GameFace – да контролираш компютър с лицето си

ИИ може да бъде добрата сила. Видяхме доказателството за това на Google I/O 2023.

Докато много от нас прекарват времето си в притеснения как чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT могат да ни отнемат работата или да предизвикат ядрена война, решенията, базирани на ИИ, решават реални проблеми, а понякога дори помагат на хората да се възстановят (и не само) след трагедия.

След като основната лекция на Google I/O 2023 приключи с впечатляващите актуализации на продукти и софтуер, базирани на изкуствен интелект, и с колекцията от нов хардуер, която включва вълнуващите Google Pixel Fold, Pixel Tablet и Pixel 7a, ръководителят на Google AI Advocacy, автор и някогашен създател на изкуствения интелект Лорънс Морони  излезе на сцената по време на основната лекция за разработчици и представи история , която вероятно е предизвикала повече от емоции и сълзливи реакции в публиката.

От нафталина

Преди две години парализираният стриймър на игри Ланс Кар губи всичко в пожар, който всъщност започва по време на живото му предаване. Кар, който страда от мускулна дистрофия, загуби не само дома си в Колорадо, но и цялото помощно оборудване, което използваше, за да играе видеоигри на живо в Twitch. Още по-лошото е, че персонализираното оборудване е било остаряло и в повечето случаипо-голямата си част незаменимо.

За Кар, който не контролира нито една част от тялото си под раменете, контролирането на компютъра му за игра и стрийминг на игри би било невъзможно.

Проектът GameFace на Google обаче променя всичко това. Вместо да се опитват да купуват и да монтират помощно оборудване за игри, Google и Кар се спряха на нова идея: да използват лицето му, за да управляват компютъра и игрите.

Според Морони проектът GameFace използва готова уебкамера и MediaPipe на Google – система, която свързва няколко модела на изкуствен интелект (той не уточни кои), за да изгради жива мрежа от 468 точки на всяко лице. Тези точки се превръщат в телеметрия за кликвания с мишката и движение. Преди това MediaPipe е била използвана и за създаване на виртуални аватари.

Всичко това е обвързано с интерфейс, в който можете да съпоставяте израженията и движението на главата с компютърния вход, което означава, че вместо един размер за всички, проектът GameFace може да бъде персонализиран за начина, по който искате да контролирате действието. А системата е толкова прецизна, че Кар може да я използва, за да напише първото си име с курсив.

Както отбелязва Кар, сега той контролира компютъра си, като прави смешни физиономии. Във видеоклип за проекта Кар обяснява, че поради мускулна дистрофия сега е по-слаб, отколкото е бил като дете. „Мускулната дистрофия отнема, това всъщност добавя. За първи път спечелих нещо във физически смисъл“.

Google не планира директно да произвежда Project GameFace, но е предоставила целия код и го е публикувала в GitHub. Страницата на проекта предупреждава, че „проектът не е предназначен за вземане на критични за човешкия живот решения“, въпреки че какво по-важно от игрите?

Другата добра новина е, че макар проектът GameFace постоянно да проследява движенията на лицето, той не съхранява изображения или каквито и да било данни за разпознаване на лица.

Така че следващия път, когато някой ви каже, че очевидната крайна игра на всички изкуствени интелекти е глобалното унищожение, спрете за момент и помислете или може би дори споменете Кар. Там, където има полезност и цел, има и възможности. Всъщност ИИ има огромен потенциал за добро.

Може би просто трябва да го насочим в правилната посока.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
Бъдете социални
Още по темата
26/05/2023

ChatGPT не работи по целия ...

ChatGPT е широко популярен чатбот с...
23/05/2023

ChatGPT за iPhone има серио...

Компанията OpenAI, която стои зад ChatGPT,...
22/05/2023

BT ще съкрати 55 хил. работ...

Телекомуникационният оператор се стреми да стане...
Последно добавени
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!