ФБР предупреждава за измамни приложения за криптоинвестиции

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто инвеститори и финансови институции

Федералното бюро за разследване (ФБР) предупреди за нарастващи крипто измами. През последните няколко години приблизително 244 жертви са загубили близо 43 милиона долара, след като са били подмамени да инсталират фалшиви крипто приложения. Престъпниците се свързват с финансови институции и инвеститори, предимно разположени в САЩ. Те ги убеждават да изтеглят злонамерен софтуер, който източва портфейлите им с виртуални пари. Заразените приложения първоначално се представят като легитимни инструменти, които могат да подобрят потребителското изживяване и да предоставят начини за инвестиции. Жертвите обаче са измамени за тяхната криптовалута, вместо да бъдат наградени с по-добра производителност и стабилни опции за инвестиране.

Инцидентите са се случили между 1 ноември 2021г. и 13 май 2022г. Измамните приложения, използвани от хакерите, включват имена като Supayos и YiBit. В няколко случая киберпрестъпниците са успели да убедят жертвите да депозират средства в портфейли, контролирани от тях, и да ги държат там. Когато клиентите се опитаха да изтеглят крипто от сметките, им беше казано, че трябва да платят фалшиви данъци върху средствата, които са извадили от портфейла. Някои жертви се съгласиха с условията и платиха данъците, но измамниците изчезнаха с крипто фондовете и действителните  средства.

ФБР препоръчва на финансовите институции да бъдат по-бдителни и да образоват своите клиенти и служители за потенциални атаки от този тип. Инвеститорите се съветват никога да не изтеглят инвестиционни приложения, препоръчани от хора, които никога не са срещали. Да предположим, че инвеститори или финансови интуиции са поканени да инсталират приложение. В този случай те винаги трябва да гарантират, че приложението е легитимно, преди да го инсталират на интелигентни устройства като компютри, лаптопи, смартфони. ФБР вярва, че един от признаците за откриване на измамни приложения е, ако приложението изглежда с грешки и не функционира правилно.

Ако вие или някой, когото познавате, станете жертва на престъпление, това трябва да бъде докладвано в най-близките офиси на ФБР. Потенциални жертви или хора, които смятат, че измамниците са се свързали с тях, също могат да се свържат с ФБР чрез Центъра за жалби за интернет престъпления на агенцията.

След това правителствената агенция ще ви помоли за повече подробности, включително дата, час, местоположение и друга информация, която може да им помогне да идентифицират нападателите и да ви помогнат да върнете вашите крипто активи. ФБР не потвърди кой стои зад атаките и дали атаките идват от частни лица или са подкрепени от чужди правителства. ФБР също не разкрива дали са успели да върнат част от парите, откраднати от финансовите институции и инвеститори и дали знаят къде се намират откраднатите средства.

Антивирусните софтуерни решения от висок клас също могат да открият фалшиви и злонамерени приложения. Колкото по-подготвени сте, толкова по-малко вероятно е да станете жертва.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
1 февруари 2023

Как правилно да скриете чувствителен текст в PD...

Цифровите документи вече са важна част от повечето бизнес и правите...
1 февруари 2023

Не знаете къде са вашите тайни

Знаете ли къде са вашите тайни? Ако не, може  да се каже: не сте са...
31 януари 2023

Грешка ли е завръщането в офиса?

Три години след началото на пандемията някои компании вече се опитв...
30 януари 2023

САЩ: Списъкът със забрана за полети лъсна в хак...

Списъкът на САЩ с лица със  забрана за полети, съдържащ над 1,5 мил...
Бъдете социални
Още по темата
30/01/2023

САЩ: Списъкът със забрана з...

Списъкът на САЩ с лица със ...
24/01/2023

Севернокорейски хакери стоя...

В понеделник Федералното бюро за разследване...
05/01/2023

ФБР за рансъмуер атаките

През април 2021г. нидерландските супермаркети се...
Последно добавени
03/02/2023

Google Ads популяризира "ви...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в...
02/02/2023

Нови варианти на руския шпи...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на...
01/02/2023

Microsoft спря продажбата н...

Слагайки край на една епоха, Microsoft...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!