Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данни, които е събрала от граждани на Обединеното кралство. Clearview AI също беше осъдена да плати глоба от £7,5 милиона за събиране на снимки и изображения от сайтове на социални медии без разрешение.

Решението на Службата на комисаря по информацията (ICO), регулаторът за защита на данните на Обединеното кралство, е четвъртото подобно решение срещу Clearview AI. Обединеното кралство се присъединява към Франция, Италия и Австралия в санкционирането на  компанията, след като реши, че нейните практики за събиране на изображения нарушават местните закони за защита на данните.

Какъв е проблемът?

Clearview AI предлага технология за лицево разпознаване за използване от фирми и правоприлагащи органи по целия свят. Притеснението е, че тези системи използват база данни с изображения, които са събрани от Facebook, Instagram и други уебсайтове на социални медии без знанието или разрешението на собствениците им.

Процесът на събиране, известен като „остъргване“, е много противоречив. Всички изображения са публично достъпни и могат да се гледат – обаче фирмите нямат законово право да събират и използват тези снимки без първо да получат разрешение от собственика.

За какво са използвани изображенията?

Clearview AI предоставя на своите клиенти технология за съпоставяне на изображения, базирана на изкуствен интелект. Използвайки базата данни на Clearview AI от 20 милиарда снимки, клиентите могат да сравняват изображения, за да идентифицират конкретни хора.

Съобщава се, че системата е много ефективна – списъкът с клиенти от Обединеното кралство включват столичната полиция, Министерството на отбраната и Националната агенция за борба с престъпността. По-малко известно е кои частни фирми са използвали данните.

В САЩ Clearview вече се съгласиха да ограничат продажбите на своята услуга, така че да е достъпна само за федерални агенции и полицейски управления. Въпреки това услугата все още е достъпна за обща продажба на почти всеки бизнес другаде по света – така че събраните изображения все още могат да се използват без разрешение.

Какво се случва след това?

ICO даде на Clearview 28 дни за обжалване на решението. След това те имат шест месеца, за да изтрият всички данни, принадлежащи на жители на Обединеното кралство.

Въпреки това остава неясно как ICO възнамерява да изпълни своето решение. Clearview AI – и тяхната технология – са базирани в САЩ, извън юрисдикцията на съдилищата. Има и въпроси относно това как Clearview може да разграничи данните, принадлежащи на жители на Обединеното кралство, от тези на други лица.

Clearview са  ясни в отговора си – те  потвърждават, че техният бизнес работи извън юрисдикцията на Обединеното кралство и че вече не правят бизнес с британски компании. Като такива, те отказаха да се съобразят с решението на ICO и ще продължат да продават достъп до данните на гражданите на Обединеното кралство другаде по света.

Очевидно в момента няма лесно разрешаване на тази ситуация. Докато не бъде организирано глобално споразумение за защита на личните данни, компании като Clearview AI ще могат да използват (и потенциално злоупотребяват) лични изображения за печалба.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 август 2022

Хакер открадна записите на 5,4 милиона потребит...

Хакерска атака удари Twitter, след като неизвестно лице успя да отк...
19 август 2022

Microsoft намалява цените за Teams Rooms

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането на Microsof...
18 август 2022

Pentesting или сканиране за уязвимости - каква ...

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съ...
16 август 2022

SOVA криптира Android устройства

Банковият троян SOVA Android продължава да се развива с нови функци...
15 август 2022

Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данн...

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северн...
11 август 2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на ...
9 август 2022

ФБР предупреждава за измамни приложения за крип...

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто...
8 август 2022

Какво представляват SSL стрипинг атаките?

Премахването на криптирането, предлагано от HTTPS, наречено SSL Str...
8 август 2022

ФБР конфискува $500 000 от севернокорейски хакери

Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) обяви изземването на би...
Бъдете социални
Още по темата
11/08/2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред...
03/08/2022

На кино - с цифрови иденти...

Младите почитатели  на киното скоро ще...
20/07/2022

Горещата вълна в Обединенот...

  От  миналата седмица Обединеното кралство...
Последно добавени
19/08/2022

Хакер открадна записите на ...

Хакерска атака удари Twitter, след като...
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
Ключови думи