Търсене
Close this search box.

Фирмите за техническа поддръжка Restoro, Reimage са глобени с 26 милиона долара за тактики за сплашване

Компаниите за техническа поддръжка Restoro и Reimage ще платят 26 млн. долара за уреждане на обвиненията, че са използвали тактики за сплашване, за да накарат клиентите си да платят за ненужни услуги за ремонт на компютри.

Федералната търговска комисия на САЩ наложи глобата в отговор на заблуждаващия маркетинг на двете базирани в Кипър фирми, който е в нарушение на Закона за FTC и Правилата за телемаркетингови продажби.

„Тези компании използваха тактика на сплашване и лъжи за заплахите за личните компютри на потребителите, за да измъкнат от тях ари, особено от по-възрастните, десетки милиони долари“, заяви Самюел Ливайн, директор на Бюрото за защита на потребителите към FTC.

„Предприехме решителни действия, за да спрем тази схема и да върнем парите на потребителите.“

Restoro и Reimage използваха онлайн реклами и изскачащи прозорци, които имитираха изскачащи прозорци на Microsoft Windows и системни предупреждения, в които се казваше, че компютрите на потребителите са заразени със злонамерен софтуер, имат различни проблеми с производителността и се нуждаят от спешно внимание, за да се избегнат вреди.

Разследващите от FTC също така са платили на тези услуги, за да възпроизведат опита на потребителите с Restoro през май и юни 2022 г. и Reimage през юли и август 2022 г.

Макар че устройствата, използвани за тестване на закупения софтуер и услуги, не са имали проблеми с производителността или сигурността и са работили и с антивирусен софтуер, сканирането им „разкрило“ стотици проблеми, изискващи поправка, включително „проблеми с поверителността на компютъра“, „нежелани файлове“, „сринати програми“ и „проблеми със счупения регистър“.

Разследващите от FTC са били помолени да платят до 58 USD за „План за ремонт на компютъра“ и след като са платили, са били призовани да направят „активационни“ обаждания на телемаркетолозите на Restore и Reimage, които са им казали, че софтуерът всъщност не може да отстрани всички проблеми.

След това тези телемаркетолози поискали достъп до компютрите на разследващите и твърдели, че ще открият допълнителни „грешки, критични предупреждения, вируси или зловреден софтуер“, като същевременно посочвали редовни записи в дневника в Microsoft Windows Event Viewer, свързани със стандартни и доброкачествени системни грешки и предупреждения.

„Телемаркетолозите използват и софтуера VirusTotal, за да твърдят, че компютрите на потребителите имат вируси. В действителност начинът, по който телемаркетьорите използват VirusTotal, не показва, че компютърът, до който телемаркетьорът е имал достъп от разстояние, има вирус“, се казва в жалбата.

„След като покажат VirusTotal и Event Viewer, телемаркетолозите на ответниците обикновено показват страница със списък на елементите, които трябва да бъдат отстранени, включително грешки и предупреждения, проблеми с производителността и вируси.

„След това те препоръчват ремонтни услуги от техник. Те предлагат различни „планове за ремонт“, които струват 199,99 USD за „S SILVER“, 299,99 USD за „GOLD“ или 499,99 USD за услуги „PLATINUM“.“

Освен глобата от 26 млн. долара, предложената заповед на FTC, която очаква одобрението на федералния съд, също така забранява на Restoro и Reimage да участват в заблуждаващ телемаркетинг и да представят неверни данни за проблеми със сигурността или производителността на устройствата на потребителите, за да ги накарат да купуват допълнителни, ненужни услуги за ремонт на компютри.

От началото на годината FTC забрани на Avast да продава данни за сърфиране за рекламни цели, нареди на производителя Turbotax Intuit да спре да рекламира „безплатен“ софтуер, който не е безплатен, и забрани на двама брокери на данни да продават необработени данни за местоположението на американците, които могат да бъдат използвани за проследяване.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
07/04/2024

МЗ на САЩ предупреждава бол...

Министерството на здравеопазването и човешките ресурси...
05/04/2024

10 млн. награда за информац...

Федералните власти предлагат парични средства срещу...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!