Google Cloud Platform вече автоматично открива Cobalt Strike

Toвa е един от най-широко използваните инструменти за киберсигурност на пазара, а най-новите мерки целят да предотвратят кибератаки в облака

Google Cloud добави нови функции за клиенти, които предпазват от почти всички основни версии на широко използвания инструмент за тестване за проникване CobaltStrike.

Чрез пускането на нови правила YARA с отворен код клиентите на Google Cloud вече могат да се възползват от широк избор от сигнатури за откриване на всички версии на Cobalt Strike, датиращи от 2012г. насам.

Cobalt Strike е легитимен, търговски инструмент за тестване чрез проникване, който често се използва в тренировките на червените екипи по киберсигурност.

Той също така е широко кракнат, споделян и използван от хакери за проникване и странично придвижване при злонамерени атаки в реалния свят.

Софтуерният пакет е предварително зареден с лесни за изпълнение хакерски инструменти и е сред най-широко използваните програми за провеждане на атаки за отдалечен достъп и пускане на зловреден товар.

Google Cloud е добавил 165 сигнатури за откриване, за да сканира повече от 300 различни двоични файла на Cobalt Strike, които се отличават с уникални JAR файлове, стагери, шаблони и маяци.

„Предоставяме на общността набор от правила YARA с отворен код и интегрирането им като колекция на VirusTotal, за да й помогнем да маркира и идентифицира компонентите на Cobalt Strike и съответните му версии“, се казва в публикация в блога на Google Cloud.

„Тъй като много престъпници разчитат на кракнати версии на Cobalt Strike, за да развиват кибератаките си, се надяваме, че като прекъснем използването му, ще можем да помогнем за защитата на организациите, техните служители и клиенти по целия свят.“

Cobalt Strike се използва от широк кръг хакери и е участвал в атаки с рансъмуер от типа на Ryuk и BlackCat и  в пускането на червея Raspberry Robin, който на свой ред е използван за пускането на рансъмуерите LockBit и Cl0p.

Новите правила YARA на Google Cloud ще помогнат на много от клиентите на компанията автоматично да откриват използването на Cobalt Strike и да предотвратяват атаки в ранните им етапи, в идеалния случай преди да бъде разгърнат вреден зловреден софтуер.

Това са най-новите мерки, предприети от платформата за облачни услуги в рамките на постоянните ѝ усилия да направи облака по-сигурен, тъй като киберпрестъпниците продължават да се насочват към точките с най-голяма стойност за организациите.

По-рано тази година Google Cloud разшири партньорството си с компанията за киберсигурност MITRE за разработване на заявки с отворен код, които подпомагат търсенето на заплахи в облачни среди.

Чрез пускането на правилата YARA инициативата имаше за цел да улесни клиентите в проактивното търсене на заплахи за сигурността, като замени това, което според Google Cloud обикновено е сложна задача, изискваща задълбочени познания за различни сигнали за сигурност.

През тази година публичният доставчик на облачни услуги от „голямата тройка“ също укрепи своята платформа Chronicle, първо чрез придобиването на Siemplify през февруари и отново през август с общата наличност на нови възможности за откриване на заплахи.

По-рано тази година компанията също така обърна внимание на нарастващия проблем с криптоманипулирането в облачните среди на предприятията.

Компанията заяви, че криптомайнингът е все по-популярна, финансово мотивирана атака срещу клиенти на облачни услуги и в повече от половината (58%) от случаите използваният зловреден софтуер е инсталиран в рамките на 22 секунди след компрометирането на платформата.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
30 март 2023

30 години уязвимости

Тенденциите в киберпрестъпността винаги се променят. През 30-те год...
29 март 2023

Термини за AI, които трябва да знаете

Объркани сте от изкуствения интелект? Не сте сами. Това кратко ръко...
Бъдете социални
Още по темата
30/03/2023

Как да изберете антивирусен...

Работили сте усилено, за да стартирате...
28/03/2023

Акт за оперативната устойчи...

Актът за оперативната устойчивост на цифровите...
24/03/2023

CISA откри хакерска дейност...

Агенцията за кибер и инфраструктурна сигурност...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!