Gartner: Рискът за киберсигурността ще бъде водещ при покупките на бизнеса

Експерти ще обсъдят ключови тенденции в технологиите за веригата на доставките на симпозиума на Gartner за веригата на доставките през 2023 г. в Орландо, 8-10 май

Според Gartner, Inc., до 2025 г. 60% от организациите по веригата на доставки ще използват риска за киберсигурността като съществен фактор при осъществяването на транзакции и бизнес ангажименти с трети страни. Тъй като площта на цифровите вериги за доставки се разширява, повишената киберсигурност е ключова тема, която главните ръководители на веригите за доставки (CSCO) ще се стремят да разширят през тази година.

„Данните от нашето проучване показаха агресивна позиция сред CSCO, които искат да инвестират в растеж чрез множество нови технологии“, казва Брайън Шулц, старши директор-анализатор в практиката на Gartner за веригите на доставки. „Всяка нова технология обаче въвежда нови партньори, продавачи и доставчици на услуги в цифровата верига за доставки. Последиците за риска за киберсигурността са все по-голям и отваря  нови пътища за потенциални атаки от злонамерени страни.“

Gartner проведе проучване сред 499 лидери във веригата на доставки между октомври и декември 2022 г. и определи водещите технологични тенденции във веригата на доставки за 2023 г. Респондентите посочват, че средно 73% от техните ИТ бюджети за веригата на доставки ще бъдат разпределени за стимулиране на бизнес растежа и подобряване на ефективността.

Въз основа на данните от проучването Gartner прогнозира, че до 2026 г. една трета от организациите във веригата на доставки ще използват индустриални облачни платформи и предвижда бърз растеж в използването на композитна архитектура на приложенията, като и в двата случая ще се разчита предимно на използването на поддръжка от външни доставчици.

„CSCO са подложени на натиск да намалят разходите, да смекчат външните смущения и да са в крак с бързо променящия се технологичен пейзаж“, каза Шулц. „При оценяването на новите технологии за стимулиране на растежа и управление на разходите ще бъде необходим обновен подход към оценката на риска от трети страни, за да се информират решенията за покупка, тъй като една успешна кибератака по веригата на доставки е почти уникална по своята позиция да отмени почти всички ключови цели на CSCO през тази година.“

CSCO под наблюдение

Фокусът на CSCO върху киберсигурността се определя от повече фактори, а не само от все по-цифровизиращата се верига за доставки. Опасенията за уязвимостта на цифровата верига за доставки идват от партньорите на C-Suite, управителните съвети, правителствените регулатори и клиентите. Резултатът е да се поставят политиките за киберустойчивост на CSCO под светлината на прожекторите както никога досега.

Според Шулц CSCO ще трябва да преработят своите оценки на риска от трети страни на външни партньори като част от по-голяма програма за киберсигурност с ясни стандарти, разработени в сътрудничество със собствениците на риска в C-Suite, включително CIO, CISO и вътрешния одит. Стандартите в плана трябва да се отнасят конкретно до:

  • Актуални стандарти за киберсигурност на трети страни
  • Механизми за прилагане на тези стандарти в договорния език чрез сключени и изменени договори
    разработване на програма за одит за прилагане на плана за киберсигурност на веригата за доставки
  • „Програмата за киберсигурност по веригата на доставки ще играе важна роля при бъдещите решения за покупка и намаляване на риска от трети страни“, каза Шулц. „Освен това данните от редовните одити на програмата за киберсигурност на веригата за доставки могат да служат като ключови показатели за ефективност, които могат да се докладват на управителния съвет, одиторите и бизнес партньорите.“

Участниците в Gartner Supply Chain Symposium/Xpo в Орландо, Флорида, могат да научат повече в сесията: „Борба със заплахите за киберсигурността на предприятията и екосистемите“ във вторник, 9 май.

Клиентите на Gartner могат да научат повече в: Топ тенденции в стратегическите технологии за веригата на доставки до 2023 г. Неклиентите могат да научат повече в: Топ 8 тенденции в технологиите за веригата на доставки.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
Бъдете социални
Още по темата
26/10/2023

"Влезте с" ... Функцията п...

Дефектите в прилагането на стандарта за...
20/10/2023

Професионалистите предупреж...

Европейският съюз (ЕС) може скоро да...
07/10/2023

5 основни характеристики на...

Мениджърите на пароли се превърнаха в...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!