Търсене
Close this search box.

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурността на вашия бизнес

 

В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество с Nielsen 91% от испанските МСП потвърждават, че са жертви на ежедневни ИТ атаки. Вирусите, които опустошават системите им, включват троянски коне (33%) и шпионски софтуер (25%). Вирусите са навлезли в системите на компаниите от незащитени уебсайтове (39%), изтеглени програми (23%) и зловреден софтуер по електронна поща (19%).

От основно значение за малките и средните предприятия е да отделят ресурси за сигурност и да установят политики за сигурност, в противен случай загубите могат да бъдат значителни и скъпи. Загубите могат да включват всичко – от кражба на информация до временен ИТ срив.

Сигурни пароли
Като правило всички ваши служители трябва да използват пароли, които съчетават главни и малки букви, цифри и символи, и да се въздържат от използване на лична информация и др. Също така е важно те да сменят паролите си често, поне веднъж на шест месеца.

Защитете офиса си
Разбира се, най-лесният начин за директна атака срещу системите на компанията е да се получи физически достъп до ИТ оборудването. Компаниите трябва да контролират кой влиза в съоръженията с помощта на идентификационни карти или някакъв вид биометрична идентификация. Обърнете специално внимание на външния персонал (служби за почистване, външни фирми и др.) и посетителите и се уверете, че те се идентифицират правилно. Алармите и системите за видеонаблюдение са други чудесни идеи.

Поддържайте софтуера си в актуално състояние
По отношение на изтеглянето и стартирането на програми на фирмените компютри има едно лесно правило, което трябва да се спазва: ако не ви трябва, не го инсталирайте; ако ви трябва и го инсталирате, поддържайте го актуализиран; ако спрете да го използвате, деинсталирайте го. Ако следвате тези правила, ще си спестите много главоболия.

Не позволявайте на служителите си да изтеглят пиратски софтуер
Както обяснихме по-рано, пиратските копия на програми са често срещани входни точки за зловреден софтуер. За да не позволите на тези нелицензирани програми да застрашат вашата компания, е важно да установите адекватна политика за управление на софтуера. Това включва поддържане на актуализиран инвентар, контрол на програмните лицензи и обучение на служителите ви.

Бъдете внимателни с USB устройствата
Бъдете наясно с всички външни устройства, които се свързват с устройствата на вашата компания, независимо дали са външни твърди дискове, карти с памет или нещо друго, което може да пробие дупки в системата ви и да застраши чувствителни данни. За да избегнете проблеми, осигурете на служителите си защитени флашки (такива, които криптират информацията и са защитени с парола) и определете каква информация може да се прехвърля с помощта на този тип устройства или трябва да се изпраща по друг начин. По същия начин се уверете, че всички подходящи файлове, които идват от външни устройства, са тествани с антивирусна програма, преди да бъдат копирани или стартирани на фирмените компютри.

Изготвяне на резервни копия на данните
Софтуерът за откуп се превърна в най-голямата заплаха за компаниите. Ако искате да запазите ценната информация в безопасност по време на кибератака, архивирането на файловете и информацията е от основно значение. Препоръчваме ви да поддържате две резервни копия: едно, съхранявано в облака, и друго физическо копие (външен твърд диск, флашка и т.н.).

Инвестирайте в хардуер
Съществуват няколко евтини устройства, които са лесни за използване и ще помогнат за подобряване на сигурността в системите ви. Някои от този хардуер включват защитни кабели за лаптопи, U2F ключове, аксесоари за сигурно зареждане на мобилното ви устройство в обществени горещи точки. Отделянето на достатъчен капитал за хардуер за сигурност може да спести на бизнеса ви пари в дългосрочен план.

Обучавайте служителите си
Най-слабото звено във веригата за сигурност на вашата компания са хората. Обучението и образоването на вашите служители трябва да бъде приоритет. Само това може да ви спаси от измами и уязвимости, които започват с фишинг и социално инженерство.

Техните уязвимости са и вашите уязвимости
Служителите може и да са най-слабото звено, но фирмите, които предоставят продукти и услуги за вашата компания, са още по-голяма заплаха. Важно е да се защитите законно от уязвимостите, които може да има някой от тези доставчици, и да извършвате периодични проверки, за да сте сигурни, че всички свързани предприятия спазват добрите практики за сигурност.

Инсталирайте антивирусна програма
Когато използвате компютри или мобилни устройства, преди те да бъдат свързани към интернет, трябва да инсталирате добра антивирусна програма. Тази мярка е от основно значение както у дома, така и на работното място. Решението за киберсигурност за фирми ще защити устройствата и информацията на вашата организация при всякакви обстоятелства, дори когато служителите са невнимателни или допускат грешки.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...
Бъдете социални
Още по темата
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
29/05/2024

Рутерът за игри TP-Link Arc...

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!