Търсене
Close this search box.

FTC: Американците са загубили 1,1 милиарда долара от измами през 2023 г.

Според статистически данни, събрани от Федералната търговска комисия (FTC), през миналата година загубите от измами с въображаеми лица в САЩ са надхвърлили 1,1 милиарда долара – три пъти повече, отколкото през 2020 г.

Агенцията е събрала тези данни въз основа на 490 000 докладвани измами през 2023 г. От тях 330 000 са били за оплаквания за представящи се за бизнесмени, а останалите представляват инциденти с представящи се за държавни служители.

Според агенцията повечето от измамите са извършени чрез телефонни обаждания, които в момента намаляват, следвани от електронната поща и текстовите съобщения, които нарастват за трета поредна година.
„Докладите показват все по-размита граница между измамите, свързани с представянето на бизнеса и правителството“, се казва в доклада на FTC.

„Много измамници се представят за повече от една организация в рамките на една измама – например фалшив служител на Amazon може да ви прехвърли към фалшива банка или дори към фалшив служител на ФБР или FTC за фалшива помощ.“

Петте най-често срещани вида измами, на които обръща внимание FTC, са:

  • Сигнали за сигурност на имитиращи акаунти: Измамниците изпращат фалшиви предупреждения за неоторизирана дейност по сметката, като подвеждат жертвите да прехвърлят средства за защита.
  • Фалшиви подновявания на абонаменти: Имейли, в които се твърди, че абонамент, който никога не сте имали, се подновява, и ви подмамват да се включите в измама с възстановяване на суми, която включва връщане на надвзети суми чрез карти за подаръци.
  • Фалшиви подаръци, отстъпки или пари за получаване: Измамите предлагат фалшиви отстъпки или подаръци от известни марки, като карат жертвите да купуват карти за подаръци или да изпращат пари, за да получат несъществуващите оферти.
  • Фалшиви проблеми със закона: Имитаторите твърдят, че сте замесени в престъпление, като ви подтикват да преведете пари или да купите карти за подаръци под претекст, че ще разрешат проблема.
  • Измислени проблеми с доставката на пакети: Измамни съобщения от превозвачи за проблеми с доставката, целящи да откраднат информация за кредитна карта или данни за сметка под претекст, че разрешават проблем с доставката.

Агенцията предоставя съвети на потребителите за защита от този вид измами, които включват избягване на кликване върху URL адреси, пристигащи чрез нежелани съобщения, недоверие към искания за парични преводи и отделяне на време за проверка на подозрителни съобщения.

Едновременно с това FTC обяви днес, че влизат в сила нови правила за представянето за лице. Тези правила имат за цел да предоставят на агенцията по-големи възможности за преследване на измамниците във федералните съдилища с цел налагане на граждански санкции и възстановяване на суми.

Както беше отбелязано в съобщение за пресата, публикувано преди два месеца, на FTC ще бъдат предоставени правомощия да търси директно парично обезщетение от измамници, които използват фалшиви правителствени печати и фирмени лога, подменят правителствени и фирмени електронни и уеб адреси и невярно внушават принадлежност към тях.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
02/04/2024

Индия спасява 250 граждани,...

Индийското правителство съобщи, че е спасило...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!