Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данни, които е събрала от граждани на Обединеното кралство. Clearview AI също беше осъдена да плати глоба от £7,5 милиона за събиране на снимки и изображения от сайтове на социални медии без разрешение.

Решението на Службата на комисаря по информацията (ICO), регулаторът за защита на данните на Обединеното кралство, е четвъртото подобно решение срещу Clearview AI. Обединеното кралство се присъединява към Франция, Италия и Австралия в санкционирането на  компанията, след като реши, че нейните практики за събиране на изображения нарушават местните закони за защита на данните.

Какъв е проблемът?

Clearview AI предлага технология за лицево разпознаване за използване от фирми и правоприлагащи органи по целия свят. Притеснението е, че тези системи използват база данни с изображения, които са събрани от Facebook, Instagram и други уебсайтове на социални медии без знанието или разрешението на собствениците им.

Процесът на събиране, известен като „остъргване“, е много противоречив. Всички изображения са публично достъпни и могат да се гледат – обаче фирмите нямат законово право да събират и използват тези снимки без първо да получат разрешение от собственика.

За какво са използвани изображенията?

Clearview AI предоставя на своите клиенти технология за съпоставяне на изображения, базирана на изкуствен интелект. Използвайки базата данни на Clearview AI от 20 милиарда снимки, клиентите могат да сравняват изображения, за да идентифицират конкретни хора.

Съобщава се, че системата е много ефективна – списъкът с клиенти от Обединеното кралство включват столичната полиция, Министерството на отбраната и Националната агенция за борба с престъпността. По-малко известно е кои частни фирми са използвали данните.

В САЩ Clearview вече се съгласиха да ограничат продажбите на своята услуга, така че да е достъпна само за федерални агенции и полицейски управления. Въпреки това услугата все още е достъпна за обща продажба на почти всеки бизнес другаде по света – така че събраните изображения все още могат да се използват без разрешение.

Какво се случва след това?

ICO даде на Clearview 28 дни за обжалване на решението. След това те имат шест месеца, за да изтрият всички данни, принадлежащи на жители на Обединеното кралство.

Въпреки това остава неясно как ICO възнамерява да изпълни своето решение. Clearview AI – и тяхната технология – са базирани в САЩ, извън юрисдикцията на съдилищата. Има и въпроси относно това как Clearview може да разграничи данните, принадлежащи на жители на Обединеното кралство, от тези на други лица.

Clearview са  ясни в отговора си – те  потвърждават, че техният бизнес работи извън юрисдикцията на Обединеното кралство и че вече не правят бизнес с британски компании. Като такива, те отказаха да се съобразят с решението на ICO и ще продължат да продават достъп до данните на гражданите на Обединеното кралство другаде по света.

Очевидно в момента няма лесно разрешаване на тази ситуация. Докато не бъде организирано глобално споразумение за защита на личните данни, компании като Clearview AI ще могат да използват (и потенциално злоупотребяват) лични изображения за печалба.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...
Бъдете социални
Още по темата
21/05/2023

Запознайте се с Jack от Рум...

Самоличността на втория член на бандата...
13/05/2023

GameFace - да контролираш к...

ИИ може да бъде добрата сила....
13/04/2023

ChatGPT Сигурност: OpenAI ...

Компанията OpenAI, която стои зад  популярния...
Последно добавени
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!