Търсене
Close this search box.

GameFace – да контролираш компютър с лицето си

ИИ може да бъде добрата сила. Видяхме доказателството за това на Google I/O 2023.

Докато много от нас прекарват времето си в притеснения как чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT могат да ни отнемат работата или да предизвикат ядрена война, решенията, базирани на ИИ, решават реални проблеми, а понякога дори помагат на хората да се възстановят (и не само) след трагедия.

След като основната лекция на Google I/O 2023 приключи с впечатляващите актуализации на продукти и софтуер, базирани на изкуствен интелект, и с колекцията от нов хардуер, която включва вълнуващите Google Pixel Fold, Pixel Tablet и Pixel 7a, ръководителят на Google AI Advocacy, автор и някогашен създател на изкуствения интелект Лорънс Морони  излезе на сцената по време на основната лекция за разработчици и представи история , която вероятно е предизвикала повече от емоции и сълзливи реакции в публиката.

От нафталина

Преди две години парализираният стриймър на игри Ланс Кар губи всичко в пожар, който всъщност започва по време на живото му предаване. Кар, който страда от мускулна дистрофия, загуби не само дома си в Колорадо, но и цялото помощно оборудване, което използваше, за да играе видеоигри на живо в Twitch. Още по-лошото е, че персонализираното оборудване е било остаряло и в повечето случаипо-голямата си част незаменимо.

За Кар, който не контролира нито една част от тялото си под раменете, контролирането на компютъра му за игра и стрийминг на игри би било невъзможно.

Проектът GameFace на Google обаче променя всичко това. Вместо да се опитват да купуват и да монтират помощно оборудване за игри, Google и Кар се спряха на нова идея: да използват лицето му, за да управляват компютъра и игрите.

Според Морони проектът GameFace използва готова уебкамера и MediaPipe на Google – система, която свързва няколко модела на изкуствен интелект (той не уточни кои), за да изгради жива мрежа от 468 точки на всяко лице. Тези точки се превръщат в телеметрия за кликвания с мишката и движение. Преди това MediaPipe е била използвана и за създаване на виртуални аватари.

Всичко това е обвързано с интерфейс, в който можете да съпоставяте израженията и движението на главата с компютърния вход, което означава, че вместо един размер за всички, проектът GameFace може да бъде персонализиран за начина, по който искате да контролирате действието. А системата е толкова прецизна, че Кар може да я използва, за да напише първото си име с курсив.

Както отбелязва Кар, сега той контролира компютъра си, като прави смешни физиономии. Във видеоклип за проекта Кар обяснява, че поради мускулна дистрофия сега е по-слаб, отколкото е бил като дете. „Мускулната дистрофия отнема, това всъщност добавя. За първи път спечелих нещо във физически смисъл“.

Google не планира директно да произвежда Project GameFace, но е предоставила целия код и го е публикувала в GitHub. Страницата на проекта предупреждава, че „проектът не е предназначен за вземане на критични за човешкия живот решения“, въпреки че какво по-важно от игрите?

Другата добра новина е, че макар проектът GameFace постоянно да проследява движенията на лицето, той не съхранява изображения или каквито и да било данни за разпознаване на лица.

Така че следващия път, когато някой ви каже, че очевидната крайна игра на всички изкуствени интелекти е глобалното унищожение, спрете за момент и помислете или може би дори споменете Кар. Там, където има полезност и цел, има и възможности. Всъщност ИИ има огромен потенциал за добро.

Може би просто трябва да го насочим в правилната посока.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...

Как работи Интерпол в областта на киберпрестъпн...

Необходима е сложна координация между правоприлагащите органи, съде...
28 май 2024

Хакерите се насочват към VPN мрежите на Check P...

Заплахите се насочват към VPN устройствата за отдалечен достъп на C...
Бъдете социални
Още по темата
28/05/2024

Фишингът се разраства

Преходът към облака, лошата хигиена на...
27/05/2024

Макрон: Френският ИИ ще се ...

Френският президент Еманюел Макрон призова лидерите...
27/05/2024

САЩ изостават в регулиранет...

Първите опити за регулиране на програмите...
Последно добавени
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
29/05/2024

Рутерът за игри TP-Link Arc...

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!