Търсене
Close this search box.

Google ще изтрие милиарди записи от сърфиране в режим „Инкогнито“

Google се съгласи да изчисти милиарди записи на данни, отразяващи дейностите на потребителите по време на сърфиране, за да уреди колективен иск, в който се твърди, че гигантът за търсене ги е проследявал без тяхното знание или съгласие в своя браузър Chrome.

В колективния иск, подаден през 2020 г., се твърди, че компанията е подвеждала потребителите, като е проследявала дейността им в интернет, които са смятали, че тя остава поверителна, когато използват режима „инкогнито“ или „частен“ в уеб браузъри като Chrome.

В края на декември 2023 г. стана ясно, че компанията се е съгласила да уреди съдебния иск. Понастоящем сделката се очаква да бъде одобрена от окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс.

„Спогодбата осигурява широкообхватно облекчение, независимо от всички предизвикателства, породени от ограниченото водене на документация от страна на Google“, се казва в съдебно заявление от 1 април 2024 г.

„Голяма част от данните за частно сърфиране в тези регистри ще бъдат изтрити изцяло, включително милиарди записи на данни на ниво събитие, които отразяват дейностите на членовете на клъстера  по частно сърфиране.“

Като част от процеса на коригиране на данните Google трябва също така да изтрие информацията, която прави данните за частно сърфиране идентифицируеми, като редактира точки от данни като IP адреси, обобщи User-Agent низове и премахне подробни URL адреси в рамките на конкретен уебсайт (т.е. да запази само частта от URL адреса на ниво домейн).

Освен това от нея е поискано да изтрие така нареченото поле на заглавието X-Client-Data, което Google описва като заглавие Chrome-Variations, което улавя „състоянието на инсталацията на самия Chrome, включително активни варианти, както и експерименти от страна на сървъра, които могат да повлияят на инсталацията“.

Този хедър се генерира от произволна начална стойност, което го прави потенциално достатъчно уникален, за да идентифицира конкретни потребители на Chrome.

Други условия на споразумението изискват от Google да блокира бисквитките на трети страни в режим „Инкогнито“ на Chrome за период от пет години – настройка, която компанията вече е въвела за всички потребители. Отделно от това технологичната компания обяви плановете си да премахне проследяващите бисквитки по подразбиране до края на годината.

Оттогава Google актуализира формулировката на режима Incognito през януари 2024 г., за да поясни, че настройката няма да промени „начина, по който се събират данни от уебсайтовете, които посещавате, и услугите, които те използват, включително Google“.

В иска са извлечени признания от служители на Google, които характеризират режима за сърфиране Incognito в браузъра като “ бъркотия“, „на практика лъжа“ и „проблем на професионалната етика и елементарната честност“.

Освен това той разкрива вътрешни размени на мнения, в които ръководителите твърдят, че режимът Incognito не трябва да се нарича „личен“, защото рискува да „изостри известни заблуди“.

Развитието идва в момент, в който Google заяви, че е започнала автоматично да блокира в Gmail изпращачи на масови съобщения, които не отговарят на нейните насоки за изпращачи на имейли, в опит да намали спама и фишинг атаките.

Новите изисквания задължават изпращачите на имейли, които изпращат повече от 5000 съобщения на ден до акаунти в Gmail, да предоставят опция за отписване с едно кликване и да отговарят на исканията за отписване в рамките на два дни.

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
12 април 2024

Magecart са пионери в областта на устойчивата з...

Печално известната киберпрестъпна организация, занимаваща се със ск...
11 април 2024

CISA нарежда на агенциите, засегнати от хакерск...

CISA издаде нова спешна директива, с която нарежда на федералните а...
Бъдете социални
Още по темата
10/04/2024

Chrome Enterprise дава Prem...

Google обяви нова версия на своя...
09/04/2024

Google Chrome добавя V8 San...

Google обяви поддръжка на т.нар. пясъчна...
03/04/2024

Microsoft предупреждава, че...

Microsoft потвърди, че някои потребители на...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!