Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данни, които е събрала от граждани на Обединеното кралство. Clearview AI също беше осъдена да плати глоба от £7,5 милиона за събиране на снимки и изображения от сайтове на социални медии без разрешение.

Решението на Службата на комисаря по информацията (ICO), регулаторът за защита на данните на Обединеното кралство, е четвъртото подобно решение срещу Clearview AI. Обединеното кралство се присъединява към Франция, Италия и Австралия в санкционирането на  компанията, след като реши, че нейните практики за събиране на изображения нарушават местните закони за защита на данните.

Какъв е проблемът?

Clearview AI предлага технология за лицево разпознаване за използване от фирми и правоприлагащи органи по целия свят. Притеснението е, че тези системи използват база данни с изображения, които са събрани от Facebook, Instagram и други уебсайтове на социални медии без знанието или разрешението на собствениците им.

Процесът на събиране, известен като „остъргване“, е много противоречив. Всички изображения са публично достъпни и могат да се гледат – обаче фирмите нямат законово право да събират и използват тези снимки без първо да получат разрешение от собственика.

За какво са използвани изображенията?

Clearview AI предоставя на своите клиенти технология за съпоставяне на изображения, базирана на изкуствен интелект. Използвайки базата данни на Clearview AI от 20 милиарда снимки, клиентите могат да сравняват изображения, за да идентифицират конкретни хора.

Съобщава се, че системата е много ефективна – списъкът с клиенти от Обединеното кралство включват столичната полиция, Министерството на отбраната и Националната агенция за борба с престъпността. По-малко известно е кои частни фирми са използвали данните.

В САЩ Clearview вече се съгласиха да ограничат продажбите на своята услуга, така че да е достъпна само за федерални агенции и полицейски управления. Въпреки това услугата все още е достъпна за обща продажба на почти всеки бизнес другаде по света – така че събраните изображения все още могат да се използват без разрешение.

Какво се случва след това?

ICO даде на Clearview 28 дни за обжалване на решението. След това те имат шест месеца, за да изтрият всички данни, принадлежащи на жители на Обединеното кралство.

Въпреки това остава неясно как ICO възнамерява да изпълни своето решение. Clearview AI – и тяхната технология – са базирани в САЩ, извън юрисдикцията на съдилищата. Има и въпроси относно това как Clearview може да разграничи данните, принадлежащи на жители на Обединеното кралство, от тези на други лица.

Clearview са  ясни в отговора си – те  потвърждават, че техният бизнес работи извън юрисдикцията на Обединеното кралство и че вече не правят бизнес с британски компании. Като такива, те отказаха да се съобразят с решението на ICO и ще продължат да продават достъп до данните на гражданите на Обединеното кралство другаде по света.

Очевидно в момента няма лесно разрешаване на тази ситуация. Докато не бъде организирано глобално споразумение за защита на личните данни, компании като Clearview AI ще могат да използват (и потенциално злоупотребяват) лични изображения за печалба.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

8 декември 2022

Устойчиви ли са криптовалутите?

Инвестирането в криптовалути през годините донесе богатство на мноз...
6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
Бъдете социални
Още по темата
17/11/2022

ТОП 200 най - често употреб...

Последователните низове от цифри и „парола“...
17/11/2022

Нова функция в Netflix огра...

Netflix току-що направи малка, но съществена...
08/11/2022

Twitter се  обърна към няко...

След като в петък уволни около...
Последно добавени
08/12/2022

Устойчиви ли са криптовалут...

Инвестирането в криптовалути през годините донесе...
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!