Търсене
Close this search box.

Gartner: Рискът за киберсигурността ще бъде водещ при покупките на бизнеса

Експерти ще обсъдят ключови тенденции в технологиите за веригата на доставките на симпозиума на Gartner за веригата на доставките през 2023 г. в Орландо, 8-10 май

Според Gartner, Inc., до 2025 г. 60% от организациите по веригата на доставки ще използват риска за киберсигурността като съществен фактор при осъществяването на транзакции и бизнес ангажименти с трети страни. Тъй като площта на цифровите вериги за доставки се разширява, повишената киберсигурност е ключова тема, която главните ръководители на веригите за доставки (CSCO) ще се стремят да разширят през тази година.

„Данните от нашето проучване показаха агресивна позиция сред CSCO, които искат да инвестират в растеж чрез множество нови технологии“, казва Брайън Шулц, старши директор-анализатор в практиката на Gartner за веригите на доставки. „Всяка нова технология обаче въвежда нови партньори, продавачи и доставчици на услуги в цифровата верига за доставки. Последиците за риска за киберсигурността са все по-голям и отваря  нови пътища за потенциални атаки от злонамерени страни.“

Gartner проведе проучване сред 499 лидери във веригата на доставки между октомври и декември 2022 г. и определи водещите технологични тенденции във веригата на доставки за 2023 г. Респондентите посочват, че средно 73% от техните ИТ бюджети за веригата на доставки ще бъдат разпределени за стимулиране на бизнес растежа и подобряване на ефективността.

Въз основа на данните от проучването Gartner прогнозира, че до 2026 г. една трета от организациите във веригата на доставки ще използват индустриални облачни платформи и предвижда бърз растеж в използването на композитна архитектура на приложенията, като и в двата случая ще се разчита предимно на използването на поддръжка от външни доставчици.

„CSCO са подложени на натиск да намалят разходите, да смекчат външните смущения и да са в крак с бързо променящия се технологичен пейзаж“, каза Шулц. „При оценяването на новите технологии за стимулиране на растежа и управление на разходите ще бъде необходим обновен подход към оценката на риска от трети страни, за да се информират решенията за покупка, тъй като една успешна кибератака по веригата на доставки е почти уникална по своята позиция да отмени почти всички ключови цели на CSCO през тази година.“

CSCO под наблюдение

Фокусът на CSCO върху киберсигурността се определя от повече фактори, а не само от все по-цифровизиращата се верига за доставки. Опасенията за уязвимостта на цифровата верига за доставки идват от партньорите на C-Suite, управителните съвети, правителствените регулатори и клиентите. Резултатът е да се поставят политиките за киберустойчивост на CSCO под светлината на прожекторите както никога досега.

Според Шулц CSCO ще трябва да преработят своите оценки на риска от трети страни на външни партньори като част от по-голяма програма за киберсигурност с ясни стандарти, разработени в сътрудничество със собствениците на риска в C-Suite, включително CIO, CISO и вътрешния одит. Стандартите в плана трябва да се отнасят конкретно до:

  • Актуални стандарти за киберсигурност на трети страни
  • Механизми за прилагане на тези стандарти в договорния език чрез сключени и изменени договори
    разработване на програма за одит за прилагане на плана за киберсигурност на веригата за доставки
  • „Програмата за киберсигурност по веригата на доставки ще играе важна роля при бъдещите решения за покупка и намаляване на риска от трети страни“, каза Шулц. „Освен това данните от редовните одити на програмата за киберсигурност на веригата за доставки могат да служат като ключови показатели за ефективност, които могат да се докладват на управителния съвет, одиторите и бизнес партньорите.“

Участниците в Gartner Supply Chain Symposium/Xpo в Орландо, Флорида, могат да научат повече в сесията: „Борба със заплахите за киберсигурността на предприятията и екосистемите“ във вторник, 9 май.

Клиентите на Gartner могат да научат повече в: Топ тенденции в стратегическите технологии за веригата на доставки до 2023 г. Неклиентите могат да научат повече в: Топ 8 тенденции в технологиите за веригата на доставки.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
20/03/2024

Kои приложения използват на...

Въпреки че “неограничените” планове за интернет...
28/02/2024

Предимства на включването н...

Кибератаките се развиват и стават все...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!