Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурността на вашия бизнес

 

В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество с Nielsen 91% от испанските МСП потвърждават, че са жертви на ежедневни ИТ атаки. Вирусите, които опустошават системите им, включват троянски коне (33%) и шпионски софтуер (25%). Вирусите са навлезли в системите на компаниите от незащитени уебсайтове (39%), изтеглени програми (23%) и зловреден софтуер по електронна поща (19%).

От основно значение за малките и средните предприятия е да отделят ресурси за сигурност и да установят политики за сигурност, в противен случай загубите могат да бъдат значителни и скъпи. Загубите могат да включват всичко – от кражба на информация до временен ИТ срив.

Сигурни пароли
Като правило всички ваши служители трябва да използват пароли, които съчетават главни и малки букви, цифри и символи, и да се въздържат от използване на лична информация и др. Също така е важно те да сменят паролите си често, поне веднъж на шест месеца.

Защитете офиса си
Разбира се, най-лесният начин за директна атака срещу системите на компанията е да се получи физически достъп до ИТ оборудването. Компаниите трябва да контролират кой влиза в съоръженията с помощта на идентификационни карти или някакъв вид биометрична идентификация. Обърнете специално внимание на външния персонал (служби за почистване, външни фирми и др.) и посетителите и се уверете, че те се идентифицират правилно. Алармите и системите за видеонаблюдение са други чудесни идеи.

Поддържайте софтуера си в актуално състояние
По отношение на изтеглянето и стартирането на програми на фирмените компютри има едно лесно правило, което трябва да се спазва: ако не ви трябва, не го инсталирайте; ако ви трябва и го инсталирате, поддържайте го актуализиран; ако спрете да го използвате, деинсталирайте го. Ако следвате тези правила, ще си спестите много главоболия.

Не позволявайте на служителите си да изтеглят пиратски софтуер
Както обяснихме по-рано, пиратските копия на програми са често срещани входни точки за зловреден софтуер. За да не позволите на тези нелицензирани програми да застрашат вашата компания, е важно да установите адекватна политика за управление на софтуера. Това включва поддържане на актуализиран инвентар, контрол на програмните лицензи и обучение на служителите ви.

Бъдете внимателни с USB устройствата
Бъдете наясно с всички външни устройства, които се свързват с устройствата на вашата компания, независимо дали са външни твърди дискове, карти с памет или нещо друго, което може да пробие дупки в системата ви и да застраши чувствителни данни. За да избегнете проблеми, осигурете на служителите си защитени флашки (такива, които криптират информацията и са защитени с парола) и определете каква информация може да се прехвърля с помощта на този тип устройства или трябва да се изпраща по друг начин. По същия начин се уверете, че всички подходящи файлове, които идват от външни устройства, са тествани с антивирусна програма, преди да бъдат копирани или стартирани на фирмените компютри.

Изготвяне на резервни копия на данните
Софтуерът за откуп се превърна в най-голямата заплаха за компаниите. Ако искате да запазите ценната информация в безопасност по време на кибератака, архивирането на файловете и информацията е от основно значение. Препоръчваме ви да поддържате две резервни копия: едно, съхранявано в облака, и друго физическо копие (външен твърд диск, флашка и т.н.).

Инвестирайте в хардуер
Съществуват няколко евтини устройства, които са лесни за използване и ще помогнат за подобряване на сигурността в системите ви. Някои от този хардуер включват защитни кабели за лаптопи, U2F ключове, аксесоари за сигурно зареждане на мобилното ви устройство в обществени горещи точки. Отделянето на достатъчен капитал за хардуер за сигурност може да спести на бизнеса ви пари в дългосрочен план.

Обучавайте служителите си
Най-слабото звено във веригата за сигурност на вашата компания са хората. Обучението и образоването на вашите служители трябва да бъде приоритет. Само това може да ви спаси от измами и уязвимости, които започват с фишинг и социално инженерство.

Техните уязвимости са и вашите уязвимости
Служителите може и да са най-слабото звено, но фирмите, които предоставят продукти и услуги за вашата компания, са още по-голяма заплаха. Важно е да се защитите законно от уязвимостите, които може да има някой от тези доставчици, и да извършвате периодични проверки, за да сте сигурни, че всички свързани предприятия спазват добрите практики за сигурност.

Инсталирайте антивирусна програма
Когато използвате компютри или мобилни устройства, преди те да бъдат свързани към интернет, трябва да инсталирате добра антивирусна програма. Тази мярка е от основно значение както у дома, така и на работното място. Решението за киберсигурност за фирми ще защити устройствата и информацията на вашата организация при всякакви обстоятелства, дори когато служителите са невнимателни или допускат грешки.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
19/05/2023

Netflix предупреждава парт...

На хората може да не им...
Последно добавени
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!