Facebook ще плати 725 млн. долара по случая Cambridge Analytica

Meta Platforms, компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, се съгласи да плати 725 млн. долара за уреждане на дългогодишен колективен иск, подаден през 2018г.

Правният спор възникна в отговор на разкритията, че гигантът в областта на социалните медии е позволил на приложения на трети страни, като например тези, използвани от Cambridge Analytica, да получават достъп до лична информация на потребителите без тяхното съгласие за целите на политическата реклама.

Предложеното споразумение, за което Ройтерс съобщи за първи път миналата седмица, е най-новата санкция, платена от компанията в резултат на редица неуспехи в областта на защитата на личните данни през годините. То все още се нуждае от одобрението на федерален съдия в отдела на Окръжния съд на САЩ в Сан Франциско.

Струва си да се отбележи, че Facebook преди това се опита да отхвърли иска през септември 2019г., твърдейки, че потребителите нямат легитимен интерес към неприкосновеността на личния живот по отношение на всяка информация, която правят достъпна за своите приятели в социалните медии.

Скандалът със събирането на данни, който излезе наяве през март 2018г., беше свързан с приложение за личностни тестове, наречено „thisisyourdigitallife“, което позволяваше да се събират публичните профили на потребителите, харесванията на страниците, датите на раждане, половете, местоположенията и дори съобщенията (в някои случаи) за изграждане на психографски профили.

Създадено от преподавател в университета в Кеймбридж на име Александър Коган през 2013г., приложението твърди, че разкрива личностните характеристики на потребителите въз основа на това, което са харесали във Facebook, като събира информация от профилите им срещу малко заплащане.

Чрез Global Science Research (GSR), компания, основана от Коган през 2014г., данните са предадени на Cambridge Analytica, британска фирма за политически консултации, собственост на SCL Group, като част от изследователски проект.

Макар да се твърди, че около 300 000 потребители са се подложили на психологическия тест, приложението е събрало личните данни на тези, които са го инсталирали, както и на техните приятели във Facebook, без да се иска изрично разрешение, което е довело до набор от данни, обхващащ 87 милиона профила.

Впоследствие thisisyourdigitallife беше забранено от Facebook през 2015г. за нарушаване на политиката на платформата, като компанията изпрати и правно искане до GSR и Cambridge Analytica да изтрият неправомерно придобитите данни.

Само че по-късно се оказа, че неправомерно получените данни никога не са били изчистени по начало и че консултантската фирма, която вече не съществува, е използвала личната информация от милиони акаунти във Facebook за целите на профилиране и таргетиране на избиратели преди президентските избори в САЩ през 2016г.

„Това беше нарушение на доверието между Коган, Cambridge Analytica и Facebook“, заяви тогава главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. „Но това беше и нарушение на доверието между Facebook и хората, които споделят своите данни с нас и очакват да ги защитим.“

Бомбеното разкритие подхрани правителствения контрол от двете страни на Атлантическия океан, като накара компанията да се споразумее с Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) и Службата на информационния комисар на Обединеното кралство (ICO) през 2019г.

Същата година Мета беше осъдена и на рекордната глоба от 5 млрд. долара след инициирана от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) проверка на нейните практики за защита на личните данни и за уреждане на обвиненията, че фирмата е подкопала избора на потребителите да контролират поверителността на личната си информация.

Оттогава Meta, която не е признала за никакви нарушения във връзка с проблемната практика за споделяне на данни, е предприела мерки за ограничаване на достъпа на трети страни до информация за потребителите.

Освен това технологичният гигант пусна инструмент, наречен „Дейност извън Facebook“, с който потребителите могат да „видят обобщение на приложенията и уебсайтовете, които ни изпращат информация за вашата дейност, и да изчистят тази информация от профила си, ако желаят“.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
Бъдете социални
Още по темата
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
20/11/2023

Шеф на фирма за киберсигурн...

  Бившият главен оперативен директор на...
09/11/2023

NodeStealer отвлича бизнес ...

Компрометирани бизнес акаунти във Facebook се...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!