GameFace – да контролираш компютър с лицето си

ИИ може да бъде добрата сила. Видяхме доказателството за това на Google I/O 2023.

Докато много от нас прекарват времето си в притеснения как чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT могат да ни отнемат работата или да предизвикат ядрена война, решенията, базирани на ИИ, решават реални проблеми, а понякога дори помагат на хората да се възстановят (и не само) след трагедия.

След като основната лекция на Google I/O 2023 приключи с впечатляващите актуализации на продукти и софтуер, базирани на изкуствен интелект, и с колекцията от нов хардуер, която включва вълнуващите Google Pixel Fold, Pixel Tablet и Pixel 7a, ръководителят на Google AI Advocacy, автор и някогашен създател на изкуствения интелект Лорънс Морони  излезе на сцената по време на основната лекция за разработчици и представи история , която вероятно е предизвикала повече от емоции и сълзливи реакции в публиката.

От нафталина

Преди две години парализираният стриймър на игри Ланс Кар губи всичко в пожар, който всъщност започва по време на живото му предаване. Кар, който страда от мускулна дистрофия, загуби не само дома си в Колорадо, но и цялото помощно оборудване, което използваше, за да играе видеоигри на живо в Twitch. Още по-лошото е, че персонализираното оборудване е било остаряло и в повечето случаипо-голямата си част незаменимо.

За Кар, който не контролира нито една част от тялото си под раменете, контролирането на компютъра му за игра и стрийминг на игри би било невъзможно.

Проектът GameFace на Google обаче променя всичко това. Вместо да се опитват да купуват и да монтират помощно оборудване за игри, Google и Кар се спряха на нова идея: да използват лицето му, за да управляват компютъра и игрите.

Според Морони проектът GameFace използва готова уебкамера и MediaPipe на Google – система, която свързва няколко модела на изкуствен интелект (той не уточни кои), за да изгради жива мрежа от 468 точки на всяко лице. Тези точки се превръщат в телеметрия за кликвания с мишката и движение. Преди това MediaPipe е била използвана и за създаване на виртуални аватари.

Всичко това е обвързано с интерфейс, в който можете да съпоставяте израженията и движението на главата с компютърния вход, което означава, че вместо един размер за всички, проектът GameFace може да бъде персонализиран за начина, по който искате да контролирате действието. А системата е толкова прецизна, че Кар може да я използва, за да напише първото си име с курсив.

Както отбелязва Кар, сега той контролира компютъра си, като прави смешни физиономии. Във видеоклип за проекта Кар обяснява, че поради мускулна дистрофия сега е по-слаб, отколкото е бил като дете. „Мускулната дистрофия отнема, това всъщност добавя. За първи път спечелих нещо във физически смисъл“.

Google не планира директно да произвежда Project GameFace, но е предоставила целия код и го е публикувала в GitHub. Страницата на проекта предупреждава, че „проектът не е предназначен за вземане на критични за човешкия живот решения“, въпреки че какво по-важно от игрите?

Другата добра новина е, че макар проектът GameFace постоянно да проследява движенията на лицето, той не съхранява изображения или каквито и да било данни за разпознаване на лица.

Така че следващия път, когато някой ви каже, че очевидната крайна игра на всички изкуствени интелекти е глобалното унищожение, спрете за момент и помислете или може би дори споменете Кар. Там, където има полезност и цел, има и възможности. Всъщност ИИ има огромен потенциал за добро.

Може би просто трябва да го насочим в правилната посока.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
29/11/2023

Amazon планира да обучи 2 м...

Amazon обяви ангажимента си за повишаване...
17/11/2023

ChatGPT претърпя DDoS атака

Популярното приложение за генеративен изкуствен интелект...
14/11/2023

GitLab Duo Chat: Какво мога...

GitLab обяви пускането на нов асистент...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!