Търсене
Close this search box.

Gartner: Сега е моментът да се възползвате от устойчивите на рецесия ИТ разходи

Експертите прогнозират, че предприятията, които подхождат към ИТ като към „решение“ на икономическата несигурност, а не като към разход, ще получат ползи през следващата година.

Водещи анализатори съветват предприятията да продължат да харчат много за ИТ през 2023г. въпреки икономическите предизвикателства, като твърдят, че инвестициите вероятно ще бъдат „устойчиви на рецесия“.

Някои ИТ лидери ще продължат да инвестират много и ще разглеждат настоящите икономически условия като отлична възможност за изграждане на нови, по-устойчиви потоци от приходи, подобряване на организационните процеси и позициониране като по-подходящи за клиентите си.

Други няма да успеят да се възползват от тази възможност. Тези, които възприемат по-консервативен подход към разходите за ИТ и се „прибират“ през следващата година, могат да се окажат изложени на сериозен риск от изоставане от конкурентите.

Коментарите бяха направени от Джон-Дейвид Лавлок, изтъкнат вицепрезидент анализатор в Gartner, пред IT Pro преди представянето на изследването на консултантската компания в сряда. В него се прогнозира, че разходите за ИТ ще се увеличат с 2,4% от 2022г. до 4,5 трлн. долара през 2023г.

Тази прогноза следва прогнозата от предходното тримесечие, според която разходите за ИТ се очаква да се увеличат с 5,1%, което подчертава опасенията за разходите, тъй като световната икономика се подготвя за предстояща рецесия.

Gartner отбелязва, че инфлацията и икономическите сътресения бързо са намалили покупателната способност на потребителите, а разходите за устройства са намалели и сред предприятията. Но въпреки трудните условия се очаква общите ИТ разходи да останат високи.

Сегментите на софтуера и ИТ услугите, например, се очаква да нараснат съответно с 9,3% и 5,5% до 2023г.

По-специално, Gartner прогнозира, че пазарът на ИТ услуги ще продължи да расте, тъй като организациите се стремят да привлекат външен персонал, за да подпомогнат поддръжката и изпълнението на ИТ проекти.

Така разходите за консултантски услуги могат да достигнат 264,9 млрд. долара през 2023г. – с 6,7% повече в сравнение с предходната година.

Джон-Дейвид Лавлок заяви, че макар инфлацията да е „опустошила“ потребителските пазари, много предприятия ще продължат да увеличават разходите си за цифрови бизнес инициативи.

„Бурната икономика промени контекста на бизнес решенията и може да накара ИТ директорите да станат по-колебливи, да отложат решенията или да пренаредят приоритетите“, каза той.

„Видяхме това в действие при пренареждането на някои B2B компании, особено на тези, които са инвестирали прекалено много в растеж. ИТ бюджетите обаче не са движеща сила на тези промени, а разходите за ИТ остават устойчиви на рецесия.“

ИТ разходи, устойчиви на рецесия

Лавлок заяви, че прогнозите за разходите за ИТ за следващата година трябва да вдъхнат увереност на висшите технологични ръководители.

„Като цяло смятам, че ИТ разходите на предприятията през 2023г. ще бъдат устойчиви на рецесия“, каза той. „В това няма никакво съмнение.“

Лавлок обаче предупреди, че докато предприятията се опитват да преодолеят трудните икономически условия, съществува сериозен риск да се появи „пропаст“ между предприятията, които се опитват да инвестират, за да излязат от рецесията, и тези, които се опитват да се закрепят и да издържат на предстоящата буря.

„Разделението между компаниите, които ще инвестират сериозно в ИТ, и тези, които няма да инвестират, тази година ще бъде по-голямо от всякога. Поляризацията на пазара между „купувачите на ИТ“ и „колебаещите се за ИТ“ ще стане по-голяма, отколкото сме виждали от много време насам.“

„Разделението между тези, които харчат много, и тези, които харчат малко, ще бъде по-голямо, отколкото някога сме виждали от много отдавна. Вероятно през 2009 г. за последен път сме виждали толкова голямо разделение“, казва Лавлок.

„И това обикновено се случва около икономическата несигурност. Има компании, които казват, че ИТ са решение на проблемите, и такива, които смятат ИТ за разход.

„По-малко са тези, които казват, че е разход – повече от тях биха го възприели като решение или единствен изход и от тях има повече разходи. Но след това ще появи тази голяма пропаст.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
20/03/2024

Kои приложения използват на...

Въпреки че “неограничените” планове за интернет...
28/02/2024

Предимства на включването н...

Кибератаките се развиват и стават все...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!