Търсене
Close this search box.

FlexAI добавя оръжие за „универсални изчисления“ към нарастващия арсенал на Франция за ИИ

Стартъп, който обещава „универсални изчисления с изкуствен интелект“, се присъедини към процъфтяващия сектор на изкуствения интелект във Франция.

Базираната в Париж компания FlexAI излезе днес от невидимия свят с финансов ресурс от 28,5 млн. евро и амбициозен план за „отключване на бъдещето на машинния интелект“. За да отключи тази ключалка, FlexAI променя архитектурата на изчислителната инфраструктура.

Основният елемент на стартъпа е облачна услуга по заявка. Продуктът, който ще бъде пуснат по-късно тази година, ще позволи на разработчиците да създават и обучават приложения за изкуствен интелект с хетерогенни изчислителни архитектури.

Интегриран софтуерен слой ще абстрахира и организира работното натоварване към оптималната архитектура. В резултат на това потребителите могат да прилагат множество хардуерни конфигурации без сложни промени в кода.

По този начин се постига максимална ефективност и опростеност. Като осигурява лесен достъп до широк спектър от работни натоварвания и изчисления, FlexAI има за цел да разшири достъпа до ИИ.

Основателите на стартъпа, Бриджеш Трипати и Дали Килани, заявиха пред TNW, че крайната им цел е да дадат възможност за решения на най-големите световни проблеми, свързани с ИИ. Надеждата им е, че по-големият достъп ще доведе до повече иновации.

The FlexAI co-founders: CTO Dali Kilani (left) and CEO Brijesh Tripathi

„Вярваме в трансформиращата сила на ИИ за решаване на някои от най-големите проблеми на човечеството, но ще са необходими 1000 пъти повече изчислителни мощности, за да можем да реализираме тази визия“, каза Трипати, главен изпълнителен директор на FlexAI.

„Наличието на изчислителни мощности за изкуствен интелект днес е ограничено до няколко избрани. Нашата визия е да отключим достъпа до изчисления за мнозина.“

Големият изчислителен проблем на AI

FlexAI се появява на фона на нарастващата тревога за ненаситния апетит на изкуствения интелект за изчислителна мощност. С напредването на областта пробивите стават все по- недостъпни и неустойчиви.

FlexAI обещава решения на всички тези проблеми. За стартиращите предприятия услугата намалява огромните разходи за изчисления, които могат да погълнат 80% от капитала на една компания. Чрез автоматичното разпределяне на изчислителните мощности, необходими за дадено работно натоварване, FlexAI може да гарантира, че клиентите плащат само за това, което действително използват.

Подходът би намалил и разширяващия се въглероден отпечатък на изкуствения интелект. Според главния изпълнителен директор на гиганта в областта на чиповете Arm до 2030 г. изкуственият интелект ще консумира повече енергия от държава като  Индия. Тъй като моделите се увеличават по размер и сложност, необходимостта от по-голяма енергийна ефективност само ще нараства.

Облачната услуга има за цел и да смекчи нарастващия недостиг на умения. Настоящата инфраструктура за изкуствен интелект изисква високоспециализирани експертни познания, за да работи. Чрез изграждането на софтуерен слой, който опростява процеса, FlexAI се надява да даде възможност на повече стартъпи и разработчици да създават приложения с изкуствен интелект.

Това трио от решения вече е привлякло 30 млн. долара (28,5 млн. евро) начално финансиране. Кръгът беше ръководен от Alpha Intelligence Capital (AIC), Elaia Partners и Heartcore Capital.

Антоан Блондо, управляващ съдружник в AIC, подчерта належащата нужда от услугата на FlexAI.

„Изчисленията изостават, а не водят, по отношение на все по-мощните възможности на моделите с изкуствен интелект“, каза той. „За да се реализира потенциалът на ИИ, индустрията трябва да реши проблема с изчислителните разходи и този със сложността на стека – и двата проблема драстично увеличават разходите за разработка и времето за пускане на пазара.“

„Бриджеш и Дали притежават уникалните хардуерни и софтуерни умения за архитектура и изграждане на екосистемата за изчислителния слой за оркестрация на ИИ.“

Укрепване на сектора на ИИ във Франция

Инвеститорите също така дадоха висока оценка на нарастващата мощ на екосистемата за ИИ на Франция. Водена от парижкия еднорог Mistral AI, страната се е превърнала в европейски център на изкуствения интелект.

Със силна научна база, нарастващ списък от основатели на стартъпи и все по-голям достъп до глобален капитал, френският сектор на ИИ има „глобални амбиции“, каза Блондо.

Възходът на сектора ще издигне и Еманюел Макрон. Мисията на френския президент да създаде „нация на стартъпите“ досега предизвикваше както възхищение, така и подигравки. В процъфтяващата сцена на изкуствения интелект той вече има доказателства, че визията му може да стане реалност.

Източник: TNW

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...
Бъдете социални
Още по темата
12/06/2024

Стартъп от Великобритания и...

Базиран в Обединеното кралство стартъп е...
12/06/2024

Mistral увеличи оценката с...

Френският (и европейски) любимец на GenAI...
11/06/2024

ARX подготвя Европа за войн...

Иновационният фонд на НАТО (NIF) направи...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!