опит в областта на компютърните науки, предупреди срещу безконтролното развитие на изкуствения интелект в интервю за списание Time.

„Когато става въпрос за много мощни технологии – а очевидно ИИ ще бъде една от най-мощните в историята – трябва да бъдем внимателни“, каза той.

В същото интервю бившият главен вицепрезидент на Google Алън Юстас посочи, че Хасабис е приел придобиването на DeepMind от Google с уговорката, че фирмата ще възприеме етичен подход към разработването на ИИ, и е отказал по-голямо предложение за придобиване от Facebook.

Във връзка с увеличаването на скоростта и сега, когато носи марката Google, Хасабис може да бъде принуден да съчетае бавния подход към етичния ИИ с по-интензивен конкурентен натиск в противоречие с предишните опасения.

Хасабис не е единствен, който изразява загриженост относно скоростта, с която ИИ вече е напреднал.

Ръководителите на гиганта в областта на търсенето предупредиха за недостатъците на генеративния ИИ, като председателят на Alphabet Джон Хенеси заяви, че Google се е „колебаел“ дали да пусне своя чатбот Bard поради опасения, че продуктът е незрял.

През март технологични пионери, сред които Стив Возняк и Илон Мъск, призоваха за шестмесечна пауза за „излязлото от контрол“ разработване на ИИ, а главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман публично обвини Google, че увеличава риска, за да спази крайните срокове за продуктите за ИИ.

Но поемането на по-активна роля от Хасабис в досегашния фрагментиран подход на Google към продуктите с изкуствен интелект може да се окаже стабилното решение, от което фирмата се нуждае, за да започне да изпълнява изцяло плановете си за разработка на функции с изкуствен интелект и ML.

В съобщението си за новината главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай заяви, че Хасабис ще „ръководи разработването на нашите най-способни и отговорни общи системи за ИИ“, докато съоснователят на Google Brain Джеф Дийн ще поеме ролята на главен учен на Google, който ще бъде пряко подчинен на Пичай.

„Обединяването на всички тези таланти в един фокусиран екип, подкрепен от изчислителните ресурси на Google, значително ще ускори напредъка ни в областта на ИИ“, написа Пичай.

Предстои да разберем дали това ускоряване ще доведе до по-бързи графици за пускане на ИИ или до по-строги вътрешни тестове, за да се гарантира, че продуктите, които ще бъдат пуснати, са по-подготвени за публично потребление.

Важно съобщение в рамките на известието е, че Дийн ще наблюдава производството на първите мултимодални модели на ИИ на Google.

Това би поставило Google в конкурентна позиция спрямо GPT-4 , мултимодалния LLM на OpenAI, и би могло да изравни шансовете на Google след месеци изоставане от конкуренти като ChatGPT .

Не е ясно как новообявените модели се вписват в двете предложения, за които се говори, че попадат под шапката на Magi“.

Терминът се отнася до вътрешния код на Google за проект, предназначен да вкара възможности за генеративен изкуствен интелект в настоящата търсачка на Google, който се очаква да бъде обявен по-късно тази година.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

Потребностите от електроене...

Новото партньорство на Google с базираната...
11/06/2024

Задължителната идентификаци...

Социалните медии заемат централно място в...
11/06/2024

Google премахва кампании за...

Google разкри, че е премахнала 1320...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!