Търсене
Close this search box.

Ерата на споделяне на разузнавателна информация за киберзаплахите

Четиридесет години се защитаваме поотделно. Опитваме се да надхитрим киберпрестъпниците, да ги надхитрим и когато всичките ни усилия се провалиха, едва тогава се замислихме да се обединим с колегите си, за да ги надвием.

Киберпрестъпниците не преоткриват себе си всеки път. Техните ресурси са ограничени и разполагат с ограничен бюджет. Затова те използват начини  да атакуват много хора. Това означава, че повечето от атаките са познати на хората и не са иновативни. И все пак всичко, за което чуваме, е един пробив след друг пробив и така до безкрай, въпреки че в индустрията се хвърлят милиарди долари.

И така, ако знаем, че обединяването в екип и споделянето на информация е ключът, защо доставчиците на услуги за сигурност не го правят? Това е просто. Доставчиците не искат да ви я дадат; те искат да ви я продадат.

Разузнаване на киберзаплахи: По-добър начин за борба с киберпрестъпността

Тъй като интернет продължава да се разширява и да свързва повече хора и устройства от всякога, необходимостта от ефективен обмен на разузнавателни данни за киберзаплахи никога не е била по-голяма. В днешния взаимосвързан свят заплаха за една организация може бързо да се превърне в заплаха за много други, поради което е от съществено значение предприятията и другите организации да споделят информация и да работят заедно, за да останат в безопасност онлайн.

Едно от основните предимства на споделянето на разузнавателна информация за киберзаплахите е възможността да се изпреварват потенциалните заплахи. Като споделяме информация за известни уязвимости и атаки, можем да предприемем проактивни мерки, за да защитим себе си и нашите системи. Това може да помогне за предотвратяване на скъпоструващи престои и увреждане на репутацията на нашата компания.

Друг важен аспект е възможността за бърза реакция на възникващи заплахи. Като споделяме информация за текущи атаки, можем да приложим контрамерки за защита на себе си и на нашите системи в рамките на няколко минути. Това може да помогне да се сведе до минимум въздействието на дадена атака и да се предотвратят по-нататъшни щети.

CrowdSec е водеща компания в областта на CTI

Един от проектите, които улесняват тази жизненоважна работа, е CrowdSec. Платформа с отворен код за сътрудничество в областта на CTI с възможности за откриване и отстраняване на грешки.

Тя позволява на организациите да споделят и да имат достъп в реално време до разузнавателна информация и информация за киберзаплахи, без да разкриват чувствителни подробности за своите мрежи и системи. Това гарантира, че организациите могат да си сътрудничат и да споделят информация, без да компрометират собствената си сигурност.

Като цяло значението на споделянето на разузнавателна информация за киберзаплахите не може да бъде надценено. Мащабните проблеми могат да бъдат решени само чрез сътрудничество. Точно както Waze направи това за трафика, а Virus Total – за бинарния анализ, CrowdSec го прави за откриването на заплахи. Възможността за бърз и ефективен обмен на информация е от съществено значение за защитата от заплахи и за поддържането на нашата безопасност.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
Бъдете социални
Още по темата
16/06/2024

Kраят на една ера настъпва ...

Една от най-старите и все още...
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!