Gartner: Сега е моментът да се възползвате от устойчивите на рецесия ИТ разходи

Експертите прогнозират, че предприятията, които подхождат към ИТ като към „решение“ на икономическата несигурност, а не като към разход, ще получат ползи през следващата година.

Водещи анализатори съветват предприятията да продължат да харчат много за ИТ през 2023г. въпреки икономическите предизвикателства, като твърдят, че инвестициите вероятно ще бъдат „устойчиви на рецесия“.

Някои ИТ лидери ще продължат да инвестират много и ще разглеждат настоящите икономически условия като отлична възможност за изграждане на нови, по-устойчиви потоци от приходи, подобряване на организационните процеси и позициониране като по-подходящи за клиентите си.

Други няма да успеят да се възползват от тази възможност. Тези, които възприемат по-консервативен подход към разходите за ИТ и се „прибират“ през следващата година, могат да се окажат изложени на сериозен риск от изоставане от конкурентите.

Коментарите бяха направени от Джон-Дейвид Лавлок, изтъкнат вицепрезидент анализатор в Gartner, пред IT Pro преди представянето на изследването на консултантската компания в сряда. В него се прогнозира, че разходите за ИТ ще се увеличат с 2,4% от 2022г. до 4,5 трлн. долара през 2023г.

Тази прогноза следва прогнозата от предходното тримесечие, според която разходите за ИТ се очаква да се увеличат с 5,1%, което подчертава опасенията за разходите, тъй като световната икономика се подготвя за предстояща рецесия.

Gartner отбелязва, че инфлацията и икономическите сътресения бързо са намалили покупателната способност на потребителите, а разходите за устройства са намалели и сред предприятията. Но въпреки трудните условия се очаква общите ИТ разходи да останат високи.

Сегментите на софтуера и ИТ услугите, например, се очаква да нараснат съответно с 9,3% и 5,5% до 2023г.

По-специално, Gartner прогнозира, че пазарът на ИТ услуги ще продължи да расте, тъй като организациите се стремят да привлекат външен персонал, за да подпомогнат поддръжката и изпълнението на ИТ проекти.

Така разходите за консултантски услуги могат да достигнат 264,9 млрд. долара през 2023г. – с 6,7% повече в сравнение с предходната година.

Джон-Дейвид Лавлок заяви, че макар инфлацията да е „опустошила“ потребителските пазари, много предприятия ще продължат да увеличават разходите си за цифрови бизнес инициативи.

„Бурната икономика промени контекста на бизнес решенията и може да накара ИТ директорите да станат по-колебливи, да отложат решенията или да пренаредят приоритетите“, каза той.

„Видяхме това в действие при пренареждането на някои B2B компании, особено на тези, които са инвестирали прекалено много в растеж. ИТ бюджетите обаче не са движеща сила на тези промени, а разходите за ИТ остават устойчиви на рецесия.“

ИТ разходи, устойчиви на рецесия

Лавлок заяви, че прогнозите за разходите за ИТ за следващата година трябва да вдъхнат увереност на висшите технологични ръководители.

„Като цяло смятам, че ИТ разходите на предприятията през 2023г. ще бъдат устойчиви на рецесия“, каза той. „В това няма никакво съмнение.“

Лавлок обаче предупреди, че докато предприятията се опитват да преодолеят трудните икономически условия, съществува сериозен риск да се появи „пропаст“ между предприятията, които се опитват да инвестират, за да излязат от рецесията, и тези, които се опитват да се закрепят и да издържат на предстоящата буря.

„Разделението между компаниите, които ще инвестират сериозно в ИТ, и тези, които няма да инвестират, тази година ще бъде по-голямо от всякога. Поляризацията на пазара между „купувачите на ИТ“ и „колебаещите се за ИТ“ ще стане по-голяма, отколкото сме виждали от много време насам.“

„Разделението между тези, които харчат много, и тези, които харчат малко, ще бъде по-голямо, отколкото някога сме виждали от много отдавна. Вероятно през 2009 г. за последен път сме виждали толкова голямо разделение“, казва Лавлок.

„И това обикновено се случва около икономическата несигурност. Има компании, които казват, че ИТ са решение на проблемите, и такива, които смятат ИТ за разход.

„По-малко са тези, които казват, че е разход – повече от тях биха го възприели като решение или единствен изход и от тях има повече разходи. Но след това ще появи тази голяма пропаст.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
Бъдете социални
Още по темата
31/01/2023

Грешка ли е завръщането в о...

Три години след началото на пандемията...
24/01/2023

2022 г. счупи всички рекорд...

Най-големият руски доставчик на интернет услуги...
24/01/2023

Законопроект за онлайн безо...

От няколко години британското правителство обсъжда...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!