Google поправя нов нулев ден в Chrome

Google пусна актуализация на сигурността за уеб браузъра Chrome, за да отстрани третата уязвимост от типа „нулев ден“, която хакерите използваха тази година.

„Google знае, че в дивата природа съществува експлойт за CVE-2023-3079“, се казва в бюлетина за сигурност.

Подробностите за експлоатирането са неизвестни

Компанията не разкрива подробности за начина на експлойт и как е използван при атаките, като ограничава информацията до сериозността на дефекта и неговия тип.

Задържането на техническа информация е обичайната позиция на Google при откриването на нов проблем със сигурността. Това е с цел да се предпазят потребителите, докато повечето от тях мигрират към сигурна версия, тъй като противниците биха могли да използват подробностите за разработване на допълнителни експлойти.

„Достъпът до подробности за грешки и връзки може да остане ограничен, докато по-голямата част от потребителите не бъдат актуализирани с поправка. Ще запазим ограниченията и ако грешката съществува в библиотека на трета страна, от която по подобен начин зависят други проекти, но все още не са отстранени.“ – Google

Проблемът CVE-2023-3079 е оценен като проблем с висока степен на опасност и е открит от изследователя на Google Clément Lecigne на 1 юни 2023 г. Той представлява объркване на типа във V8 – JavaScript енджина на Chrome, натоварен със задачата да изпълнява код в браузъра.

Грешките, свързани с объркване на типа, възникват, когато двигателят погрешно интерпретира типа на даден обект по време на изпълнение, което може да доведе до злонамерено манипулиране на паметта и произволно изпълнение на код.

Първата уязвимост с нулев ден, която Google отстрани в Chrome тази година, беше CVE-2023-2033, която също е грешка, свързана с объркване на типа, в JavaScript енджина V8.

Няколко дни по-късно Google пусна извънредна актуализация на сигурността за Chrome, за да поправи CVE-2023-2136 – активно експлоатирана уязвимост, засягаща библиотеката за 2D графика на браузъра – Skia.

Уязвимостите от типа „нулев ден“ често се експлоатират от сложни, спонсорирани от държавата участници в заплахи, които се целят предимно във високопоставени фигури в правителствени, медийни или други жизненоважни организации. Поради това силно се препоръчва на всички потребители на Chrome да инсталират наличната актуализация на сигурността възможно най-скоро.

Наред с поправянето на нов нулев ден, най-новата версия на Chrome решава различни проблеми, открити при вътрешни одити и анализ на кода.

Google казва, че актуализацията ще се разпространява през следващите дни/седмици, така че става въпрос за постепенно разпространение, което няма да достигне до всички едновременно.

За да стартирате ръчно процедурата за актуализация на Chrome до най-новата версия, която решава активно експлоатирания проблем със сигурността, отидете в менюто за настройки на Chrome  и изберете Help → About Google Chrome.

За завършване на актуализацията е необходимо повторно стартиране на приложението.

Наличните актуализации за сигурност се инсталират автоматично и при следващото стартиране на браузъра без намесата на потребителя, така че проверете страницата „За“, за да сте сигурни, че използвате най-новата версия.

Новото издание на стабилния канал, адресиращо дефекта, който има експлойт в дивата природа, е версия 114.0.5735.110 за Windows и 114.0.5735.106 за Mac и Linux.

 

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
15/09/2023

Google плаща 93 милиона до...

Google се съгласи да плати 93...
07/09/2023

Android поправя нов активно...

Google пусна месечни кръпки за сигурност...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!