Търсене
Close this search box.

ФБР предупреждава за ръст на измамите с „фантомни хакери“

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава за значително увеличаване на измамите с „фантомни хакери“, насочени към възрастни хора в САЩ.

„Тази измама с фантомни хакери е еволюция на по-общите измами с техническа поддръжка, като се използват самозвани лица от техническата поддръжка, финансовите институции и правителството, за да се повиши доверието на жертвите към измамниците и да се определят най-доходоносните акаунти“, заяви ФБР.

„Жертвите често страдат от загуба на цели банкови, спестовни, пенсионни или инвестиционни сметки под претекст, че „защитават“ активите си.“

При подобни измами множество измамници, маскирани като представители на банката, се свързват с нищо неподозиращите жертви, като лъжливо твърдят, че сметките им са станали жертва на хакерски атаки.

Впоследствие тези измамници прилагат различни тактики, за да убедят целите си да предоставят достъп до банковите си сметки, преценявайки дали те притежават значителни средства, които оправдават по-нататъшно преследване.

Ако балансът по сметките на жертвите ги прави ценни мишени, те получават инструкции да очакват обаждане от банката си – вторият измамник, участващ в схемата, който ги съветва да прехвърлят средствата си по сметка, за която се твърди, че е „сигурна“ и е под контрола на измамниците.

В случаите, когато целите се окажат устойчиви на манипулация, се осъществява трети контакт с измамник, представящ се за представител на правителството на САЩ, който прави последен опит да убеди жертвите, като ги призовава да защитят финансите си, като прехвърлят средствата си в „сигурна“ сметка.

Phantom hacker scam

 

„Между януари и юни 2023 г. в Центъра на ФБР за оплаквания от престъпления в интернет (IC3) са подадени 19 000 жалби, свързани с измами за техническа поддръжка, като загубите за жертвите се оценяват на над 542 милиона долара“, добави ФБР.

„Почти 50 % от жертвите, за които е съобщено в IC3, са били на възраст над 60 години, което представлява 66 % от общите загуби. Към август 2023 г. загубите вече са надхвърлили тези през 2022 г. с 40%.“

ФБР предупреждава лицата, уязвими към потенциални измами, да не се ангажират с непоискани изскачащи прозорци, връзки, изпратени чрез текстови съобщения, или прикачени файлове към имейли.

Освен това те трябва да се въздържат да се свързват с телефонния номер, посочен във всеки изскачащ прозорец, текст или имейл, и никога да не изтеглят софтуер по нареждане на непознато лице, което се е обърнало към тях. Като допълнителна предпазна мярка избягвайте да предоставяте контрола върху компютъра си на непознати лица.

ФБР също така подчертава, че правителството на САЩ никога няма да изисква криптовалута, подаръчни/предплатени карти или пари чрез банкови преводи към чуждестранни сметки.

Тези, които са станали обект на подобни измами, се призовават да съобщят за инцидентите, като подадат жалба в Центъра за оплаквания от интернет престъпления (IC3).

Жалбите трябва да съдържат подробности като самоличността на физическото лице или дружеството, което е осъществило контакт, метода на комуникация, както и името и адреса на получателя, на който са изпратени средствата.

В съвет от ноември правоприлагащите органи предупреждават за измамници, които се представят за портали за плащане на възстановявания на суми от финансови институции, за да измамят жертвите, особено сред възрастните хора, като се възползват от предполагаемата надеждност на тези институции.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
Бъдете социални
Още по темата
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
05/04/2024

Секторът на нефта и газа е ...

Анализаторите откриват, че ефективната фишинг кампания...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!