Двама руснаци са обвинени за хакерската атака срещу Mt. Gox през 2014 г.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама руски граждани във връзка с организирането на цифровия обир на вече несъществуващата борса за криптовалути Mt. Gox през 2014 г.

Според разсекретените обвинителни актове, публикувани миналата седмица, 43-годишният Алексей Билюченко и 29-годишният Александър Вернер са обвинени в заговор за изпиране на приблизително 647 000 биткойна, откраднати от септември 2011 г. до поне май 2014 г. в резултат на неоторизиран достъп до сървър, съхраняващ криптопортфейли, използвани от клиенти на Mt. Gox.

„Започвайки през 2011 г., Билюченко и Вернер откраднаха огромно количество криптовалута от Mt. Gox, което допринесе за крайната несъстоятелност на борсата“, заяви в изявление помощник главният прокурор Кенет А. Полит-младши.

„Предполага се, че въоръжен с незаконно придобитите печалби от Mt. Gox, Билюченко е помогнал за създаването на прословутата борса за виртуална валута BTC-e, която е изпирала средства за киберпрестъпници по целия свят.“

Твърди се също, че между март 2012 г. и около април 2013 г. Билюченко и Вернер са извършили големи банкови преводи в различни офшорни банкови сметки, като са изпирали над 300 000 от откраднатите цифрови активи, използвайки неназована брокерска услуга за биткойни, базирана в Ню Йорк.

Борсата BTC-e, открита от Билюченко през 2011 г. в сътрудничество с Александър Винник и други лица, използвайки заграбената криптовалута от Mt. Gox, е закрита от правоприлагащите органи през 2017 г., като преди това тя е била един от основните канали, чрез които киберпрестъпниците са осребрявали приходите от незаконните си дейности.

Виник беше екстрадиран от Гърция в САЩ през август миналата година, но оттогава лобира да стане част от потенциална размяна на затворници между САЩ и Русия, съобщи Wall Street Journal в края на миналия месец.

„BTC-e обслужваше над един милион потребители по целия свят, като прехвърляше депозити и тегления на стойност милиони биткойни и обработваше транзакции на стойност милиарди долари“, заяви Министерството на правосъдието.

„BTC-e получаваше престъпни приходи от многобройни компютърни прониквания и хакерски инциденти, събития с цел откуп, схеми за кражба на самоличност, корумпирани държавни служители и групи за разпространение на наркотици.“

Обвиненията в пране на пари, повдигнати срещу двойката, могат да доведат до максимално наказание от 20 години затвор за всеки от тях, ако бъдат осъдени. Билюченко също така потенциално е заплашен от допълнителна присъда от 25 години затвор за управление на нелицензиран бизнес за парични услуги.

Mt. Gox, която по това време беше най-голямата борса за криптовалути, официално се срина скоро след кражбата и подаде молба за обявяване в несъстоятелност през февруари 2014 г. Марк Карпелес, главният изпълнителен директор на борсата, беше смятан за основен заподозрян и беше арестуван в Япония през август 2015 г. и обвинен в измама и присвояване.

Впоследствие през 2019 г. Карпелес беше осъден в Япония и получи условна присъда от 2,5 години затвор, след като беше признат за виновен за манипулиране на данни от окръжния съд в Токио. Той обаче беше освободен от обвиненията в присвояване.

Развитието на събитията идва в момент, когато 39-годишният румънски гражданин Михай Йонут Паунеску беше осъден на три години затвор за управление на услуга за непробиваем хостинг, която „е дала възможност на киберпрестъпниците да разпространяват щамове на зловреден софтуер като Gozi, Zeus, SpyEye Trojan, BlackEnergy.

Паунеску, който е арестуван в Колумбия през юли 2021 г. преди екстрадирането му в САЩ година по-късно, също така е осъден да плати 3,51 млн. долара и да плати обезщетение в размер на 18 945 долара.

Действията на правоприлагащите органи съвпадат и с обявяването от Държавния департамент на САЩ на предложение за възнаграждение в размер до 5 млн. долара за информация, водеща до ареста и осъждането на Максимилиан Ривкин, базиран в Швеция престъпник от сръбски произход, който е идентифициран като „администратор и влиятелен участник“ в приложението за криптирани съобщения AN0M (известно още като ANoM).

AN0M е троянски кон, създаден от Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) и Австралийската федерална полиция (АФП) през 2018 г., за да следи тайно дейността на криминалните участници в платформата. Около 12 000 устройства, оборудвани с AN0M, бяха продадени на 300 престъпни синдиката, действащи в 100 държави.

Тригодишната операция, наречена „Троянски щит“, доведе до повече от 800 ареста в 18 държави след анализ на над 27 милиона съобщения, които включваха дискусии за методите за укриване на наркотици, пратките с наркотици, прането на пари и дори заплахи за насилие.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
Бъдете социални
Още по темата
03/10/2023

ФБР предупреждава за ръст н...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга,...
02/10/2023

Lazarus Group се представя ...

Идващата от  Северна Корея Lazarus Group...
01/10/2023

NFL и CISA се стремят да п...

НФЛ разработва сценарии за Super Bowl...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!