Търсене
Close this search box.

Двама руснаци са обвинени за хакерската атака срещу Mt. Gox през 2014 г.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама руски граждани във връзка с организирането на цифровия обир на вече несъществуващата борса за криптовалути Mt. Gox през 2014 г.

Според разсекретените обвинителни актове, публикувани миналата седмица, 43-годишният Алексей Билюченко и 29-годишният Александър Вернер са обвинени в заговор за изпиране на приблизително 647 000 биткойна, откраднати от септември 2011 г. до поне май 2014 г. в резултат на неоторизиран достъп до сървър, съхраняващ криптопортфейли, използвани от клиенти на Mt. Gox.

„Започвайки през 2011 г., Билюченко и Вернер откраднаха огромно количество криптовалута от Mt. Gox, което допринесе за крайната несъстоятелност на борсата“, заяви в изявление помощник главният прокурор Кенет А. Полит-младши.

„Предполага се, че въоръжен с незаконно придобитите печалби от Mt. Gox, Билюченко е помогнал за създаването на прословутата борса за виртуална валута BTC-e, която е изпирала средства за киберпрестъпници по целия свят.“

Твърди се също, че между март 2012 г. и около април 2013 г. Билюченко и Вернер са извършили големи банкови преводи в различни офшорни банкови сметки, като са изпирали над 300 000 от откраднатите цифрови активи, използвайки неназована брокерска услуга за биткойни, базирана в Ню Йорк.

Борсата BTC-e, открита от Билюченко през 2011 г. в сътрудничество с Александър Винник и други лица, използвайки заграбената криптовалута от Mt. Gox, е закрита от правоприлагащите органи през 2017 г., като преди това тя е била един от основните канали, чрез които киберпрестъпниците са осребрявали приходите от незаконните си дейности.

Виник беше екстрадиран от Гърция в САЩ през август миналата година, но оттогава лобира да стане част от потенциална размяна на затворници между САЩ и Русия, съобщи Wall Street Journal в края на миналия месец.

„BTC-e обслужваше над един милион потребители по целия свят, като прехвърляше депозити и тегления на стойност милиони биткойни и обработваше транзакции на стойност милиарди долари“, заяви Министерството на правосъдието.

„BTC-e получаваше престъпни приходи от многобройни компютърни прониквания и хакерски инциденти, събития с цел откуп, схеми за кражба на самоличност, корумпирани държавни служители и групи за разпространение на наркотици.“

Обвиненията в пране на пари, повдигнати срещу двойката, могат да доведат до максимално наказание от 20 години затвор за всеки от тях, ако бъдат осъдени. Билюченко също така потенциално е заплашен от допълнителна присъда от 25 години затвор за управление на нелицензиран бизнес за парични услуги.

Mt. Gox, която по това време беше най-голямата борса за криптовалути, официално се срина скоро след кражбата и подаде молба за обявяване в несъстоятелност през февруари 2014 г. Марк Карпелес, главният изпълнителен директор на борсата, беше смятан за основен заподозрян и беше арестуван в Япония през август 2015 г. и обвинен в измама и присвояване.

Впоследствие през 2019 г. Карпелес беше осъден в Япония и получи условна присъда от 2,5 години затвор, след като беше признат за виновен за манипулиране на данни от окръжния съд в Токио. Той обаче беше освободен от обвиненията в присвояване.

Развитието на събитията идва в момент, когато 39-годишният румънски гражданин Михай Йонут Паунеску беше осъден на три години затвор за управление на услуга за непробиваем хостинг, която „е дала възможност на киберпрестъпниците да разпространяват щамове на зловреден софтуер като Gozi, Zeus, SpyEye Trojan, BlackEnergy.

Паунеску, който е арестуван в Колумбия през юли 2021 г. преди екстрадирането му в САЩ година по-късно, също така е осъден да плати 3,51 млн. долара и да плати обезщетение в размер на 18 945 долара.

Действията на правоприлагащите органи съвпадат и с обявяването от Държавния департамент на САЩ на предложение за възнаграждение в размер до 5 млн. долара за информация, водеща до ареста и осъждането на Максимилиан Ривкин, базиран в Швеция престъпник от сръбски произход, който е идентифициран като „администратор и влиятелен участник“ в приложението за криптирани съобщения AN0M (известно още като ANoM).

AN0M е троянски кон, създаден от Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) и Австралийската федерална полиция (АФП) през 2018 г., за да следи тайно дейността на криминалните участници в платформата. Около 12 000 устройства, оборудвани с AN0M, бяха продадени на 300 престъпни синдиката, действащи в 100 държави.

Тригодишната операция, наречена „Троянски щит“, доведе до повече от 800 ареста в 18 държави след анализ на над 27 милиона съобщения, които включваха дискусии за методите за укриване на наркотици, пратките с наркотици, прането на пари и дори заплахи за насилие.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
16 май 2024

Ascension Healthcare претърпява сериозна кибера...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни досиета (ЕЗД) и си...
Бъдете социални
Още по темата
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
17/05/2024

Петима обвинени за киберсхе...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ...
15/05/2024

Беззъбо ли е обещанието на ...

По време на конференцията RSA 2024...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!