Google разкри нов инструмент за кражба на данни

Hack Email Accounts

Подкрепяната от иранското правителство група, известна като Charming Kitten, добави нов инструмент към своя арсенал от зловреден софтуер, който й позволява да извлича потребителски данни от акаунти в Gmail, Yahoo! и Microsoft Outlook.

Наречен HYPERSCRAPE от Google Threat Analysis Group (TAG), злонамереният софтуер, който е в процес на активно разработване, се казва, че е бил използван срещу по-малко от две дузини акаунта в Иран, като най-старата известна проба датира от 2020г. Инструментът беше открит за първи път през декември 2021г.

Смята се, че Charming Kitten, плодотворна напреднала постоянна заплаха (APT), е свързана с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и има история на извършване на шпионаж в съответствие с интересите на правителството.

Проследявани като APT35, Cobalt Illusion, ITG18, Phosphorus, TA453 и Yellow Garuda, елементи от групата също са извършвали атаки с рансъмуер, което предполага, че мотивите на бандата са както шпионски, така и финансови.

„HYPERSCRAPE изисква идентификационните данни на акаунта на жертвата да се изпълняват с помощта на валидна, удостоверена потребителска сесия, която хакерът е отвлякъл, или идентификационни данни, които хакерът вече е придобил“, казва изследователят на Google TAG Аякс Баш.

Написан на .NET и проектиран да работи на Windows машината на нападателя, инструментът идва с функции за изтегляне и ексфилтриране на съдържанието на входящата имейл кутия на жертвата, в допълнение към изтриването на имейли за сигурност, изпратени от Google, за да предупреди жертвата за всякакви подозрителни влизания.

Ако съобщението първоначално е непрочетено, инструментът го маркира като непрочетено след отваряне и изтегляне на имейла като файл „.eml“. Нещо повече, по-ранните версии на HYPERSCRAPE са включили опция за изискване на данни от Google Takeout, функция, която позволява на потребителите да експортират данните си в архивен файл за изтегляне.

Констатациите следват неотдавнашното откритие на базиран на C++ Telegram прихващащ инструмент от PwC, използван срещу вътрешни цели за получаване на достъп до съобщения и контакти в Telegram от конкретни акаунти.

Преди това групата беше забелязана да внедрява персонализиран Android софтуер за наблюдение, наречен LittleLooter, богат на функции имплант, способен да събира чувствителна информация, съхранявана в компрометираните устройства, както и да записва аудио, видео и разговори.

„Както голяма част от техните инструменти, HYPERSCRAPE не се отличава с техническата си сложност, а по-скоро с ефективността си при постигане на целите на Charming Kitten,“ казва Баш. Оттогава засегнатите акаунти са отново защитени и жертвите са уведомени.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

28 септември 2022

Украйна предупреждава за задаващи се руски кибе...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че Русия планира &#...
28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
Бъдете социални
Още по темата
16/09/2022

Samsung е хакнат... отново

Samsung, южнокорейски мултинационален производствен конгломерат, се...
07/09/2022

Незащитените МСП са "развъд...

Повече от половината от ИТ веригите...
06/09/2022

Go-Ahead Group призна за ин...

Транспортният  гигант мълчи за естеството на ...
Последно добавени
28/09/2022

Украйна предупреждава за за...

Украинското военно разузнаване предупреди днес, че...
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!