Facebook ще плати 725 млн. долара по случая Cambridge Analytica

Meta Platforms, компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, се съгласи да плати 725 млн. долара за уреждане на дългогодишен колективен иск, подаден през 2018г.

Правният спор възникна в отговор на разкритията, че гигантът в областта на социалните медии е позволил на приложения на трети страни, като например тези, използвани от Cambridge Analytica, да получават достъп до лична информация на потребителите без тяхното съгласие за целите на политическата реклама.

Предложеното споразумение, за което Ройтерс съобщи за първи път миналата седмица, е най-новата санкция, платена от компанията в резултат на редица неуспехи в областта на защитата на личните данни през годините. То все още се нуждае от одобрението на федерален съдия в отдела на Окръжния съд на САЩ в Сан Франциско.

Струва си да се отбележи, че Facebook преди това се опита да отхвърли иска през септември 2019г., твърдейки, че потребителите нямат легитимен интерес към неприкосновеността на личния живот по отношение на всяка информация, която правят достъпна за своите приятели в социалните медии.

Скандалът със събирането на данни, който излезе наяве през март 2018г., беше свързан с приложение за личностни тестове, наречено „thisisyourdigitallife“, което позволяваше да се събират публичните профили на потребителите, харесванията на страниците, датите на раждане, половете, местоположенията и дори съобщенията (в някои случаи) за изграждане на психографски профили.

Създадено от преподавател в университета в Кеймбридж на име Александър Коган през 2013г., приложението твърди, че разкрива личностните характеристики на потребителите въз основа на това, което са харесали във Facebook, като събира информация от профилите им срещу малко заплащане.

Чрез Global Science Research (GSR), компания, основана от Коган през 2014г., данните са предадени на Cambridge Analytica, британска фирма за политически консултации, собственост на SCL Group, като част от изследователски проект.

Макар да се твърди, че около 300 000 потребители са се подложили на психологическия тест, приложението е събрало личните данни на тези, които са го инсталирали, както и на техните приятели във Facebook, без да се иска изрично разрешение, което е довело до набор от данни, обхващащ 87 милиона профила.

Впоследствие thisisyourdigitallife беше забранено от Facebook през 2015г. за нарушаване на политиката на платформата, като компанията изпрати и правно искане до GSR и Cambridge Analytica да изтрият неправомерно придобитите данни.

Само че по-късно се оказа, че неправомерно получените данни никога не са били изчистени по начало и че консултантската фирма, която вече не съществува, е използвала личната информация от милиони акаунти във Facebook за целите на профилиране и таргетиране на избиратели преди президентските избори в САЩ през 2016г.

„Това беше нарушение на доверието между Коган, Cambridge Analytica и Facebook“, заяви тогава главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. „Но това беше и нарушение на доверието между Facebook и хората, които споделят своите данни с нас и очакват да ги защитим.“

Бомбеното разкритие подхрани правителствения контрол от двете страни на Атлантическия океан, като накара компанията да се споразумее с Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) и Службата на информационния комисар на Обединеното кралство (ICO) през 2019г.

Същата година Мета беше осъдена и на рекордната глоба от 5 млрд. долара след инициирана от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) проверка на нейните практики за защита на личните данни и за уреждане на обвиненията, че фирмата е подкопала избора на потребителите да контролират поверителността на личната си информация.

Оттогава Meta, която не е признала за никакви нарушения във връзка с проблемната практика за споделяне на данни, е предприела мерки за ограничаване на достъпа на трети страни до информация за потребителите.

Освен това технологичният гигант пусна инструмент, наречен „Дейност извън Facebook“, с който потребителите могат да „видят обобщение на приложенията и уебсайтовете, които ни изпращат информация за вашата дейност, и да изчистят тази информация от профила си, ако желаят“.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
13/05/2023

Испания разби голяма група ...

Националната полиция на Испания съобщи, че...
11/05/2023

Имате ли право на част от с...

Технологичният гигант Meta, компанията майка на...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!