Търсене
Close this search box.

ФБР предупреди за нов вид измама

Днес ФБР предупреди, че куриерски услуги се използват за събиране на пари и ценности от жертви на измами с техническа поддръжка и измами, при които се представят за държавни служители.

Това съобщение за обществена услуга е следствие от вълната от съобщения за престъпници, които използват куриери, за да събират пари в брой или благородни метали като злато или сребро от жертви (много възрастни граждани), на които измамниците са дали указания да продадат ценностите си.

„ФБР предупреждава обществеността за измамници, които инструктират жертвите, много от които са възрастни граждани, да ликвидират активите си в брой и/или да купят злато, сребро или други благородни метали, за да защитят средствата си“, заяви ФБР. „След това престъпниците организират куриери, които се срещат лично с жертвите, за да вземат парите в брой или благородните метали.“

Макар че някои измамници избират да се представят за служители по техническа поддръжка или за държавни служители на САЩ, те са забелязани и да се маскират последователно като служители на технологични компании, финансови институции или правителството на САЩ като част от сложната схема.

Те твърдят, че финансовите сметки на мишените са компрометирани или са под непосредствена заплаха, като подтикват жертвите да ликвидират активите си като защитна мярка.

Жертвите често са принуждавани да превърнат активите си в пари в брой или в благородни метали или са насочвани да преведат средствата на търговци на метали, които ще изпратят закупените метали директно в жилищата на жертвите.

След това измамниците организират куриери, които да посрещнат жертвите в домовете им или на различни обществени места, за да получат парите или благородните метали. За да узаконят допълнително измамата, престъпниците могат да предоставят на жертвите и код за достъп, с който да удостоверят транзакцията с куриера.

Измамниците също така обещават да съхранят активите на жертвите в сигурна сметка, но изчезват и ги оставят без техните средства. Тази сложна схема е насочена към уязвими лица, често възрастни граждани, и вече е довела до значителни финансови загуби за безброй жертви.

„От май до декември 2023 г. Центърът на ФБР за оплаквания от престъпления в интернет (IC3) наблюдава ръст на тази дейност със съвкупни загуби от над 55 млн. долара“, предупреждава ФБР.

Как да се предпазите от опитите за измама

За да се предпазите от подобни измамни схеми, ФБР съветва никога да не изпращате злато или други благородни метали на легитимни фирми или американски правителствени организации.

Рисковите лица също така никога не бива да споделят домашните си адреси или да се срещат с непознати, за да изпращат пари и други ценности по молби, отправени по телефона.

ФБР сподели и следните съвети за значително намаляване на риска да станете жертва на подобни опити за измама:

  • Не кликвайте върху нежелани изскачащи прозорци на компютъра си, връзки, изпратени чрез текстови съобщения, или връзки и прикачени файлове в имейли.
  • Не се свързвайте с непознати телефонни номера, посочени в изскачащи прозорци, текстови съобщения или имейли.
  • Не изтегляйте софтуер по искане на непознати лица, които се свързват с вас.
  • Не позволявайте на непознати лица да имат достъп до компютъра ви.

Жертвите на подобни измами се приканват незабавно да съобщят на ФБР за измамниците и да включат възможно най-много информация за престъпниците (напр. имената им, начина на комуникация, банковите сметки, които са използвали, името на търговеца на метали, използван за закупуване на златото, изпратено на измамниците чрез куриерски услуги).

През октомври ФБР предупреди за рязко нарастване на измамите с „фантомни хакери“, засягащи възрастни хора, като загубите за жертвите се оценяват на над 542 млн. долара между януари и юни 2023 г.“

Една година преди това то предупреди, че измамниците, които се представят за портали за плащане на възстановявания на финансови институции, мамят жертвите, особено възрастните хора, като се възползват от предполагаемата надеждност на организациите.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
02/04/2024

Индия спасява 250 граждани,...

Индийското правителство съобщи, че е спасило...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!