Търсене
Close this search box.

Google премахва кампании за дезинформация, свързани с Китай, Индонезия и Русия

Google разкри, че е премахнала 1320 канала в YouTube и 1177 блога в Blogger като част от координирана операция за оказване на влияние, свързана с Китайската народна република (КНР).

„Координираната неавтентична мрежа качваше съдържание на китайски и английски език за Китай и външните работи на САЩ“, заяви изследователят от Google Threat Analysis Group (TAG) Били Леонард в тримесечния бюлетин на компанията, публикуван миналата седмица.

Технологичният гигант заяви, че е прекратил и акаунти в Ads, AdSense и Blogger, свързани с две координирани операции за влияние, свързани с Индонезия, които са споделяли съдържание, подкрепящо управляващата партия в страната.

Друг голям клъстер, ликвидиран от Google, е свързан с мрежа от 378 канала в YouTube, за които Google твърди, че произхождат от руска консултантска фирма и разпространяват съдържание, което представя Русия в благоприятна светлина и очерня Украйна и Запада.

Освен това компанията прекрати един акаунт в AdSense и блокира 10 домейна, които се появяват в Google News и в канала Discover за мобилни устройства, и които разпространяват съдържание на английски и норвежки език на теми, свързани с храна, спорт и начин на живот.

Според Google координираната операция, свързана с лица от Филипините и Индия, е била финансово мотивирана.

Някои от другите известни нарушители, които бяха свалени, са изброени по-долу –

  • Мрежа от 59 канала в YouTube, свързани с Пакистан, които са споделяли къси клипове на езика урду, критикуващи пакистански политически фигури
  • Мрежа от 11 канала в YouTube, свързани с Франция, които са споделяли съдържание на френски език, критикуващо френски политически фигури
  • Мрежа от 11 канала в YouTube, свързани с лица от Русия, които са споделяли съдържание, подкрепящо Русия и критикуващо Украйна
  • Два канала в YouTube, свързани с Мианмар, които са споделяли съдържание на английски/бирмански език, подкрепящо военното правителство на Бирма и критикуващо групи, подкрепящи независимостта

Развитието на събитията идва в момент, когато OpenAI и Meta разкриха, че са прекъснали операция за оказване на влияние, организирана от базирана в Тел Авив фирма за политически маркетинг, наречена Stoic, с цел разпространяване на произраелски послания в САЩ и Канада на фона на продължаващия конфликт в Газа. Кампанията започна през октомври след избухването на войната между Израел и Хамас.

„Тази мрежа коментираше страниците във Facebook на международни и местни медийни организации, както и на политически и обществени фигури, включително на американски законодатели“, отбеляза Мета в края на миналия месец. „Коментарите им включваха връзки към уебсайтовете на операцията и често бяха посрещани с критични отговори от автентични потребители, които ги наричаха пропаганда.“

„Те публикуваха предимно на английски език материали за войната между Израел и Хамас, включително призиви за освобождаване на заложниците; похвали за военните действия на Израел; критики към антисемитизма в университетските кампуси, към Агенцията на ООН за подпомагане и организация на работата (UNRWA) и към мюсюлмани, които твърдят, че „радикалният ислям“ представлява заплаха за либералните ценности в Канада.“

Meta заяви пред CyberScoop, че е свързала дейността със STOIC въз основа на „комбинация от технически и поведенчески индикатори“, без да споделя допълнителни подробности.

Според доклад, публикуван от „Ню Йорк Таймс“ миналата седмица, тайната кампания за оказване на влияние под наем е била поръчана от Министерството по въпросите на диаспората на Израел, като са цитирани четирима израелски служители, според които държавният орган е отделил около 2 млн. долара за операцията.

Това не е първият случай, в който израелски компании в сянка са уличени в участие в кампании за дезинформация. В началото на 2023 г. консорциумът „Забранени истории“ разкри „свръхсекретна“ структура, наречена „Екип Хорхе“, която предлага за продажба „услуги за влияние и манипулация на този, който предложи най-висока цена“.

Разкритията следват и консултация от Microsoft, в която се задълбочава вниманието върху ескалиращите злонамерени кампании за дезинформация на Русия срещу Франция и Летните олимпийски игри през 2024 г., в някои от които са използвани аудиоклипове, генерирани от изкуствен интелект (ИИ), за да се прокарат прокремълски наративи.

Струва си да се отбележи, че Международният олимпийски комитет (МОК), макар да разреши на класиралите се спортисти от Русия и Беларус да се състезават в многобоя като „индивидуални неутрални спортисти“, им забрани да участват в церемонията по откриването в светлината на войната в Украйна.

През октомври миналата година изпълнителният съвет на МОК отстрани Руския олимпийски комитет „с незабавно действие до второ нареждане“ след решението му да включи като членове регионални спортни организации от четири украински територии, незаконно анексирани от Русия от началото на войната през февруари 2022 г. През февруари Русия загуби обжалването си срещу забраната.

„Ако те не могат да участват или да спечелят Игрите, то те се стремят да подкопаят, опорочат и унижат международното състезание в съзнанието на участниците, зрителите и световната аудитория“, заявиха от  Редмънд.

В два отделни анализа Mandiant, собственост на Google, и Recorded Future характеризират спортното събитие като „богата на цели среда“, която е изправена пред широк спектър от киберзаплахи – от атаки с рансъмуер и хакерски атаки до действия на национални групи, извършващи шпионаж и операции за оказване на влияние.

„Олимпийските игри в Париж са изправени пред повишен риск от дейности, свързани с киберзаплахи, включително кибершпионаж, разрушителни и деструктивни операции, финансово мотивирани дейности, хактивизъм и информационни операции“, посочват изследователите на Mandiant Мишел Кантос и Джейми Колиър.

Актьорът, който стои зад клеветническата кампания срещу МОК, се проследява от Microsoft под псевдонима Storm-1679, чиито цели, допълват от компанията, са насочени и към всяване на обществен страх, за да се възпрат зрителите от цялостно посещение на събитието чрез изфабрикувани видеоклипове, в които се твърди за възможни терористични заплахи.

Вторият свързан с Русия извършител, който засилва антиолимпийските си послания през последните два месеца, е Doppelganger (известен още като Storm-1099), за когото е установено, че използва група от 15 новинарски сайта на френски език, за да разпространява твърдения за ширеща се корупция в МОК и потенциално насилие по време на игрите.

„Машината за пропаганда и дезинформация на Кремъл едва ли ще се въздържи да използва мрежата си, за да подкопае Игрите с наближаването на Олимпиадата“, заяви Центърът за анализ на заплахите на Microsoft (MTAC).

„Акторите вероятно ще използват комбинация от пропаганда, улеснена от генеративен ИИ в платформите на социалните медии, за да продължат кампаниите си срещу Франция, МОК и Олимпийските игри.“

 

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...

Заплахата от подмяна на SIM карти продължава

Въпреки че измамите с подмяна на SIM карти или смяна на SIM карти с...
Бъдете социални
Още по темата
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
14/06/2024

Засилени киберзаплахи пред ...

Евро 2024  в Германия започва след...
12/06/2024

Съвети за отпускарския сезон

Лятото чука на вратата и се...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!