Търсене
Close this search box.

Германия свали Crimemarket

Полицията в Дюселдорф, Германия, иззе Crimemarket – мащабна немскоезична платформа за незаконна търговия с над 180 000 потребители, като арестува шестима души, включително един от операторите.

Известна като Crimemarket, платформата е била най-големият пазар за киберпрестъпления в страната и център за търговия с незаконни наркотици, упойващи вещества и услуги в областта на киберпрестъпността, като същевременно е съдържала и уроци/наръчници за извършване на различни престъпления.

Това действие на правоприлагащите органи е резултат от дългогодишни разследвания и многобройни претърсвания, в резултат на които са събрани доказателства, довели до идентифицирането на операторите на платформата и много потребители.

„В рамките на съгласувана кампания в четвъртък вечерта следователи от Германия и чужбина предприеха действия срещу най-голямата немскоезична платформа за криминална търговия в интернет“, се казва в съобщение.

В рамките на операцията през вечерта на 29 февруари 2024 г. бяха изпълнени 102 заповеди за претърсване в цялата страна едновременно.

В съобщението се казва, че вниманието е било съсредоточено предимно в Северен Рейн-Вестфалия, където са били арестувани трима души, включително 23-годишен мъж, смятан за основния заподозрян. Още трима души са били арестувани в други федерални провинции.

„Полицията иззе множество доказателства, особено мобилни телефони, ИТ устройства и носители на данни. В 21 случая служителите в Северен Рейн-Вестфалия иззеха наркотици, включително 1 килограм марихуана и различни таблетки екстази. Иззети са общо почти 600 000 евро в брой и движимо имущество“, се казва в преведеното съобщение за пресата.

„Общо още трима души бяха арестувани при полицейски мерки в други федерални провинции, които бяха инициирани от полицията там.“

Германската полиция заявява, че операцията е насочена не само срещу операторите на платформата Crimemarket, но и срещу нейните потребители, а разследването продължава.

Краят на Crimemarket

Според съобщенията на потребителите киберпазарът е започнал да има проблеми с достъпността в началото на тази седмица, като мнозина са съобщили за невъзможност да влязат в сайта, въпреки че той е останал онлайн.

Появиха се слухове, че периодичните прекъсвания на работата са в резултат на пробива на ChipMixer, който платформата е използвала като доставчик на услуги за пране на пари.

Някои твърдяха, че разследванията на конфискуваната инфраструктура на ChipMixer може да са разкрили администратора на Crimemarket – „Evolution“.

С днешното съобщение на полицията става ясно, че проблемите с достъпността на сайта наистина са били причинени от правоприлагащите органи, а не са свързани с технически проблем.

Интересно е, че към момента на писане на този текст началната страница на сайта остава достъпна, въпреки че при опит за посещение на която и да е друга страница в домейна се появява  съобщение за конфискация.

В известието се споменава, че полицията „е наблюдавала тази платформа и нейното съдържание в продължение на дълъг период от време като част от координирана операция в цяла Европа и е конфискувала данните“.

Също така  форумното пространство, където продавачите се свързват с купувачите, е било активно до вчера, като са били добавяни нови постове.

Въз основа на горното и банера за конфискация изглежда, че полицията е избрала да позволи на киберпрестъпниците да продължат да използват платформата след конфискацията (или компрометирането), за да съберат данни за идентификация, данни за вход и друга уличаваща информация.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
08/04/2024

NIS2: От риск към възможност

На 02.04.2024 г. в столичния ИНТЕР...
28/03/2024

Защо измамите с некролози с...

Измамниците вече използват изкуствен интелект, за...
26/03/2024

Глобиха Скот Роудс с 9.9 мл...

Федерален съд на САЩ наложи глоба...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!