„Поздравления за бързата реакция на компетентните органи, тъй като подобни действия, макар да не ги виждаме за първи път, всяват изключително много притеснение и в образователната система, и в родителите, и в цялото общество”. Това заяви в предаването „Пресечна точка” по NOVA Кирил Григоров, зам.-председател на Асоциацията по киберсигурност. Коментарът му e по повод акцията на МВР в цялата страна заради сигнали за бомбени заплахи в училищата.

По думите му добрата новина е, че не са открити взривни вещества. „Но това всъщност е един сигнал, че трябва да се обръща повече внимание на киберсигурността и в образователната система, и въобще в системата за национална сигурност“, казва експертът.

„Разбира се, че невинаги разкриването на бомбени заплахи е възможно. Чисто заради техническото обезпечение на подобен тип инциденти, много често е изключително трудно да се достигне до физическия извършител на подобно престъпление. Разкриването на сегашния случай наистина показва, че нещата вървят в правилната посока”, посочи Григоров.

По думите му обикновено целта на подобен тип атаки е всяване на страх в населението, което може да бъде използвано за различни цели.

Григоров посочи още, че измамите по телефона и онлайн продължават да са чести и да засягат много хора в световен мащаб. „Това, за което гражданите трябва да бъдат бдителни, е за начина на разпространение на информацията и за това, че ако една информация ви се струва странна, начинът на изговаряне ви се струва странен, включително на обажданията, просто подминете обаждането, не споделяйте лична информация и изключително много внимавайте за това какво казвате за себе си в обаждания, които идват от непознати“, поясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: cybersecbg.org