Търсене
Close this search box.

GoldenJackal работи активно в Турция и съседни региони

Правителствени и дипломатически структури в Близкия изток и Южна Азия са мишена на нова усъвършенствана постоянна заплаха, наречена GoldenJackal.

Руската фирма за киберсигурност „Kaspersky“, която следи дейността на групата от средата на 2020 г., характеризира противника като способен и незабележим.

Обхватът на кампанията е насочен към Афганистан, Азербайджан, Иран, Ирак, Пакистан и Турция, като заразява жертвите с адаптиран зловреден софтуер, който краде данни, разпространява се в системите чрез сменяеми дискове и извършва наблюдение.

Предполага се, че GoldenJackal е активен от поне четири години, въпреки че за групата се знае малко. Kaspersky заяви, че не е успял да определи произхода ѝ или връзката ѝ АТР, но начинът на действие на  предполага шпионска мотивация.

Нещо повече, опитите на за заплаха да поддържа нисък профил и да изчезне в сенките носят всички белези на спонсорирана от държавата група.

Въпреки това се наблюдават някои тактически съвпадения между субекта на заплахата и „Турла“ – един от елитните руски хакерски екипи на националната държава. В един от случаите една машина на жертвата е била заразена от Turla и GoldenJackal в разстояние на два месеца.

На този етап не е известен точният първоначален път, използван за проникване в целевите компютри, но събраните до момента доказателства сочат към използването на троянски инсталатори на Skype и злонамерени документи на Microsoft Word.

Докато инсталаторът служи като канал за доставяне на .NET-базиран троянски кон, наречен JackalControl, в Word файловете е наблюдавано използване на уязвимостта Follina (CVE-2022-30190) за пускане на същия зловреден софтуер.

JackalControl, както показва името, позволява на нападателите да управляват отдалечено машината, да изпълняват произволни команди, както и да качват и изтеглят от и към системата.

Някои от другите семейства зловреден софтуер, разгърнати от GoldenJackal, са следните:

  • JackalSteal – имплант, който се използва за намиране на интересуващи ви файлове, включително такива, разположени в сменяеми USB устройства, и за предаването им на отдалечен сървър.
  • JackalWorm – червей, който е създаден да заразява системи, използващи сменяеми USB устройства, и да инсталира троянеца JackalControl.
  • JackalPerInfo – Зловреден софтуер, който е снабден с функции за събиране на системни метаданни, съдържание на папки, инсталирани приложения и стартирани процеси, както и на данни, съхранявани в базите данни на уеб браузърите.
  • JackalScreenWatcher – Помощна програма за заснемане на снимки на екрана на базата на предварително зададен интервал от време и изпращането им на контролиран  сървър.

Друг забележителен аспект на заплахата е, че разчита на хакнати сайтове на WordPress като ретранслатор за препращане на уеб заявки към действителния сървър за управление и контрол (C2) чрез инжектиран в сайтовете измамен PHP файл.

„Групата вероятно се опитва да намали своята видимост, като ограничи броя на жертвите“, каза изследователят на Kaspersky Джампаоло Дедола. „Техният инструментариум изглежда е в процес на разработка – броят на вариантите показва, че те все още инвестират в него“.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
28/05/2024

Хакерите се насочват към VP...

Заплахите се насочват към VPN устройствата...
27/05/2024

Атаките от типа "нулев ден"...

Атаките от типа „нулев ден“ продължават...
25/05/2024

Хакери избягаха с 3 000 гал...

Почти всеки ден новинарските агенции съобщават...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!