Търсене
Close this search box.

Глазгоу иска да стане водещ европейски град в областта на интернет на нещата

Нов център в Глазгоу ще подкрепя стартъпи, работещи в областта на интелигентните неща

Градският съвет на Глазгоу и Центърът за ускоряване на интелигентни неща (Smart Things Accelerator Centre – STAC) имат за цел да позиционират града като едно от водещите места в Европа за иновации в областта на интернет на нещата чрез откриването на нов център.

Публично-частното партньорство, подкрепено от финансиране в размер на 2,5 млн. паунда, ще подкрепи стартирането на съоръжение с 250 работни места, наречено „thebeyond“, в SkyPark, Finnieston.

Паричните средства включват 257 000 паунда безвъзмездно финансиране от правителството чрез Фонда за споделен просперитет на Обединеното кралство, част от правителствената програма за изравняване на възможностите.

След завършването на обекта в него ще се провеждат научни изследвания в областта на безпилотните летателни апарати, роботиката, изкуствения интелект, интернет на нещата, нанотехнологиите и чистите технологии, а до края на 2024 г. се очаква да започнат работа до 100 компании.

Инициативата е подкрепена от ръководители на водещи организации от индустрията, сред които Dyson, Plexus, Meta, Blackberry, Motorola и Volvo Cars.

Пол Уилсън, главен изпълнителен директор и съосновател на STAC, заяви, че новият иновационен център ще спомогне за насърчаване на иновациите в различни области и ще позиционира Глазгоу като един от водещите градове за иновации в областта на интелигентните неща.

„Глазгоу може да се превърне в център на ключовите технологии, които ще подобрят живота и индустрията през следващите десетилетия“, каза той.

„Като изградим водещ технологичен клъстер около STAC’s thebeyond, ще спечелим репутация и ще привлечем международни инвестиции. Това е целта, амбициозна и осъществима. Вярваме, че thebeyond ще бъде най-голямото европейско пространство за интелигентни неща и интернет на нещата“.

Рики Бел, заместник-ръководител на Градския съвет на Глазгоу, повтори коментарите на Уилсън, като подчерта огромния потенциал на процъфтяващия технологичен сектор на Глазгоу и способността му да се конкурира в международен мащаб.

„Това сътрудничество ще помогне на Глазгоу да се превърне във водещ технологичен град, в който нашите услуги и сгради се захранват от местни иновации в полза на всички, които живеят, работят и учат тук“, каза той.

„Ще дадем възможност на стартиращите компании в Глазгоу да усъвършенстват технологиите си тук и след това да се конкурират на международно ниво, като по този начин ще подобрим позицията си на световната технологична сцена и ще осигурим голям брой нови работни места и кариери в този сектор.“

Усилията на Глазгоу в областта на технологичната инфраструктура

В Глазгоу вече има три „иновационни района“: Глазгоу Сити Иновейшън Дистрикт (GCID), Глазгоу Ривърсайд Иновейшън Дистрикт (GRID) и Иновейшън Дистрикт за усъвършенствано производство (AMIDS).
Всеки от тях предоставя на технологични стартиращи предприятия достъп до редица акселераторски програми, насочени към подкрепа на иновациите, развитието на продукти и таланти и ръста на приходите.

Междувременно Градският съвет на Глазгоу наскоро даде разрешение на Bruntwood Sci Tech да преустрои градската кула Met Tower, за да създаде мащабен специализиран цифров и технологичен център.

Проектът на стойност 60 млн. паунда ще осигури над 200 000 кв. м пространство за стартиращи, мащабни и по-големи предприятия в града, със специализирана подкрепа от екипа за иновационни услуги на Bruntwood SciTech.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!