Търсене
Close this search box.

Главният изпълнителен директор на IBM е в режим на контрол на щетите

Смесените послания на главния изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна относно съкращенията в сферата на изкуствения интелект няма да помогнат за успокояване на продължаващите опасения

Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна изглежда е в състояние да контролира щетите след неотдавнашните противоречиви коментари относно загубата на работни места, свързани с изкуствения интелект.

По време на събитие в САЩ тази седмица Кришна заяви, че IBM няма намерение да съкращава технически персонал, като например разработчици или програмисти, и вместо това планира да увеличи наемането на служители в тези области.

„Не възнамерявам да се отърва от нито един от тях“, каза той. „Ще взема още.“

Кришна добави, че компанията има за цел да увеличи броя на служителите в областта на софтуерното инженерство и продажбите през следващите четири години, за да се приспособи към засиления си фокус върху генеративния изкуствен интелект.

За сметка на това ударът ще падне до голяма степен върху персонала, работещ в бек-офис операциите, което е в близко съответствие с това, което сме чували по-рано от изпълнителния директор.

По-рано тази година IBM обяви плановете си да съкрати близо 8000 служители, работещи на позиции, обхващащи човешките ресурси, в опит да автоматизира ролите.

Този ход означава, че навсякъде могат да бъдат съкратени до 7800 работни места в отдела за човешки ресурси на технологичния гигант, което се равнява на около 30% от общата работна сила в звеното.

По това време IBM също така заяви, че ще преустанови наемането на служители в отдела поради автоматизирането на длъжностите.

През последните месеци Кришна е сред най-откровените ръководители на големи технологични компании по темата за съкращаването на работни места в сферата на изкуствения интелект. Докато ръководителите на индустрията неведнъж са отбягвали темата, Кришна, за своя чест, е бил откровен по въпроса.

В интервю за CNBC през август Кришна предположи, че „всички трябва да се чувстваме по-добре“ от притока на генеративни инструменти на ИИ, което предизвика гнева на критиците, притеснени от въздействието му върху пазара на труда.

Кришна също така заяви пред телевизионния оператор, че организациите могат да постигнат значителни подобрения в производителността чрез генеративен ИИ, но това ще стане за сметка на човешките роли.

„Това означава, че можете да свършите същата работа с по-малко хора“, каза той тогава. „Това е просто естеството на производителността. Всъщност смятам, че първият набор от роли, които ще бъдат засегнати, са – както аз ги наричам – бек-офисът, работата на белите якички.“

Последният инцидент е второто незначително „отстъпление“ от страна на Кришна през последните месеци. По-рано Кришна побърза да изясни позицията си по този въпрос във връзка с решението на IBM за съкращаване на персонал.

В интервю за Barron’s главният изпълнителен директор на IBM заяви, че според него коментарите му са били „извадени от контекста“ и че „ИИ ще създаде повече работни места, отколкото ще отнеме“.

Загуби на работни места, свързани с ИИ

Перспективата за закриване на работни места, свързани с ИИ, е често срещана тема през последната година на фона на бързото ускоряване на генеративните инструменти на ИИ в световен мащаб.

Goldman Sachs прогнозира, че „до 300 милиона“ работни места в световен мащаб могат да бъдат загубени заради автоматизацията през следващото десетилетие в доклад, който предизвика опасения за широкообхватни смущения на пазара на труда.

По подобен начин проучване на McKinsey от юли установи, че някои административни роли, като например обслужване на клиенти, офис поддръжка и човешки ресурси, също ще намалеят поради автоматизацията.

Макар че различните проучвания са съгласни, че загубата на работни места, свързана с изкуствения интелект, може да бъде проблем през следващите години, голяма част от тези загуби ще бъдат на бек-офис позиции, което предполага облекчение за работещите на предни технологични позиции.

Кришна заяви пред участниците тази седмица, че макар ИИ да може да окаже подкрепа на работниците, изпълняващи „задачи от по-ниско ниво“, перспективата дадена роля да бъде изцяло заменена е малко вероятна.

„Първото нещо, което можете да автоматизирате, е повтаряща се работа за бяла якичка“, каза той.

Въпреки че тези последни коментари могат да доведат до въздишка на облекчение за програмистите и разработчиците, реалността може да не е толкова успокояваща за някои.

Изследване на KPMG от юни разкри, че техниците по ИТ поддръжка и програмистите всъщност могат да бъдат сред най-засегнатите от автоматизацията през следващите години.

В проучването „специалистите по програмиране и разработване на софтуер“ бяха изрично посочени като изложени на риск поради генеративния изкуствен интелект, като до 26 % от техните задачи могат да бъдат автоматизирани в бъдеще.

Проучването отново вкара темата за съкращаването на работни места в новинарския цикъл.

Въпреки това тук има ясно изразена уговорка. Степента на „автоматизиране“ на длъжностите не означава непременно, че те ще бъдат остарели, а по-скоро, че разработчиците и ИТ специалистите ще бъдат подпомагани от автоматизирани инструменти в ежедневните си задачи.

Генеративните инструменти на изкуствения интелект, като GitHub Copilot или асистентът на Amazon Code Whisperer, са представени от предприятията като потенциално променящи се инструменти за подобряване на производителността на работниците.

Проучване на Slack през май установи, че работниците вярват, че генеративните инструменти на ИИ ще „революционизират“ производителността.

Повече от три четвърти (77%) от респондентите са заявили пред фирмата, че възможността за автоматизиране на рутинни задачи, като например отчети за разходи, ще подобри драстично производителността.

Освен това проучването установи, че тези, които в момента използват автоматизация на работното място, смятат, че спестяват средно по 3,6 часа работа всяка седмица.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
Бъдете социални
Още по темата
13/04/2024

Latrodectus продължава там,...

Брокерите за първоначален достъп използват новия...
10/04/2024

Защо е толкова важно да укр...

Доставчиците на управлявани услуги (MSP) са...
09/04/2024

Виетнамската група за кибер...

Новопоявила се група за киберпрестъпления, свързана...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!