Едногодишна кибератака срещу ИТ фирма, използваща персонализиран RDStealer

Силно целенасочена кибератака срещу източноазиатска ИТ компания включваше внедряване на потребителски зловреден софтуер, написан на Golang, наречен RDStealer.

„Операцията е била активна в продължение на повече от година, като крайната цел е била компрометиране на пълномощията и ексфилтрация на данни“, казва изследователят по сигурността на Bitdefender Виктор Враби в технически доклад, споделен с The Hacker News.

Доказателствата, събрани от румънската фирма за киберсигурност, показват, че кампанията е започнала в началото на 2022 г. Целта е била неуточнена ИТ компания, разположена в Източна Азия.

В ранните фази операцията е разчитала на леснодостъпни троянски коне за отдалечен достъп като AsyncRAT и Cobalt Strike, преди да премине към специално разработен зловреден софтуер в края на 2021 г. или началото на 2022 г. в опит да осуети откриването.

Основната тактика за избягване е свързана с използването на папки на Microsoft Windows, които е вероятно да бъдат изключени от сканиране от софтуера за сигурност (напр. System32 и Program Files), за да се съхраняват полезните товари на задната врата.

Една от въпросните подпапки е „C:\Program Files\Dell\CommandUpdate“, която е директория за легитимно приложение на Dell, наречено Dell Command | Update.

Bitdefender заяви, че всички машини, заразени в хода на инцидента, са произведени от Dell, което предполага, че престъпниците умишлено са избрали тази папка, за да прикрият злонамерената дейност.

Тази линия на разсъждение се подкрепя от факта, че извършителят е регистрирал домейни за командване и контрол (C2) като „dell-a[.]ntp-update[.]com“ с цел да се слее с целевата среда.

Наборът за проникване се характеризира с използването на задна врата от страна на сървъра, наречена RDStealer, която е специализирана в непрекъснато събиране на съдържание на клипборда и данни за натискане на клавиши от хоста.

 

Но това, което го отличава, е способността му да „наблюдава входящите RDP [Remote Desktop Protocol] връзки и да компрометира отдалечената машина, ако е разрешено картографиране на клиентски устройства“.

По този начин, когато се открие нова RDP клиентска връзка, RDStealer издава команди за екфилтриране на чувствителни данни, като история на сърфирането, пълномощия и частни ключове от приложения като mRemoteNG, KeePass и Google Chrome.

„Това подчертава факта, че  заплахите активно търсят пълномощни и запазени връзки с други системи“, казва Марин Зугек от Bitdefender във втори анализ.

Нещо повече, свързващите се RDP клиенти са заразени с друг потребителски зловреден софтуер, базиран на Golang, известен като Logutil, за да поддържат постоянна позиция в мрежата на жертвата, използвайки техники за странично зареждане на DLL и да улеснят изпълнението на команди.

Не е известно много за субекта на заплахата, освен факта, че е активен поне от 2020 г. насам.

„Киберпрестъпниците непрекъснато правят нововъведения и проучват нови методи, за да повишат надеждността и скритостта на своите злонамерени дейности“, казва Зугек.

„Тази атака служи като доказателство за нарастващата сложност на съвременните кибератаки, но също така подчертава факта, че заплахите могат да използват новооткритата си сложност, за да експлоатират по-стари, широко приети технологии.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
Бъдете социални
Още по темата
03/10/2023

Новият ASMCrypt Malware Loa...

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране...
02/10/2023

Motel One призна нарушение ...

Групата Motel One обяви, че е...
01/10/2023

Нова атака на Marvin съживя...

Недостатък, свързан с подложката PKCS #1...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!