Exchange Online започна блокиране на имейли от уязвими локални сървъри

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, която автоматично ще започне да ограничава и в крайна сметка ще блокира всички имейли, изпратени от „постоянно уязвими сървъри на Exchange“, 90 дни след като администраторите са получили сигнал да ги защитят.

Както обясняват от Редмънд, това са Exchange сървъри в локални или хибридни среди, на които се използва софтуер с изтекъл срок на годност или които не са били поправени срещу известни грешки в сигурността.

„Всеки сървър на Exchange, който е достигнал края на жизнения си цикъл (напр. Exchange 2007, Exchange 2010, а скоро и Exchange 2013) или остава непоправен за известни уязвимости“, обяснява екипът на Exchange.

„Например сървърите Exchange 2016 и Exchange 2019, които значително изостават с актуализациите за сигурност, се считат за постоянно уязвими.“

Microsoft казва, че тази нова „транспортно-базирана система за прилагане“ на Exchange Online има три различни функции: докладване, дроселиране и блокиране.

Основната цел на новата система е да помогне на администраторите на Exchange да идентифицират неподдържани или неподдържани on-prem Exchange сървъри, което да им позволи да ги обновят или поправят, преди да се превърнат в риск за сигурността.

Тя обаче ще може също така да ограничава и евентуално да блокира имейли от сървъри на Exchange, които не са били поправени, преди да достигнат до пощенските кутии на Exchange Online.

Тази нова система за прилагане ще засегне само сървърите с Exchange Server 2007, които използват конектори OnPremises за изпращане на поща, за да се даде възможност за фина настройка преди разширяването ѝ до всички версии на Exchange (независимо от начина, по който се свързват с Exchange Online).

От Редмънд твърдят, че се прилага прогресивен подход, който има за цел постепенно да увеличи ограничаването и да въведе блокиране на електронната поща, докато всички електронни писма, изпратени от уязвими сървъри, бъдат отхвърлени.

Тези действия за налагане са предназначени за бавна ескалация, докато уязвимите сървъри на Exchange не бъдат поправени чрез отстраняване от експлоатация (за версиите с изтекъл срок на годност) или поправяне (в случай на версии, които все още се поддържат).

„Нашата цел е да помогнем на клиентите да защитят своята среда, независимо къде са избрали да използват Exchange“, каза екипът на Exchange.

„Системата за налагане е предназначена да предупреждава администраторите за рискове за сигурността в тяхната среда и да защитава получателите на Exchange Online от потенциално злонамерени съобщения, изпратени от постоянно уязвими сървъри на Exchange.“

За някои администратори гарантирането, че имейлите, изпратени от уязвими сървъри в тяхната среда до пощенските кутии на Exchange Online, няма да бъдат автоматично блокирани, вероятно ще бъде още един „стимул“, който ще допринесе за постоянните им усилия да предпазят крайните потребители от потенциални атаки.

Това съобщение следва призива за действие от януари, когато Microsoft призова клиентите да поддържат своите локални Exchange сървъри в актуално състояние, като прилагат винаги най-новата поддържана кумулативна актуализация (CU), за да бъдат готови за входящите спешни актуализации за сигурност.

Microsoft също така помоли администраторите да прилагат най-новите пачове на Exchange сървърите възможно най-скоро, след като издаде извънредни извънредни актуализации на сигурността за справяне с уязвимостите ProxyLogon, използвани при атаки месеци преди пускането на официалните пачове.

Неотдавна Microsoft закърпи друг набор от грешки на Exchange RCE, известни като ProxyNotShell, два месеца след като експлоатирането им беше открито за първи път в реални условия.

Търсенето в Shodan все още показва огромен брой сървъри Exchange, изложени на риск в интернет, като хиляди от тях чакат да бъдат защитени срещу атаки, насочени към тях с експлойти ProxyLogon и ProxyShell – две от най-използваните уязвимости през 2021 г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
26/05/2023

Грешка в OAuth засяга стоти...

Уязвимост в киберсигурността, открита при прилагането...
22/05/2023

HP работи по проблема с лош...

HP работи по отстраняване на проблема...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!