ФБР конфискува $500 000 от севернокорейски хакери

Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) обяви изземването на биткойни на стойност 500 000 долара от севернокорейски хакери, които са изнудвали  няколко организации, използвайки нов ransomware щам, известен като Maui.

„Иззетите средства включват откупи, платени от доставчици на здравни услуги в Канзас и Колорадо“, съобщи Министерството на правосъдието в прессъобщение, публикувано във вторник.

Възстановяването на биткойн откупите идва, след като агенцията заяви, че е поела контрола върху две сметки в криптовалута, които са били използвани за получаване на плащания в размер на $100 000 и $120 000 от медицинските центрове. Министерството на правосъдието не разкрива откъде идват останалите пари.

„Докладването на киберинциденти на правоприлагащите органи и сътрудничеството с разследванията не само защитава Съединените щати, но и е добър бизнес“, каза помощник-главният прокурор Матю Г. Олсен от отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието. „Възстановяването средствата на тези жертви  показва защо си струва да работим с правоприлагащите органи.“

Пробивът подчертава продължаващия успех на правителството на САЩ в пресичането на крипто-ориентирани престъпни дейности, позволявайки му да възстанови плащанията за ransomware, свързани с DarkSide и REvil, както и средства, откраднати във връзка с хакването на Bitfinex през 2016г.

По-рано този месец американските агенции за киберсигурност и разузнаване издадоха съвместен съвет, в който се обръща внимание на използването на рансъмуер Maui от подкрепяни от правителството на Северна Корея хакери за насочване към сектора на здравеопазването поне от май 2021г.

Смята се, че инцидентът, насочен към неназованото съоръжение в Канзас, се е случил приблизително по същото време, което е накарало Федералното бюро за разследване (ФБР) да разкрие невиждания досега щам на рансъмуер.

Понастоящем не е известно как е организирано изземването, но е възможно то да е било извършено чрез следване на следите за пране на пари до борса за криптовалута, която предлага услуги за теглене на пари, за да конвертират техните незаконни приходи от биткойн във фиатна валута.

„Възможно е следователите да са проследили крипто до обмен“, каза Том Робинсън, главен учен и съосновател на фирмата за анализ на блокчейн Elliptic. „Борсите са регулиран бизнес и могат да конфискуват средствата на своите клиенти, ако бъдат принудени да го направят от правоприлагащите органи.“

„Друга възможност е криптовалутата да е била иззета директно от собствения портфейл на перача. Това е по-трудно да се направи, тъй като ще изисква достъп до личния ключ на портфейла – парола, която позволява достъп до криптовалута в портфейл и преместване.“

Освен шпионаж, севернокорейските групи имат история на насочване на финансово мотивирани хакове за засегнатата от санкции нация по множество начини, включително насочване към блокчейн компании и използване на кражби на криптовалута чрез използване на измамни приложения за портфейли и използване на мостове за крипто активи.

Разгледан в тази светлина, рансъмуерът добавя още едно измерение към своя многостранен подход за генериране на незаконни приходи, които спомагат за по-нататъшните му икономически приоритети и приоритети за сигурност.

ФБР предупреждава, че бандите предлагат на жертвите това, което изглежда като инвестиционни услуги от легитимни компании, за да ги подмамят да изтеглят измамни приложения за крипто портфейли, целящи да ги измамят.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
21/05/2023

18-годишен обвинен в хаква...

Министерството на правосъдието на САЩ разкри...
20/05/2023

3 вектора на атака са причи...

Повечето нападатели с ransomware използват един...
18/05/2023

САЩ предлагат награда от 10...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!