Търсене
Close this search box.

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данни, които е събрала от граждани на Обединеното кралство. Clearview AI също беше осъдена да плати глоба от £7,5 милиона за събиране на снимки и изображения от сайтове на социални медии без разрешение.

Решението на Службата на комисаря по информацията (ICO), регулаторът за защита на данните на Обединеното кралство, е четвъртото подобно решение срещу Clearview AI. Обединеното кралство се присъединява към Франция, Италия и Австралия в санкционирането на  компанията, след като реши, че нейните практики за събиране на изображения нарушават местните закони за защита на данните.

Какъв е проблемът?

Clearview AI предлага технология за лицево разпознаване за използване от фирми и правоприлагащи органи по целия свят. Притеснението е, че тези системи използват база данни с изображения, които са събрани от Facebook, Instagram и други уебсайтове на социални медии без знанието или разрешението на собствениците им.

Процесът на събиране, известен като „остъргване“, е много противоречив. Всички изображения са публично достъпни и могат да се гледат – обаче фирмите нямат законово право да събират и използват тези снимки без първо да получат разрешение от собственика.

За какво са използвани изображенията?

Clearview AI предоставя на своите клиенти технология за съпоставяне на изображения, базирана на изкуствен интелект. Използвайки базата данни на Clearview AI от 20 милиарда снимки, клиентите могат да сравняват изображения, за да идентифицират конкретни хора.

Съобщава се, че системата е много ефективна – списъкът с клиенти от Обединеното кралство включват столичната полиция, Министерството на отбраната и Националната агенция за борба с престъпността. По-малко известно е кои частни фирми са използвали данните.

В САЩ Clearview вече се съгласиха да ограничат продажбите на своята услуга, така че да е достъпна само за федерални агенции и полицейски управления. Въпреки това услугата все още е достъпна за обща продажба на почти всеки бизнес другаде по света – така че събраните изображения все още могат да се използват без разрешение.

Какво се случва след това?

ICO даде на Clearview 28 дни за обжалване на решението. След това те имат шест месеца, за да изтрият всички данни, принадлежащи на жители на Обединеното кралство.

Въпреки това остава неясно как ICO възнамерява да изпълни своето решение. Clearview AI – и тяхната технология – са базирани в САЩ, извън юрисдикцията на съдилищата. Има и въпроси относно това как Clearview може да разграничи данните, принадлежащи на жители на Обединеното кралство, от тези на други лица.

Clearview са  ясни в отговора си – те  потвърждават, че техният бизнес работи извън юрисдикцията на Обединеното кралство и че вече не правят бизнес с британски компании. Като такива, те отказаха да се съобразят с решението на ICO и ще продължат да продават достъп до данните на гражданите на Обединеното кралство другаде по света.

Очевидно в момента няма лесно разрешаване на тази ситуация. Докато не бъде организирано глобално споразумение за защита на личните данни, компании като Clearview AI ще могат да използват (и потенциално злоупотребяват) лични изображения за печалба.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...
Бъдете социални
Още по темата
29/04/2024

Японската полиция създава ф...

Японската полиция поставя фалшиви разплащателни карти...
22/03/2024

Проект за център за данни о...

Френската компания Data4, която стои зад...
11/03/2024

YouTube спира да препоръчва...

YouTube вече не показва препоръчани видеоклипове...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!