Търсене
Close this search box.

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни и газови находища в Близкия изток трябва да бъдат бдителни по отношение на риска от кибератаки, тъй като конфликтът между Израел и Газа продължава, в противен случай има риск от прекъсване на енергийните доставки в световен мащаб.

В неотдавнашен доклад на S&P Global Ratings се констатира, че газовата индустрия в Близкия изток е изложена на по-голям риск от физически атаки, отколкото нейните петролни партньори, но заплахата от кибератаки засяга и двата индустриални сектора.

Кибернетични смущения и глобални ефекти

Според Пол Лаудански, директор на отдел „Изследвания на сигурността“ в Onapsis, има потенциал въздействието на кибератаките в региона да се усети и в по-далечни страни.

„Последиците от тези цифрови битки се простират далеч отвъд границите на местната геополитика“, предупреждава Лаудански. „През последните години станахме свидетели на напрежението върху глобалните вериги за доставки и енергийните системи, което накара правителствата да укрепят резервите си и да създадат кризисни протоколи за световната икономика.“

Ако в резултат на последния конфликт съоръженията за добив на нефт и газ в Близкия изток бъдат подложени на кибератаки, видовете атаки могат да надхвърлят обичайните за региона хакерски атаки и прониквания на зловреден софтуер, предупреждава Лаудански.

В доклада на S&P се казва, че ако конфликтът се разпространи отвъд границите на Израел, близкоизточната газова промишленост ще бъде изложена на по-голям риск от петролната, ако тръбопроводите бъдат повредени или ако бъде възпрепятствано корабоплаването в Ормузкия проток – най-бързият маршрут за доставка на втечнен природен газ (LNG) в региона.

Допълнителният риск от засилени кибератаки ще увеличи допълнително натиска върху производителите на газ, които вече са обезпокоени от всякаква ескалация на войната, както и ще бъде основен проблем за производителите на петрол.

„Петролните и газовите компании, които са критична инфраструктура, могат да се превърнат в основни мишени за спонсорирани от държавата или политически мотивирани кибергрупи, целящи да нарушат дейността, да откраднат чувствителни данни или да причинят икономически щети“, казва Анураг Гурту, главен оперативен директор и съосновател на StrikeReady.

Миналата година Европа преживя енергийна криза, която ескалира в световен мащаб главно поради липсата на вътрешна инфраструктура. Джеймс Хил, главен изпълнителен директор на MCF Energy, която оперира в Австрия и Германия, казва, че има „паралелна загриженост около вътрешното производство в Близкия изток поради предизвикателства, свързани с киберсигурността“, особено в газовия сектор.

„Производителите на газ могат да се сблъскат с редица рискове за сигурността, от спиране на производството до недостъпност – това може да доведе до дългосрочен недостиг, който места като Египет не могат да си позволят, тъй като доставките вече са ограничени“, казва Хил.

Нефт и газ: Петрол и газ: история на целенасочени атаки

Съществува голям прецедент за атаки срещу сектора, особено в резултат на повишено геополитическо напрежение.

През 2016 г. и 2017 г. множество саудитски структури станаха жертва на вируса Shamoon, включително нефтохимическата фирма Tasnee, съвместно предприятие между Saudi Aramco и Dow Chemical. Зловредният софтуер изтри данните от всички засегнати компютри в рамките на няколко минути. Оттогава насам са правени множество опити за кибератаки срещу държавната компания.

Последните големи кибератаки срещу въглеводородни съоръжения в Близкия изток бяха осъществени през 2017 г., включително атаката срещу системата за индустриален контрол на Saudi Aramco. Грешка в кода на хакерите обаче спря производството на нефт и газ, преди да бъдат засегнати налягането, температурата и напрежението.

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
26 февруари 2024

Малави спря издаването на паспорти заради кибер...

Съобщава се, че правителството на Малави е спряло издаването на пас...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

Реакция на пробива в сигурн...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На...
26/02/2024

Директорът по киберсигурнос...

Роб Джойс, директор по киберсигурността в...
26/02/2024

PayPal регистрира патент за...

PayPal е подал заявка за патент...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!