ФБР конфискува $500 000 от севернокорейски хакери

Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) обяви изземването на биткойни на стойност 500 000 долара от севернокорейски хакери, които са изнудвали  няколко организации, използвайки нов ransomware щам, известен като Maui.

„Иззетите средства включват откупи, платени от доставчици на здравни услуги в Канзас и Колорадо“, съобщи Министерството на правосъдието в прессъобщение, публикувано във вторник.

Възстановяването на биткойн откупите идва, след като агенцията заяви, че е поела контрола върху две сметки в криптовалута, които са били използвани за получаване на плащания в размер на $100 000 и $120 000 от медицинските центрове. Министерството на правосъдието не разкрива откъде идват останалите пари.

„Докладването на киберинциденти на правоприлагащите органи и сътрудничеството с разследванията не само защитава Съединените щати, но и е добър бизнес“, каза помощник-главният прокурор Матю Г. Олсен от отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието. „Възстановяването средствата на тези жертви  показва защо си струва да работим с правоприлагащите органи.“

Пробивът подчертава продължаващия успех на правителството на САЩ в пресичането на крипто-ориентирани престъпни дейности, позволявайки му да възстанови плащанията за ransomware, свързани с DarkSide и REvil, както и средства, откраднати във връзка с хакването на Bitfinex през 2016г.

По-рано този месец американските агенции за киберсигурност и разузнаване издадоха съвместен съвет, в който се обръща внимание на използването на рансъмуер Maui от подкрепяни от правителството на Северна Корея хакери за насочване към сектора на здравеопазването поне от май 2021г.

Смята се, че инцидентът, насочен към неназованото съоръжение в Канзас, се е случил приблизително по същото време, което е накарало Федералното бюро за разследване (ФБР) да разкрие невиждания досега щам на рансъмуер.

Понастоящем не е известно как е организирано изземването, но е възможно то да е било извършено чрез следване на следите за пране на пари до борса за криптовалута, която предлага услуги за теглене на пари, за да конвертират техните незаконни приходи от биткойн във фиатна валута.

„Възможно е следователите да са проследили крипто до обмен“, каза Том Робинсън, главен учен и съосновател на фирмата за анализ на блокчейн Elliptic. „Борсите са регулиран бизнес и могат да конфискуват средствата на своите клиенти, ако бъдат принудени да го направят от правоприлагащите органи.“

„Друга възможност е криптовалутата да е била иззета директно от собствения портфейл на перача. Това е по-трудно да се направи, тъй като ще изисква достъп до личния ключ на портфейла – парола, която позволява достъп до криптовалута в портфейл и преместване.“

Освен шпионаж, севернокорейските групи имат история на насочване на финансово мотивирани хакове за засегнатата от санкции нация по множество начини, включително насочване към блокчейн компании и използване на кражби на криптовалута чрез използване на измамни приложения за портфейли и използване на мостове за крипто активи.

Разгледан в тази светлина, рансъмуерът добавя още едно измерение към своя многостранен подход за генериране на незаконни приходи, които спомагат за по-нататъшните му икономически приоритети и приоритети за сигурност.

ФБР предупреждава, че бандите предлагат на жертвите това, което изглежда като инвестиционни услуги от легитимни компании, за да ги подмамят да изтеглят измамни приложения за крипто портфейли, целящи да ги измамят.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
1 февруари 2023

Как правилно да скриете чувствителен текст в PD...

Цифровите документи вече са важна част от повечето бизнес и правите...
1 февруари 2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни? Ако не, може  да се каже: не сте са...
31 януари 2023

Грешка ли е завръщането в офиса?

Три години след началото на пандемията някои компании вече се опитв...
30 януари 2023

САЩ: Списъкът със забрана за полети лъсна в хак...

Списъкът на САЩ с лица със  забрана за полети, съдържащ над 1,5 мил...
Бъдете социални
Още по темата
30/01/2023

САЩ: Списъкът със забрана з...

Списъкът на САЩ с лица със ...
28/01/2023

Награда от 10 млн. долара з...

Днес Държавният департамент на САЩ предложи...
24/01/2023

Севернокорейски хакери стоя...

В понеделник Федералното бюро за разследване...
Последно добавени
03/02/2023

Google Ads популяризира "ви...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в...
02/02/2023

Нови варианти на руския шпи...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на...
01/02/2023

Microsoft спря продажбата н...

Слагайки край на една епоха, Microsoft...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!