Търсене
Close this search box.

ФБР конфискува $500 000 от севернокорейски хакери

Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) обяви изземването на биткойни на стойност 500 000 долара от севернокорейски хакери, които са изнудвали  няколко организации, използвайки нов ransomware щам, известен като Maui.

„Иззетите средства включват откупи, платени от доставчици на здравни услуги в Канзас и Колорадо“, съобщи Министерството на правосъдието в прессъобщение, публикувано във вторник.

Възстановяването на биткойн откупите идва, след като агенцията заяви, че е поела контрола върху две сметки в криптовалута, които са били използвани за получаване на плащания в размер на $100 000 и $120 000 от медицинските центрове. Министерството на правосъдието не разкрива откъде идват останалите пари.

„Докладването на киберинциденти на правоприлагащите органи и сътрудничеството с разследванията не само защитава Съединените щати, но и е добър бизнес“, каза помощник-главният прокурор Матю Г. Олсен от отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието. „Възстановяването средствата на тези жертви  показва защо си струва да работим с правоприлагащите органи.“

Пробивът подчертава продължаващия успех на правителството на САЩ в пресичането на крипто-ориентирани престъпни дейности, позволявайки му да възстанови плащанията за ransomware, свързани с DarkSide и REvil, както и средства, откраднати във връзка с хакването на Bitfinex през 2016г.

По-рано този месец американските агенции за киберсигурност и разузнаване издадоха съвместен съвет, в който се обръща внимание на използването на рансъмуер Maui от подкрепяни от правителството на Северна Корея хакери за насочване към сектора на здравеопазването поне от май 2021г.

Смята се, че инцидентът, насочен към неназованото съоръжение в Канзас, се е случил приблизително по същото време, което е накарало Федералното бюро за разследване (ФБР) да разкрие невиждания досега щам на рансъмуер.

Понастоящем не е известно как е организирано изземването, но е възможно то да е било извършено чрез следване на следите за пране на пари до борса за криптовалута, която предлага услуги за теглене на пари, за да конвертират техните незаконни приходи от биткойн във фиатна валута.

„Възможно е следователите да са проследили крипто до обмен“, каза Том Робинсън, главен учен и съосновател на фирмата за анализ на блокчейн Elliptic. „Борсите са регулиран бизнес и могат да конфискуват средствата на своите клиенти, ако бъдат принудени да го направят от правоприлагащите органи.“

„Друга възможност е криптовалутата да е била иззета директно от собствения портфейл на перача. Това е по-трудно да се направи, тъй като ще изисква достъп до личния ключ на портфейла – парола, която позволява достъп до криптовалута в портфейл и преместване.“

Освен шпионаж, севернокорейските групи имат история на насочване на финансово мотивирани хакове за засегнатата от санкции нация по множество начини, включително насочване към блокчейн компании и използване на кражби на криптовалута чрез използване на измамни приложения за портфейли и използване на мостове за крипто активи.

Разгледан в тази светлина, рансъмуерът добавя още едно измерение към своя многостранен подход за генериране на незаконни приходи, които спомагат за по-нататъшните му икономически приоритети и приоритети за сигурност.

ФБР предупреждава, че бандите предлагат на жертвите това, което изглежда като инвестиционни услуги от легитимни компании, за да ги подмамят да изтеглят измамни приложения за крипто портфейли, целящи да ги измамят.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

Арестуваха тийнейджър за вр...

Властите възнамеряват да изпратят послание на...
20/07/2024

Akira Ransomware: Светкавич...

Изнудвачите от Akira вече са способни...
19/07/2024

Още руснаци се признават за...

Двама руснаци признаха, че са участвали...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!