Търсене
Close this search box.

Фалшиви устройства на Cisco са продавани на военни и правителствени организации

Мъж от Флорида се е признал за виновен за внос и продажба на фалшиво мрежово оборудване на Cisco на различни организации, включително образователни, правителствени, здравни и военни.

39-годишният жител на Флорида Онур Аксой е осъществил схемата чрез 19 дружества, създадени в Ню Джърси и Флорида, и чрез няколко онлайн магазина, известни под общото наименование „Pro Network Entities“.

Срещу Аксой е подадена наказателна жалба преди около година, като Министерството на правосъдието го обвинява, че е ръководил схемата за фалшифициране в периода 2014-2022 г., като по този начин е спечелил над 100 000 000 щатски долара.

В публикувано вчера съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че Аксой се е признал за виновен в Окръжния съд на Ню Джърси, признавайки, че е измамил много хора и компании, като им е продавал нискокачествено оборудване, направено така, че да изглежда като нови модели на Cisco.

„Аксой се призна за виновен за заговор с други лица за трафик на фалшиви стоки, за извършване на измама по пощата и за извършване на измама по телеграфа и за измама по е-пощата“, се казва в прессъобщението на Министерството на правосъдието.

Схемата

Според Министерството на правосъдието Pro Network Entities внасят старо, употребявано или нискокачествено мрежово оборудване от Китай и Хонконг, като карат износителите да модифицират оборудването, така че да изглежда като истински, чисто нови устройства на Cisco.

Между 2014 г. и 2022 г. Митническата и гранична защита на САЩ е заловила 180 пратки с фалшиви устройства на Cisco, изпратени на Pro Network Entities.

Аксой реагира на тези конфискации, като използва фалшиви псевдоними за документите и имитиращ адрес за доставка в Охайо, за да разграничи максимално Pro Network Entities и да избегне проверката от страна на властите.

Впоследствие китайските доставчици били инструктирани да изпращат продуктите в по-малки пакети и в различни дни, за да се сведе до минимум вероятността те да станат обект на проверки.

Китайските продавачи дори добавили пиратски софтуер на Cisco и включили компоненти, които биха помогнали да се заобиколят механизмите за проверка на софтуерните лицензи, които софтуерът на Cisco използва, за да провери дали работи на истински хардуер.

Привидно законният вид на устройствата се допълва от добавянето на етикети, стикери, запечатани кутии, документация с марката Cisco и опаковки, които произхождат от американския технологичен гигант.

Въпреки това купувачите на тези устройства страдаха от многобройни проблеми с производителността, функционалността и сигурността, като много от тях се обърнаха към Cisco за помощ.

Мрежовата компания осъзнала естеството на бизнеса на Аксой и му изпратила седем писма за прекратяване на дейността в периода 2014-2019 г.

През юли 2021 г. представители на правоприлагащите органи изпълняват заповед за обиск в склада на Аксой и намират и конфискуват над хиляда фалшиви устройства на Cisco със стойност на дребно над 7 000 000 USD.

Осъждането на Аксой е насрочено за 6 ноември 2023 г., като го грози максимално наказание от 6,5 години затвор. Мъжът трябва също така да се раздели с 15 000 000 щатски долара, които ще бъдат предоставени като обезщетение на жертвите.

Министерството на правосъдието на САЩ публикува списък на всички компании под името „Pro Network Entities“ и витрини на eBay и Amazon, които са продавали фалшиво оборудване.

Хората или фирмите, които са закупили продукти от включените в списъка магазини, се приканват да следват инструкциите, предоставени на специална страница, които включват изпращане на въпросник (все още не е наличен) по електронната поща на електронния адрес на Националната сигурност.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...

Всичко за Закона за онлайн безопасността на дец...

За последен път Конгресът прие закон за защита на децата в интернет...
Бъдете социални
Още по темата
03/07/2024

Zero-Day на Cisco под обстр...

Cisco е поправила недостатък в командния...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
03/04/2024

Cisco пусна актуализации за...

Няколко продукта на Cisco, включително IOS,...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!