Търсене
Close this search box.

Gartner: До 2023 г. разходите за облачни услуги ще достигнат почти 600 млрд. долара

Предвижда се глобалните разходи на крайните потребители за публични облачни услуги да достигнат 591,8 млрд. долара през 2023г., което представлява ръст от 20,7% спрямо миналогодишните данни.

Това е повече в сравнение с 490,3 млрд. долара през 2022г. и повече от прогнозирания за годината ръст от 18,8%, според фирмата за пазарни проучвания Gartner.

Прогнозите са, че инфраструктурата като услуга (IaaS) ще отбележи най-голям ръст на разходите на крайните потребители през 2023г. – 29,8%, докато инфраструктурните услуги за облачни приложения (PaaS) и софтуерът като услуга (SaaS) също ще продължат да растат. Gartner прогнозира ръст от 23,2% и 16,8% за PaaS и SaaS съответно през 2023г.

Въпреки това както при PaaS, така и при SaaS ще се наблюдават най-значителните вредни ефекти от нарастващата инфлация поради предизвикателствата, свързани с персонала, и фокуса върху защитата на маржовете, смятат от аналитичната къща.

„Сегашният инфлационен натиск и макроикономическите условия оказват тласкащ и изтеглящ ефект върху разходите за облачни услуги“, каза Сид Наг, вицепрезидент – анализатор в Gartner. „Изчислителните облаци ще продължат да бъдат бастион на сигурността и иновациите, подкрепяйки растежа в несигурни времена благодарение на своята гъвкава, еластична и мащабируема природа.“

Наг допълни, че организациите ще могат да харчат само парите, предвидени в бюджетите им за ИТ, които могат да се свият, ако бъдат намалени от топ мениджърите. Това е особено вярно, тъй като облачните услуги съставляват по-голямата част от разходите за ИТ.

„Миграцията към облака не спира“, добави той. „IaaS естествено ще продължи да се разраства, тъй като предприятията ускоряват инициативите за модернизация на ИТ, за да сведат до минимум риска и да оптимизират разходите. Преместването на операциите в облака също така намалява капиталовите разходи чрез удължаване на паричните разходи за срока на абонамента, което е ключово предимство в среда, в която паричните средства могат да бъдат от решаващо значение за поддържане на дейността.“

Освен това, когато наемането на персонал е ограничено с цел контролиране на разходите, организациите може да се окажат затруднени да разработват SaaS приложения, тъй като са необходими квалифицирани служители с по-високи заплати, подчертава анализаторът. Въпреки това Наг очаква степента на потребление на PaaS да се увеличи, тъй като тя може да улесни по-ефективното и автоматизирано генериране на код за SaaS приложения.

„След като приложенията и работните натоварвания се преместят в облака, те обикновено остават там, а абонаментните модели гарантират, че разходите ще продължат през целия срок на договора, а най-вероятно и след това“, казва Наг. „За тези доставчици разходите за облачни услуги са анюитет – подаръкът, който продължава да дава.“

По подобен начин се прогнозира, че публичните изчисления в облак ще надминат традиционните ИТ инвестиции през 2025г., разкриват от  Gartner през февруари 2022г. Те изчислиха, че до 2025г. на публичния облак ще се падат 51% от ИТ разходите, в сравнение с 41% през 2022г. Освен това около 65,9% от разходите за приложен софтуер през 202г. ще бъдат базирани на облак, в сравнение с 57,7% през 2022 г.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
18/07/2024

Сигурността в облака и експ...

Въпреки че изкуственият интелект е на...
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
20/03/2024

Kои приложения използват на...

Въпреки че “неограничените” планове за интернет...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!