Gartner: Сега е моментът да се възползвате от устойчивите на рецесия ИТ разходи

Експертите прогнозират, че предприятията, които подхождат към ИТ като към „решение“ на икономическата несигурност, а не като към разход, ще получат ползи през следващата година.

Водещи анализатори съветват предприятията да продължат да харчат много за ИТ през 2023г. въпреки икономическите предизвикателства, като твърдят, че инвестициите вероятно ще бъдат „устойчиви на рецесия“.

Някои ИТ лидери ще продължат да инвестират много и ще разглеждат настоящите икономически условия като отлична възможност за изграждане на нови, по-устойчиви потоци от приходи, подобряване на организационните процеси и позициониране като по-подходящи за клиентите си.

Други няма да успеят да се възползват от тази възможност. Тези, които възприемат по-консервативен подход към разходите за ИТ и се „прибират“ през следващата година, могат да се окажат изложени на сериозен риск от изоставане от конкурентите.

Коментарите бяха направени от Джон-Дейвид Лавлок, изтъкнат вицепрезидент анализатор в Gartner, пред IT Pro преди представянето на изследването на консултантската компания в сряда. В него се прогнозира, че разходите за ИТ ще се увеличат с 2,4% от 2022г. до 4,5 трлн. долара през 2023г.

Тази прогноза следва прогнозата от предходното тримесечие, според която разходите за ИТ се очаква да се увеличат с 5,1%, което подчертава опасенията за разходите, тъй като световната икономика се подготвя за предстояща рецесия.

Gartner отбелязва, че инфлацията и икономическите сътресения бързо са намалили покупателната способност на потребителите, а разходите за устройства са намалели и сред предприятията. Но въпреки трудните условия се очаква общите ИТ разходи да останат високи.

Сегментите на софтуера и ИТ услугите, например, се очаква да нараснат съответно с 9,3% и 5,5% до 2023г.

По-специално, Gartner прогнозира, че пазарът на ИТ услуги ще продължи да расте, тъй като организациите се стремят да привлекат външен персонал, за да подпомогнат поддръжката и изпълнението на ИТ проекти.

Така разходите за консултантски услуги могат да достигнат 264,9 млрд. долара през 2023г. – с 6,7% повече в сравнение с предходната година.

Джон-Дейвид Лавлок заяви, че макар инфлацията да е „опустошила“ потребителските пазари, много предприятия ще продължат да увеличават разходите си за цифрови бизнес инициативи.

„Бурната икономика промени контекста на бизнес решенията и може да накара ИТ директорите да станат по-колебливи, да отложат решенията или да пренаредят приоритетите“, каза той.

„Видяхме това в действие при пренареждането на някои B2B компании, особено на тези, които са инвестирали прекалено много в растеж. ИТ бюджетите обаче не са движеща сила на тези промени, а разходите за ИТ остават устойчиви на рецесия.“

ИТ разходи, устойчиви на рецесия

Лавлок заяви, че прогнозите за разходите за ИТ за следващата година трябва да вдъхнат увереност на висшите технологични ръководители.

„Като цяло смятам, че ИТ разходите на предприятията през 2023г. ще бъдат устойчиви на рецесия“, каза той. „В това няма никакво съмнение.“

Лавлок обаче предупреди, че докато предприятията се опитват да преодолеят трудните икономически условия, съществува сериозен риск да се появи „пропаст“ между предприятията, които се опитват да инвестират, за да излязат от рецесията, и тези, които се опитват да се закрепят и да издържат на предстоящата буря.

„Разделението между компаниите, които ще инвестират сериозно в ИТ, и тези, които няма да инвестират, тази година ще бъде по-голямо от всякога. Поляризацията на пазара между „купувачите на ИТ“ и „колебаещите се за ИТ“ ще стане по-голяма, отколкото сме виждали от много време насам.“

„Разделението между тези, които харчат много, и тези, които харчат малко, ще бъде по-голямо, отколкото някога сме виждали от много отдавна. Вероятно през 2009 г. за последен път сме виждали толкова голямо разделение“, казва Лавлок.

„И това обикновено се случва около икономическата несигурност. Има компании, които казват, че ИТ са решение на проблемите, и такива, които смятат ИТ за разход.

„По-малко са тези, които казват, че е разход – повече от тях биха го възприели като решение или единствен изход и от тях има повече разходи. Но след това ще появи тази голяма пропаст.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
26/10/2023

"Влезте с" ... Функцията п...

Дефектите в прилагането на стандарта за...
20/10/2023

Професионалистите предупреж...

Европейският съюз (ЕС) може скоро да...
07/10/2023

5 основни характеристики на...

Мениджърите на пароли се превърнаха в...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!