ФБР предупреждава за измамни приложения за криптоинвестиции

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто инвеститори и финансови институции

Федералното бюро за разследване (ФБР) предупреди за нарастващи крипто измами. През последните няколко години приблизително 244 жертви са загубили близо 43 милиона долара, след като са били подмамени да инсталират фалшиви крипто приложения. Престъпниците се свързват с финансови институции и инвеститори, предимно разположени в САЩ. Те ги убеждават да изтеглят злонамерен софтуер, който източва портфейлите им с виртуални пари. Заразените приложения първоначално се представят като легитимни инструменти, които могат да подобрят потребителското изживяване и да предоставят начини за инвестиции. Жертвите обаче са измамени за тяхната криптовалута, вместо да бъдат наградени с по-добра производителност и стабилни опции за инвестиране.

Инцидентите са се случили между 1 ноември 2021г. и 13 май 2022г. Измамните приложения, използвани от хакерите, включват имена като Supayos и YiBit. В няколко случая киберпрестъпниците са успели да убедят жертвите да депозират средства в портфейли, контролирани от тях, и да ги държат там. Когато клиентите се опитаха да изтеглят крипто от сметките, им беше казано, че трябва да платят фалшиви данъци върху средствата, които са извадили от портфейла. Някои жертви се съгласиха с условията и платиха данъците, но измамниците изчезнаха с крипто фондовете и действителните  средства.

ФБР препоръчва на финансовите институции да бъдат по-бдителни и да образоват своите клиенти и служители за потенциални атаки от този тип. Инвеститорите се съветват никога да не изтеглят инвестиционни приложения, препоръчани от хора, които никога не са срещали. Да предположим, че инвеститори или финансови интуиции са поканени да инсталират приложение. В този случай те винаги трябва да гарантират, че приложението е легитимно, преди да го инсталират на интелигентни устройства като компютри, лаптопи, смартфони. ФБР вярва, че един от признаците за откриване на измамни приложения е, ако приложението изглежда с грешки и не функционира правилно.

Ако вие или някой, когото познавате, станете жертва на престъпление, това трябва да бъде докладвано в най-близките офиси на ФБР. Потенциални жертви или хора, които смятат, че измамниците са се свързали с тях, също могат да се свържат с ФБР чрез Центъра за жалби за интернет престъпления на агенцията.

След това правителствената агенция ще ви помоли за повече подробности, включително дата, час, местоположение и друга информация, която може да им помогне да идентифицират нападателите и да ви помогнат да върнете вашите крипто активи. ФБР не потвърди кой стои зад атаките и дали атаките идват от частни лица или са подкрепени от чужди правителства. ФБР също не разкрива дали са успели да върнат част от парите, откраднати от финансовите институции и инвеститори и дали знаят къде се намират откраднатите средства.

Антивирусните софтуерни решения от висок клас също могат да открият фалшиви и злонамерени приложения. Колкото по-подготвени сте, толкова по-малко вероятно е да станете жертва.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
21/05/2023

18-годишен обвинен в хаква...

Министерството на правосъдието на САЩ разкри...
18/05/2023

САЩ предлагат награда от 10...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна...
10/05/2023

ФБР разби руска мрежа за ки...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!