Търсене
Close this search box.

ФБР възстановява 7000 ключа LockBit

ФБР призовава жертвите на рансъмуер атаки на LockBit да се обърнат към него, след като разкри, че е получило над 7000 ключа за декриптиране на LockBit, които могат да се използват за безплатно възстановяване на криптираните данни.

Заместник-директорът на киберотдела на ФБР Брайън Вордран обяви това в сряда на конференцията за киберсигурност 2024 в Бостън.

„От продължаващото ни разбиване на LockBit вече разполагаме с над 7000 ключа за декриптиране и можем да помогнем на жертвите да възстановят данните си и да се върнат онлайн“, заяви ръководителят на киберслужбата на ФБР в основния доклад.

„Обръщаме се към известните жертви на LockBit и насърчаваме всички, които подозират, че са станали жертва, да посетят нашия Център за оплаквания от интернет престъпления на адрес ic3.gov.“

Този призив за действие идва, след като правоприлагащите органи сринаха инфраструктурата на LockBit през февруари 2024 г. в рамките на международна операция, наречена „Операция Кронос“.

Тогава полицията конфискува 34 сървъра, съдържащи над 2500 ключа за декриптиране, които помогнаха за създаването на безплатен декриптор на LockBit 3.0 Black Ransomware.

След анализ на иззетите данни Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство и Министерството на правосъдието на САЩ изчисляват, че бандата и нейните филиали са прибрали до 1 млрд. долара под формата на откупи след 7000 атаки, насочени към организации по целия свят в периода от юни 2022 г. до февруари 2024 г.

Въпреки усилията на правоприлагащите органи да прекратят дейността ѝ обаче LockBit все още е активна и оттогава е преминала към нови сървъри и домейни в тъмната мрежа.

Те все още се насочват към жертви по целия свят и в отговор на неотдавнашното изземване на инфраструктурата от властите на САЩ и Великобритания продължават да пускат огромни количества стари и нови откраднати данни в тъмната мрежа.

Съвсем наскоро LockBit заяви, че през април 2024 г. е извършена кибератака срещу канадската верига аптеки London Drugs след друга операция на правоприлагащите органи, при която е бил издаден doxxed на лидера на бандата – 31-годишен руски гражданин на име Дмитрий Юриевич Хорошев, който е използвал онлайн псевдонима „LockBitSupp“. За това писахме своевременно.

През последните години са арестувани и обвинени и други участници в рансъмуер от Lockbit, сред които Михаил Василиев(ноември 2022 г.), Руслан Магомедович Астамиров (юни 2023 г.), Михаил Павлович Матвеев, известен още като Wazawaka (май 2023 г.), Артур Сунгатов и Иван Генадиевич Кондратиев, известен още като Bassterlord (февруари 2024 г.).

Сега Държавният департамент на САЩ предлага 10 млн. долара за всяка информация, която би довела до арест или осъждане на ръководството на LockBit, и допълнителна награда от 5 млн. долара за съвети, водещи до арест на свързани с рансъмуера LockBit лица.

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Рансъмуерът Fog се насочва ...

Нова група хакери криптира данни във...
13/06/2024

Украинската киберполиция ар...

Украинската киберполиция е арестувала 28-годишен руснак...
13/06/2024

Група за рансъмуер вече се ...

Обявена наскоро  уязвимост в PHP, за...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!