Търсене
Close this search box.

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни и газови находища в Близкия изток трябва да бъдат бдителни по отношение на риска от кибератаки, тъй като конфликтът между Израел и Газа продължава, в противен случай има риск от прекъсване на енергийните доставки в световен мащаб.

В неотдавнашен доклад на S&P Global Ratings се констатира, че газовата индустрия в Близкия изток е изложена на по-голям риск от физически атаки, отколкото нейните петролни партньори, но заплахата от кибератаки засяга и двата индустриални сектора.

Кибернетични смущения и глобални ефекти

Според Пол Лаудански, директор на отдел „Изследвания на сигурността“ в Onapsis, има потенциал въздействието на кибератаките в региона да се усети и в по-далечни страни.

„Последиците от тези цифрови битки се простират далеч отвъд границите на местната геополитика“, предупреждава Лаудански. „През последните години станахме свидетели на напрежението върху глобалните вериги за доставки и енергийните системи, което накара правителствата да укрепят резервите си и да създадат кризисни протоколи за световната икономика.“

Ако в резултат на последния конфликт съоръженията за добив на нефт и газ в Близкия изток бъдат подложени на кибератаки, видовете атаки могат да надхвърлят обичайните за региона хакерски атаки и прониквания на зловреден софтуер, предупреждава Лаудански.

В доклада на S&P се казва, че ако конфликтът се разпространи отвъд границите на Израел, близкоизточната газова промишленост ще бъде изложена на по-голям риск от петролната, ако тръбопроводите бъдат повредени или ако бъде възпрепятствано корабоплаването в Ормузкия проток – най-бързият маршрут за доставка на втечнен природен газ (LNG) в региона.

Допълнителният риск от засилени кибератаки ще увеличи допълнително натиска върху производителите на газ, които вече са обезпокоени от всякаква ескалация на войната, както и ще бъде основен проблем за производителите на петрол.

„Петролните и газовите компании, които са критична инфраструктура, могат да се превърнат в основни мишени за спонсорирани от държавата или политически мотивирани кибергрупи, целящи да нарушат дейността, да откраднат чувствителни данни или да причинят икономически щети“, казва Анураг Гурту, главен оперативен директор и съосновател на StrikeReady.

Миналата година Европа преживя енергийна криза, която ескалира в световен мащаб главно поради липсата на вътрешна инфраструктура. Джеймс Хил, главен изпълнителен директор на MCF Energy, която оперира в Австрия и Германия, казва, че има „паралелна загриженост около вътрешното производство в Близкия изток поради предизвикателства, свързани с киберсигурността“, особено в газовия сектор.

„Производителите на газ могат да се сблъскат с редица рискове за сигурността, от спиране на производството до недостъпност – това може да доведе до дългосрочен недостиг, който места като Египет не могат да си позволят, тъй като доставките вече са ограничени“, казва Хил.

Нефт и газ: Петрол и газ: история на целенасочени атаки

Съществува голям прецедент за атаки срещу сектора, особено в резултат на повишено геополитическо напрежение.

През 2016 г. и 2017 г. множество саудитски структури станаха жертва на вируса Shamoon, включително нефтохимическата фирма Tasnee, съвместно предприятие между Saudi Aramco и Dow Chemical. Зловредният софтуер изтри данните от всички засегнати компютри в рамките на няколко минути. Оттогава насам са правени множество опити за кибератаки срещу държавната компания.

Последните големи кибератаки срещу въглеводородни съоръжения в Близкия изток бяха осъществени през 2017 г., включително атаката срещу системата за индустриален контрол на Saudi Aramco. Грешка в кода на хакерите обаче спря производството на нефт и газ, преди да бъдат засегнати налягането, температурата и напрежението.

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
Бъдете социални
Още по темата
20/06/2024

Сериозна уязвимост на Phoen...

Стотици модели компютри и сървъри, които...
14/06/2024

YouTube преминава към инжек...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва...
13/06/2024

Интерпол и ФБР разбиха кибе...

Четирима заподозрени бяха задържани и обвинени,...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!