Търсене
Close this search box.

ФБР погна компании за секстормоз

ФБР предупреждава, че компаниите с идеална цел, за които се съобщава, че са свързани с изнудване, се насочват към жертвите, като използват различни измамни тактики, за да ги принудят да платят за услуги за „помощ“, предоставяни безплатно от агенции с нестопанска цел и правоприлагащи органи.

Секстормозът е схема за компютърно изнудване, при която престъпниците използват фишинг имейли или фалшиви профили в социалните медии, за да заблудят потенциалните жертви да споделят откровени видеоклипове или изображения, които по-късно се използват за изнудване.

За да засилят страха на жертвите, извършителите често получават достъп до техните социални медии или информация за контакт. Те използват този достъп, за да заплашват жертвите, че явните материали ще бъдат изпратени на техните семейства и приятели.

В съобщение за обществена услуга, публикувано в петък, ФБР заяви, че подобни компании използват широк спектър от методи – от заплахи и манипулации до подаване на невярна информация на жертвите – за да ги убедят да платят непосилни такси за тяхната помощ.

„Дружествата с идеална цел могат да се възползват от отчаянието на жертвите да получат помощ и от потенциалното чувство на страх или срам, което може да е резултат от сексторството“, предупреждава ФБР.

Макар че тези компании с идеална цел предлагат изпращане и таксуване на заповеди за прекратяване на дейността на престъпниците, стоящи зад схемите, ФБР казва, че тези „услуги“ не са правно приложими.

Освен това тези компании могат да възпрат жертвите да се свържат с правоприлагащите органи и да съобщят за опитите за секстормоз, а може и да са „пряко или косвено замесени в дейността“.

ФБР призовава жертвите да потърсят помощ от правоприлагащите органи и агенциите с нестопанска цел, които предоставят подкрепа безплатно.

Федералната правоприлагаща агенция сподели и няколко примера, в които се открояват тактиките, използвани за подвеждане на жертвите на сексторторство да платят за помощ:

Дружество е поискало множество плащания на обща стойност 5000 долара от непълнолетна жертва на сексуално изнудване, след като я е принудило със заплахи за накърняване на репутацията ѝ, като лъжливо е посочило, че жертвата няма да може да учи в колеж или да си намери работа, а родителите ѝ ще загубят работата си. Жертвата се свързала с дружеството за помощ, след като била подложена на секстормоз чрез социалните медии.

Непълнолетна жертва на секстормоз се свързала с дружеството и го наела срещу 2000 USD. Когато жертвата отказала да плати за допълнителни услуги, дружеството казало на жертвата, че извършителят на сексторството е поискал 5000 долара. В този момент жертвата платила за допълнителните услуги, за които дружеството й начислило още 3200 долара.

Представител на дружеството се свързал с майката на непълнолетна жертва на секстормоз и предложил да открие извършителя на секстормоз срещу 1500 USD. Представителят също така обезкуражил майката на жертвата да потърси помощ от правоприлагащите органи. Не е ясно откъде представителят на компанията е знаел за сексторството или как е получил информацията за контакт с майката на жертвата.

През септември Интерпол разби транснационална мрежа за секстормоз след сигнал, подаден през юни миналата година, за рязко увеличаване на броя на сигналите за сексторство.

Една година по-рано ФБР също предупреди за огромно увеличение на жалбите за сексторство от началото на 2021 г., разкривайки в годишния си доклад за престъпността в интернет, че през 2021 г. американците са подали повече от 18 000 жалби, свързани със секстормоз, като загубите възлизат на над 13,6 млн. долара.

Жертвите се съветват да спрат да контактуват с престъпниците, незабавно да се свържат с правоприлагащите органи и да подадат жалба в Центъра за жалби срещу престъпления в интернет на ФБР (IC3) на адрес www.ic3.gov.

Днес ФБР предостави и следния списък с индикатори, за които жертвите на секстормоз трябва да внимават, когато към тях се обръщат с предложения за услуги за „съдействие“:

  • Представител на компанията се свързва с вас и ви предлага помощни услуги, за които компанията събира такси;
  • Дружеството рекламира помощ при секстормоз в замяна на такси;
  • От вас се иска да платите таксите преди предоставянето на услугите за помощ;
  • Дружеството изисква от вас да подпишете договор за неговите услуги;
  • Представителят на компанията ви разубеждава да се свържете с правоприлагащите органи или ви казва, че свързването с правоприлагащите органи не е най-добрият начин да получите помощ;
  • Дружеството използва тактика на силен натиск или сплашване, за да си осигури вашия бизнес; или
  • Дружеството със стопанска цел твърди, че е свързано с правителствени или правоприлагащи служители.
Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
26/05/2024

Хакери използват троянски ...

Хакери използват код от Python клонинг...
26/05/2024

Индиец открадна 37 милиона ...

Индийски гражданин се призна за виновен...
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!