Gartner: До 2023 г. разходите за облачни услуги ще достигнат почти 600 млрд. долара

Предвижда се глобалните разходи на крайните потребители за публични облачни услуги да достигнат 591,8 млрд. долара през 2023г., което представлява ръст от 20,7% спрямо миналогодишните данни.

Това е повече в сравнение с 490,3 млрд. долара през 2022г. и повече от прогнозирания за годината ръст от 18,8%, според фирмата за пазарни проучвания Gartner.

Прогнозите са, че инфраструктурата като услуга (IaaS) ще отбележи най-голям ръст на разходите на крайните потребители през 2023г. – 29,8%, докато инфраструктурните услуги за облачни приложения (PaaS) и софтуерът като услуга (SaaS) също ще продължат да растат. Gartner прогнозира ръст от 23,2% и 16,8% за PaaS и SaaS съответно през 2023г.

Въпреки това както при PaaS, така и при SaaS ще се наблюдават най-значителните вредни ефекти от нарастващата инфлация поради предизвикателствата, свързани с персонала, и фокуса върху защитата на маржовете, смятат от аналитичната къща.

„Сегашният инфлационен натиск и макроикономическите условия оказват тласкащ и изтеглящ ефект върху разходите за облачни услуги“, каза Сид Наг, вицепрезидент – анализатор в Gartner. „Изчислителните облаци ще продължат да бъдат бастион на сигурността и иновациите, подкрепяйки растежа в несигурни времена благодарение на своята гъвкава, еластична и мащабируема природа.“

Наг допълни, че организациите ще могат да харчат само парите, предвидени в бюджетите им за ИТ, които могат да се свият, ако бъдат намалени от топ мениджърите. Това е особено вярно, тъй като облачните услуги съставляват по-голямата част от разходите за ИТ.

„Миграцията към облака не спира“, добави той. „IaaS естествено ще продължи да се разраства, тъй като предприятията ускоряват инициативите за модернизация на ИТ, за да сведат до минимум риска и да оптимизират разходите. Преместването на операциите в облака също така намалява капиталовите разходи чрез удължаване на паричните разходи за срока на абонамента, което е ключово предимство в среда, в която паричните средства могат да бъдат от решаващо значение за поддържане на дейността.“

Освен това, когато наемането на персонал е ограничено с цел контролиране на разходите, организациите може да се окажат затруднени да разработват SaaS приложения, тъй като са необходими квалифицирани служители с по-високи заплати, подчертава анализаторът. Въпреки това Наг очаква степента на потребление на PaaS да се увеличи, тъй като тя може да улесни по-ефективното и автоматизирано генериране на код за SaaS приложения.

„След като приложенията и работните натоварвания се преместят в облака, те обикновено остават там, а абонаментните модели гарантират, че разходите ще продължат през целия срок на договора, а най-вероятно и след това“, казва Наг. „За тези доставчици разходите за облачни услуги са анюитет – подаръкът, който продължава да дава.“

По подобен начин се прогнозира, че публичните изчисления в облак ще надминат традиционните ИТ инвестиции през 2025г., разкриват от  Gartner през февруари 2022г. Те изчислиха, че до 2025г. на публичния облак ще се падат 51% от ИТ разходите, в сравнение с 41% през 2022г. Освен това около 65,9% от разходите за приложен софтуер през 202г. ще бъдат базирани на облак, в сравнение с 57,7% през 2022 г.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
Бъдете социални
Още по темата
30/03/2023

Как да изберете антивирусен...

Работили сте усилено, за да стартирате...
28/03/2023

Акт за оперативната устойчи...

Актът за оперативната устойчивост на цифровите...
27/03/2023

Представлява ли ChatGPT киб...

ChatGPT е едно от най-бързо развиващите...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!