Фалшиви устройства на Cisco са продавани на военни и правителствени организации

Мъж от Флорида се е признал за виновен за внос и продажба на фалшиво мрежово оборудване на Cisco на различни организации, включително образователни, правителствени, здравни и военни.

39-годишният жител на Флорида Онур Аксой е осъществил схемата чрез 19 дружества, създадени в Ню Джърси и Флорида, и чрез няколко онлайн магазина, известни под общото наименование „Pro Network Entities“.

Срещу Аксой е подадена наказателна жалба преди около година, като Министерството на правосъдието го обвинява, че е ръководил схемата за фалшифициране в периода 2014-2022 г., като по този начин е спечелил над 100 000 000 щатски долара.

В публикувано вчера съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че Аксой се е признал за виновен в Окръжния съд на Ню Джърси, признавайки, че е измамил много хора и компании, като им е продавал нискокачествено оборудване, направено така, че да изглежда като нови модели на Cisco.

„Аксой се призна за виновен за заговор с други лица за трафик на фалшиви стоки, за извършване на измама по пощата и за извършване на измама по телеграфа и за измама по е-пощата“, се казва в прессъобщението на Министерството на правосъдието.

Схемата

Според Министерството на правосъдието Pro Network Entities внасят старо, употребявано или нискокачествено мрежово оборудване от Китай и Хонконг, като карат износителите да модифицират оборудването, така че да изглежда като истински, чисто нови устройства на Cisco.

Между 2014 г. и 2022 г. Митническата и гранична защита на САЩ е заловила 180 пратки с фалшиви устройства на Cisco, изпратени на Pro Network Entities.

Аксой реагира на тези конфискации, като използва фалшиви псевдоними за документите и имитиращ адрес за доставка в Охайо, за да разграничи максимално Pro Network Entities и да избегне проверката от страна на властите.

Впоследствие китайските доставчици били инструктирани да изпращат продуктите в по-малки пакети и в различни дни, за да се сведе до минимум вероятността те да станат обект на проверки.

Китайските продавачи дори добавили пиратски софтуер на Cisco и включили компоненти, които биха помогнали да се заобиколят механизмите за проверка на софтуерните лицензи, които софтуерът на Cisco използва, за да провери дали работи на истински хардуер.

Привидно законният вид на устройствата се допълва от добавянето на етикети, стикери, запечатани кутии, документация с марката Cisco и опаковки, които произхождат от американския технологичен гигант.

Въпреки това купувачите на тези устройства страдаха от многобройни проблеми с производителността, функционалността и сигурността, като много от тях се обърнаха към Cisco за помощ.

Мрежовата компания осъзнала естеството на бизнеса на Аксой и му изпратила седем писма за прекратяване на дейността в периода 2014-2019 г.

През юли 2021 г. представители на правоприлагащите органи изпълняват заповед за обиск в склада на Аксой и намират и конфискуват над хиляда фалшиви устройства на Cisco със стойност на дребно над 7 000 000 USD.

Осъждането на Аксой е насрочено за 6 ноември 2023 г., като го грози максимално наказание от 6,5 години затвор. Мъжът трябва също така да се раздели с 15 000 000 щатски долара, които ще бъдат предоставени като обезщетение на жертвите.

Министерството на правосъдието на САЩ публикува списък на всички компании под името „Pro Network Entities“ и витрини на eBay и Amazon, които са продавали фалшиво оборудване.

Хората или фирмите, които са закупили продукти от включените в списъка магазини, се приканват да следват инструкциите, предоставени на специална страница, които включват изпращане на въпросник (все още не е наличен) по електронната поща на електронния адрес на Националната сигурност.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
2 октомври 2023

Рансъмуер банди вече използват критичен недоста...

Бандите за изнудване сега се насочват към наскоро поправена критичн...
2 октомври 2023

Motel One призна нарушение на сигурността на да...

Групата Motel One обяви, че е била обект на атака от страна на изну...
Бъдете социални
Още по темата
30/09/2023

Cisco предупреждава за уязв...

Cisco предупреждава за опити за използване...
10/09/2023

Критична грешка в сигурност...

Критична уязвимост на сигурността в платформата...
21/08/2023

Продължаващo прекъсване на ...

Доставчикът на многофакторно удостоверяване (MFA), собственост...
Последно добавени
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
04/10/2023

Над 3 дузини зловредни паке...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!