Търсене
Close this search box.

ФБР погна компании за секстормоз

ФБР предупреждава, че компаниите с идеална цел, за които се съобщава, че са свързани с изнудване, се насочват към жертвите, като използват различни измамни тактики, за да ги принудят да платят за услуги за „помощ“, предоставяни безплатно от агенции с нестопанска цел и правоприлагащи органи.

Секстормозът е схема за компютърно изнудване, при която престъпниците използват фишинг имейли или фалшиви профили в социалните медии, за да заблудят потенциалните жертви да споделят откровени видеоклипове или изображения, които по-късно се използват за изнудване.

За да засилят страха на жертвите, извършителите често получават достъп до техните социални медии или информация за контакт. Те използват този достъп, за да заплашват жертвите, че явните материали ще бъдат изпратени на техните семейства и приятели.

В съобщение за обществена услуга, публикувано в петък, ФБР заяви, че подобни компании използват широк спектър от методи – от заплахи и манипулации до подаване на невярна информация на жертвите – за да ги убедят да платят непосилни такси за тяхната помощ.

„Дружествата с идеална цел могат да се възползват от отчаянието на жертвите да получат помощ и от потенциалното чувство на страх или срам, което може да е резултат от сексторството“, предупреждава ФБР.

Макар че тези компании с идеална цел предлагат изпращане и таксуване на заповеди за прекратяване на дейността на престъпниците, стоящи зад схемите, ФБР казва, че тези „услуги“ не са правно приложими.

Освен това тези компании могат да възпрат жертвите да се свържат с правоприлагащите органи и да съобщят за опитите за секстормоз, а може и да са „пряко или косвено замесени в дейността“.

ФБР призовава жертвите да потърсят помощ от правоприлагащите органи и агенциите с нестопанска цел, които предоставят подкрепа безплатно.

Федералната правоприлагаща агенция сподели и няколко примера, в които се открояват тактиките, използвани за подвеждане на жертвите на сексторторство да платят за помощ:

Дружество е поискало множество плащания на обща стойност 5000 долара от непълнолетна жертва на сексуално изнудване, след като я е принудило със заплахи за накърняване на репутацията ѝ, като лъжливо е посочило, че жертвата няма да може да учи в колеж или да си намери работа, а родителите ѝ ще загубят работата си. Жертвата се свързала с дружеството за помощ, след като била подложена на секстормоз чрез социалните медии.

Непълнолетна жертва на секстормоз се свързала с дружеството и го наела срещу 2000 USD. Когато жертвата отказала да плати за допълнителни услуги, дружеството казало на жертвата, че извършителят на сексторството е поискал 5000 долара. В този момент жертвата платила за допълнителните услуги, за които дружеството й начислило още 3200 долара.

Представител на дружеството се свързал с майката на непълнолетна жертва на секстормоз и предложил да открие извършителя на секстормоз срещу 1500 USD. Представителят също така обезкуражил майката на жертвата да потърси помощ от правоприлагащите органи. Не е ясно откъде представителят на компанията е знаел за сексторството или как е получил информацията за контакт с майката на жертвата.

През септември Интерпол разби транснационална мрежа за секстормоз след сигнал, подаден през юни миналата година, за рязко увеличаване на броя на сигналите за сексторство.

Една година по-рано ФБР също предупреди за огромно увеличение на жалбите за сексторство от началото на 2021 г., разкривайки в годишния си доклад за престъпността в интернет, че през 2021 г. американците са подали повече от 18 000 жалби, свързани със секстормоз, като загубите възлизат на над 13,6 млн. долара.

Жертвите се съветват да спрат да контактуват с престъпниците, незабавно да се свържат с правоприлагащите органи и да подадат жалба в Центъра за жалби срещу престъпления в интернет на ФБР (IC3) на адрес www.ic3.gov.

Днес ФБР предостави и следния списък с индикатори, за които жертвите на секстормоз трябва да внимават, когато към тях се обръщат с предложения за услуги за „съдействие“:

  • Представител на компанията се свързва с вас и ви предлага помощни услуги, за които компанията събира такси;
  • Дружеството рекламира помощ при секстормоз в замяна на такси;
  • От вас се иска да платите таксите преди предоставянето на услугите за помощ;
  • Дружеството изисква от вас да подпишете договор за неговите услуги;
  • Представителят на компанията ви разубеждава да се свържете с правоприлагащите органи или ви казва, че свързването с правоприлагащите органи не е най-добрият начин да получите помощ;
  • Дружеството използва тактика на силен натиск или сплашване, за да си осигури вашия бизнес; или
  • Дружеството със стопанска цел твърди, че е свързано с правителствени или правоприлагащи служители.
Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
Бъдете социални
Още по темата
06/12/2023

Evil Twin - какво е и как д...

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може...
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
02/12/2023

Клиентите на онлайн туристи...

Една от най-големите онлайн туристически агенции...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!