Търсене
Close this search box.

Фалшиви устройства на Cisco са продавани на военни и правителствени организации

Мъж от Флорида се е признал за виновен за внос и продажба на фалшиво мрежово оборудване на Cisco на различни организации, включително образователни, правителствени, здравни и военни.

39-годишният жител на Флорида Онур Аксой е осъществил схемата чрез 19 дружества, създадени в Ню Джърси и Флорида, и чрез няколко онлайн магазина, известни под общото наименование „Pro Network Entities“.

Срещу Аксой е подадена наказателна жалба преди около година, като Министерството на правосъдието го обвинява, че е ръководил схемата за фалшифициране в периода 2014-2022 г., като по този начин е спечелил над 100 000 000 щатски долара.

В публикувано вчера съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че Аксой се е признал за виновен в Окръжния съд на Ню Джърси, признавайки, че е измамил много хора и компании, като им е продавал нискокачествено оборудване, направено така, че да изглежда като нови модели на Cisco.

„Аксой се призна за виновен за заговор с други лица за трафик на фалшиви стоки, за извършване на измама по пощата и за извършване на измама по телеграфа и за измама по е-пощата“, се казва в прессъобщението на Министерството на правосъдието.

Схемата

Според Министерството на правосъдието Pro Network Entities внасят старо, употребявано или нискокачествено мрежово оборудване от Китай и Хонконг, като карат износителите да модифицират оборудването, така че да изглежда като истински, чисто нови устройства на Cisco.

Между 2014 г. и 2022 г. Митническата и гранична защита на САЩ е заловила 180 пратки с фалшиви устройства на Cisco, изпратени на Pro Network Entities.

Аксой реагира на тези конфискации, като използва фалшиви псевдоними за документите и имитиращ адрес за доставка в Охайо, за да разграничи максимално Pro Network Entities и да избегне проверката от страна на властите.

Впоследствие китайските доставчици били инструктирани да изпращат продуктите в по-малки пакети и в различни дни, за да се сведе до минимум вероятността те да станат обект на проверки.

Китайските продавачи дори добавили пиратски софтуер на Cisco и включили компоненти, които биха помогнали да се заобиколят механизмите за проверка на софтуерните лицензи, които софтуерът на Cisco използва, за да провери дали работи на истински хардуер.

Привидно законният вид на устройствата се допълва от добавянето на етикети, стикери, запечатани кутии, документация с марката Cisco и опаковки, които произхождат от американския технологичен гигант.

Въпреки това купувачите на тези устройства страдаха от многобройни проблеми с производителността, функционалността и сигурността, като много от тях се обърнаха към Cisco за помощ.

Мрежовата компания осъзнала естеството на бизнеса на Аксой и му изпратила седем писма за прекратяване на дейността в периода 2014-2019 г.

През юли 2021 г. представители на правоприлагащите органи изпълняват заповед за обиск в склада на Аксой и намират и конфискуват над хиляда фалшиви устройства на Cisco със стойност на дребно над 7 000 000 USD.

Осъждането на Аксой е насрочено за 6 ноември 2023 г., като го грози максимално наказание от 6,5 години затвор. Мъжът трябва също така да се раздели с 15 000 000 щатски долара, които ще бъдат предоставени като обезщетение на жертвите.

Министерството на правосъдието на САЩ публикува списък на всички компании под името „Pro Network Entities“ и витрини на eBay и Amazon, които са продавали фалшиво оборудване.

Хората или фирмите, които са закупили продукти от включените в списъка магазини, се приканват да следват инструкциите, предоставени на специална страница, които включват изпращане на въпросник (все още не е наличен) по електронната поща на електронния адрес на Националната сигурност.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
Бъдете социални
Още по темата
26/01/2024

Критична грешка в RCE на Ci...

Уязвимостта, проследена като CVE-2024-20253, прави корпоративната...
12/01/2024

Финландия предупреждава, че...

Националният център за киберсигурност на Финландия...
14/12/2023

Хакери се опитват да използ...

Хакери се опитват да използват наскоро...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!