Търсене
Close this search box.

DP World потвърждава кибератака, но не е използван рансъмуер

Международният логистичен гигант DP World потвърди, че данни са били откраднати по време на кибератаката, която наруши дейността му в Австралия по-рано този месец. Компанията обаче твърди, че при атаката не са използвани ransomware  програми или криптиране.

На 10 ноември 2023 г. DP World Австралия, която обслужва 40% от търговията с контейнери в страната, е била обект на хакери, които са нарушили сухопътните товарни операции в пет пристанища. В резултат на смущенията 30 137 контейнера останаха блокирани, а наличните складови пространства бяха запълнени до краен предел.

В днешното изявление на DP World Australia  се казва, че пристанищните операции са били възобновени на 13 ноември и са се върнали към нормален статус на 17 ноември. Натрупаните над тридесет хиляди контейнера са били напълно изчистени до 20 ноември 2023 г.

Що се отнася до обхвата на въздействието и вида на кибератаката, DP World установи, че инцидентът със сигурността засяга само австралийския ѝ бизнес. В същото време не е открила никакви признаци за внедряване на рансъмуер в нарушените системи.

„Разследването на DP World Australia потвърди, че инцидентът е бил ограничен до австралийската дейност и не е засегнал други пазари, на които DP World оперира“, заяви DP World.

„То също така потвърди, че в мрежата на DP World Australia не е открит или разгърнат рансъмуер (няма изпълними файлове на рансъмуер, няма криптирани файлове и няма искания за откуп).“

Щетите обаче не се ограничават само до оперативни смущения, тъй като разследването на DR World установи, че от нейните системи са били откраднати данни.

„За съжаление DP World Australia може да потвърди, че някои от файловете ни  са били достъпни за неоторизираната трета страна и малко количество данни е било ексфилтрирано от мрежата ни“, потвърди говорителят наDP World Australia .

„Въпреки че разследването показа, че данните на клиентите не са били засегнати, някои от засегнатите данни включват лична информация на настоящи и предишни служители на DP World Australia.“

Всички засегнати лица ще бъдат уведомени, за да предприемат подходящи предпазни мерки, а също така ще получат подкрепа от екип от специалисти и покритие на услугите, за да се намалят рисковете от кражба на самоличност и измами, свързани с излагането на данни на риск.

Засега не е ясно кой стои зад атаката и никой  не е поел отговорност. Поради това е възможно да става въпрос за атака за кражба на данни или за атака с цел получаване на откуп, която е била прекратена, преди да бъдат внедрени криптографски програми.

Австралийският координатор по киберсигурност, Австралийският център за киберсигурност, Австралийската федерална полиция, Министерството на вътрешните работи и Службата на австралийския комисар по информацията са информирани за ситуацията и работят в тясно сътрудничество с DP World, за да намалят последиците за лицата, чиито данни са били откраднати.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

Хакер твърди, че е пробил G...

Канадската верига за търговия на дребно...
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
10/04/2024

AT&T твърди, че пробива...

AT&T уведомява 51 милиона бивши и...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!