Търсене
Close this search box.

GitLab Duo Chat: Какво могат да очакват потребителите?

GitLab обяви пускането на нов асистент с изкуствен интелект на естествен език, GitLab Duo Chat, тъй като фирмата се стреми да опрости процесите за екипите на DevSecOps.

Както може да се предположи от името, Duo Chat ще предостави на разработчиците на AI по-богати на контекст и интуитивни функции чрез услугата GitLab Duo.

Асистентът с ИИ ще предоставя на потребителите насоки, прозрения и предложения в реално време, за да им помогне да анализират кода по-ефективно чрез въвеждане на естествен език, заявиха от GitLab.

Чатботът е способен да идентифицира и отстранява проблеми със сигурността през целия жизнен цикъл на разработката, може да осигури автоматизирано отстраняване на неизправности при CI/CD конвейера и да подпомага разработчиците при планирането на проекти.

В момента GitLab Duo Chat е наличен в бета версия. Общата наличност на асистента с изкуствен интелект ще бъде разпространена сред членовете на ниво Ultimate през декември, потвърди компанията.

Дейвид Де Санто, главен продуктов директор в GitLab, заяви, че въвеждането на чатбота ще помогне на разработчиците ефективно да използват ИИ “отвъд създаването на код”.

“За да се реализира пълният потенциал на ИИ, той трябва да бъде внедрен в целия жизнен цикъл на разработката на софтуер, което ще позволи на DevSecOps екипите да се възползват от повишаването на сигурността, ефективността и сътрудничеството”, каза той.

Duo Chat също така ще бъде включен в разширението на GitLab за Web IDE и Workflow за VS code като експериментална версия. Тази интеграция ще донесе функции като генериране на тестове и обяснения на кода.

Това съобщение следва стартирането на Duo Suite от възможности, подпомагани от изкуствен интелект, от GitLab по-рано през 2023 г. и обещава да направи революция в DevSecOps.

В своя глобален доклад за DevSecOps GitLab установи, че 83% от анкетираните са заявили, че внедряването на AI в процеса на разработване на софтуер е “от съществено значение, за да се избегне изоставане”.

Респондентите от проучването нареждат чатботовете сред трите най-влиятелни случая на използване на ИИ.

Потребителите от всички нива на експертност могат да очакват поддръжка в реално време и повишаване на производителността чрез пакета, като например автоматизиране на рутинни повтарящи се задачи, обясняване на непознат код, генериране на код, незабавни резюмета на проблеми и по-общи съвети за това как да се използва GitLab.

Въпреки че преди това си е партнирала с Google по отношение на функциите на изкуствения интелект, като например попълване на код в реда, бекендът на Duo Chat ще разчита на големия езиков модел (LLM) на Anthropic Claude-2.

Решението на фирмата да си партнира с Oracle по отношение на техните графични процесори, базирани на облак, показва, че GitLab е отворена за използване на редица облачни услуги в зависимост от случая на използване.

GitLab добави, че Duo Chat няма да бъде обучен с помощта на патентован код или входни данни, което включва както подкана, така и изходните данни на чатбота.

Пазарът на асистенти за кодиране с изкуствен интелект е в подем

Пускането на GitLab Duo Chat идва по петите на GitHub, който представи корпоративното ниво на собствения си асистент за програмиране по двойки Copilot, който използва вътрешната база данни на организацията, за да предоставя персонализирани съвети за кодиране и резюмета на документи.

През септември 2023 г. Amazon също разкри корпоративното ниво на своя асистент с изкуствен интелект CodeWhisperer с подобен набор от функции.

Междувременно Google не остава по-назад с DuetAI, който в бъдеще ще предложи функции за персонализиране, насочени към предприятията.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
Бъдете социални
Още по темата
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
09/04/2024

Спад на атаките с рансъмуер...

През 2023 г. секторът на ransomware...
08/04/2024

NIS2: От риск към възможност

На 02.04.2024 г. в столичния ИНТЕР...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!