Федералните агенции на САЩ имат забрана да използват чуждестранен spyware

В началото на седмицата Белият дом реши да забрани на федералните агенции да използват чуждестранен шпионски софтуер. Президентът Байдън подписа изпълнителна заповед, която спира федералните служители да използват възможностите на чуждестранен търговски шпионски софтуер, като например спорния Pegasus – шпионски софтуер, разработен от израелската компания за кибернетични оръжия NSO Group.

Белият дом потвърди, че радикалното решение е продиктувано от откриването на търговски шпионски софтуер, инсталиран на смартфоните на петдесет чуждестранни правителствени служители. Администрацията на Байдън се надява, че новата забрана ще спре постоянно увеличаващия се брой кибератаки срещу граждани на САЩ.

Администрацията на Байдън също така уточни, че не желае да подкрепя компании, чиито услуги позволяват на чужди държави и авторитарни режими да използват този зловреден софтуер за насочване на атаки срещу граждани без съответните законови разрешения, гаранции и надзор. Такива мощни инструменти за наблюдение са позволили на чужди държави да извършват политически злоупотреби и шпионаж.

Забраната не се отнася за локално разработени кибернетични инструменти, така че разузнавателни агенции като ЦРУ и АНС могат да продължат да използват самостоятелно разработените си инструменти. DEA, която от години използва шпионски инструменти, разработени в чужбина, се надяваме, че вече има заместител, произведен в САЩ, тъй като вече няма да може да използва чужда помощ. Много частни компании в сектора на киберсигурността в чужди държави като Русия, Израел, Китай и Сингапур вече няма да могат да правят бизнес с правителството на САЩ.

Правителството на САЩ се надява, че неговите съюзници по света ще последват примера и ще спрат да използват шпионски инструменти. Компании като израелската NSO Group се сблъскват с отпор от страна на правителствата и големите технологични компании. Мета на Facebook попадна в заглавията на вестниците, като съди доставчика на шпионски софтуер за продажба на инструменти, които хакват техните услуги. Това не е изненада, тъй като шпионският софтуер често е толкова мощен, че може да копира изцяло съдържанието на всеки заразен смартфон или таблет, без да е необходимо потребителят да щракне върху връзка.

Въпреки че забраната не изненадва руските и китайските разработчици на шпионски софтуер, израелската NSO Group предоставя своето решение на много съюзници на САЩ и европейски правителства. Страната на произход винаги е била считана за най-малко рисковия доставчик на такива услуги. Комерсиалната компания за шпионски софтуер твърди, че продава услугите си само на правителства, които трябва да бъдат използвани за целите на борбата с тероризма и престъпността, но това не винаги е било така.

Правителствата преследват сексуални насилници на деца и терористи, но често злоупотребяват с инструментите, като шпионират политически активисти, журналисти и бизнесмени. Главният изпълнителен директор на компанията Ярон Шохат стигна до Вашингтон по-рано тази година с предложение да предотврати това. Все пак пътуването му беше неуспешно, тъй като Белият дом официално спря да използва такива услуги за правителствени нужди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
21/05/2023

18-годишен обвинен в хаква...

Министерството на правосъдието на САЩ разкри...
18/05/2023

САЩ предлагат награда от 10...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!