Търсене
Close this search box.

Федералните агенции на САЩ имат забрана да използват чуждестранен spyware

В началото на седмицата Белият дом реши да забрани на федералните агенции да използват чуждестранен шпионски софтуер. Президентът Байдън подписа изпълнителна заповед, която спира федералните служители да използват възможностите на чуждестранен търговски шпионски софтуер, като например спорния Pegasus – шпионски софтуер, разработен от израелската компания за кибернетични оръжия NSO Group.

Белият дом потвърди, че радикалното решение е продиктувано от откриването на търговски шпионски софтуер, инсталиран на смартфоните на петдесет чуждестранни правителствени служители. Администрацията на Байдън се надява, че новата забрана ще спре постоянно увеличаващия се брой кибератаки срещу граждани на САЩ.

Администрацията на Байдън също така уточни, че не желае да подкрепя компании, чиито услуги позволяват на чужди държави и авторитарни режими да използват този зловреден софтуер за насочване на атаки срещу граждани без съответните законови разрешения, гаранции и надзор. Такива мощни инструменти за наблюдение са позволили на чужди държави да извършват политически злоупотреби и шпионаж.

Забраната не се отнася за локално разработени кибернетични инструменти, така че разузнавателни агенции като ЦРУ и АНС могат да продължат да използват самостоятелно разработените си инструменти. DEA, която от години използва шпионски инструменти, разработени в чужбина, се надяваме, че вече има заместител, произведен в САЩ, тъй като вече няма да може да използва чужда помощ. Много частни компании в сектора на киберсигурността в чужди държави като Русия, Израел, Китай и Сингапур вече няма да могат да правят бизнес с правителството на САЩ.

Правителството на САЩ се надява, че неговите съюзници по света ще последват примера и ще спрат да използват шпионски инструменти. Компании като израелската NSO Group се сблъскват с отпор от страна на правителствата и големите технологични компании. Мета на Facebook попадна в заглавията на вестниците, като съди доставчика на шпионски софтуер за продажба на инструменти, които хакват техните услуги. Това не е изненада, тъй като шпионският софтуер често е толкова мощен, че може да копира изцяло съдържанието на всеки заразен смартфон или таблет, без да е необходимо потребителят да щракне върху връзка.

Въпреки че забраната не изненадва руските и китайските разработчици на шпионски софтуер, израелската NSO Group предоставя своето решение на много съюзници на САЩ и европейски правителства. Страната на произход винаги е била считана за най-малко рисковия доставчик на такива услуги. Комерсиалната компания за шпионски софтуер твърди, че продава услугите си само на правителства, които трябва да бъдат използвани за целите на борбата с тероризма и престъпността, но това не винаги е било така.

Правителствата преследват сексуални насилници на деца и терористи, но често злоупотребяват с инструментите, като шпионират политически активисти, журналисти и бизнесмени. Главният изпълнителен директор на компанията Ярон Шохат стигна до Вашингтон по-рано тази година с предложение да предотврати това. Все пак пътуването му беше неуспешно, тъй като Белият дом официално спря да използва такива услуги за правителствени нужди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
23/05/2024

САЩ отпускат 50 млн. долара...

Агенцията за авангардни изследователски проекти в...
19/05/2024

SEC задължава финансовите о...

Комисията по ценните книжа и фондовите...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!