ФБР предупреждава за измамни приложения за криптоинвестиции

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто инвеститори и финансови институции

Федералното бюро за разследване (ФБР) предупреди за нарастващи крипто измами. През последните няколко години приблизително 244 жертви са загубили близо 43 милиона долара, след като са били подмамени да инсталират фалшиви крипто приложения. Престъпниците се свързват с финансови институции и инвеститори, предимно разположени в САЩ. Те ги убеждават да изтеглят злонамерен софтуер, който източва портфейлите им с виртуални пари. Заразените приложения първоначално се представят като легитимни инструменти, които могат да подобрят потребителското изживяване и да предоставят начини за инвестиции. Жертвите обаче са измамени за тяхната криптовалута, вместо да бъдат наградени с по-добра производителност и стабилни опции за инвестиране.

Инцидентите са се случили между 1 ноември 2021г. и 13 май 2022г. Измамните приложения, използвани от хакерите, включват имена като Supayos и YiBit. В няколко случая киберпрестъпниците са успели да убедят жертвите да депозират средства в портфейли, контролирани от тях, и да ги държат там. Когато клиентите се опитаха да изтеглят крипто от сметките, им беше казано, че трябва да платят фалшиви данъци върху средствата, които са извадили от портфейла. Някои жертви се съгласиха с условията и платиха данъците, но измамниците изчезнаха с крипто фондовете и действителните  средства.

ФБР препоръчва на финансовите институции да бъдат по-бдителни и да образоват своите клиенти и служители за потенциални атаки от този тип. Инвеститорите се съветват никога да не изтеглят инвестиционни приложения, препоръчани от хора, които никога не са срещали. Да предположим, че инвеститори или финансови интуиции са поканени да инсталират приложение. В този случай те винаги трябва да гарантират, че приложението е легитимно, преди да го инсталират на интелигентни устройства като компютри, лаптопи, смартфони. ФБР вярва, че един от признаците за откриване на измамни приложения е, ако приложението изглежда с грешки и не функционира правилно.

Ако вие или някой, когото познавате, станете жертва на престъпление, това трябва да бъде докладвано в най-близките офиси на ФБР. Потенциални жертви или хора, които смятат, че измамниците са се свързали с тях, също могат да се свържат с ФБР чрез Центъра за жалби за интернет престъпления на агенцията.

След това правителствената агенция ще ви помоли за повече подробности, включително дата, час, местоположение и друга информация, която може да им помогне да идентифицират нападателите и да ви помогнат да върнете вашите крипто активи. ФБР не потвърди кой стои зад атаките и дали атаките идват от частни лица или са подкрепени от чужди правителства. ФБР също не разкрива дали са успели да върнат част от парите, откраднати от финансовите институции и инвеститори и дали знаят къде се намират откраднатите средства.

Антивирусните софтуерни решения от висок клас също могат да открият фалшиви и злонамерени приложения. Колкото по-подготвени сте, толкова по-малко вероятно е да станете жертва.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
23 септември 2022

Путин освободи от мобилизация IT - специалистите

Руското министерство на отбраната публикува списък на сферите, чиит...
Бъдете социални
Още по темата
08/08/2022

ФБР конфискува $500 000 от...

Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ)...
07/07/2022

Масови кражби на интелектуа...

MI5 и ФБР направиха безпрецедентно съвместно...
18/06/2022

Руският ботнет RSocks е пре...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
Последно добавени
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
27/09/2022

Нова кибератака чрез Messe...

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!