Google ще плати 391 млн. долара за уреждане на съдебно дело

Google се съгласи да плати 391,5 млн. долара за уреждане на съдебно дело за защита на личните данни, заведено от коалиция от главните  прокурори на 40 американски щата.

Уреждането на спора показва, че  прокурорите  са открили, докато са разследвали статия на Associated Press от 2018г., че гигантът за търсене е подвеждал потребителите на Android и е проследявал местоположението им поне от 2014г. насам, дори когато те са смятали, че проследяването на местоположението е деактивирано.

Докато потребителите на Android са били подвеждани да мислят, че деактивирането на „История на местоположението“ в настройките на устройството ще деактивира проследяването на локацията, друга настройка на акаунта – включена по подразбиране и наречена „Дейност на уеб и приложенията“ – е позволявала на компанията да събира, съхранява и използва личните данни за местоположението на клиентите.

Днешното споразумение изисква от Google също така да въведе по-удобни за потребителя контроли на акаунта и да ограничи използването и съхранението на някои видове данни за местоположението от страна на компанията.

Google също така ще трябва да бъде прозрачна за своите потребители по отношение на практиките си за проследяване и събиране на данни за местоположението, като ще трябва да показва допълнителна информация, когато се превключват настройките на профила, свързани с местоположението, и да показва подробна информация за това какви данни събира и как се използват.

„Онлайн обсегът на компанията й позволява да таргетира потребителите без тяхното знание или разрешение“, заяви в понеделник главният прокурор на Мичиган Дана Несел.

„Изискванията за прозрачност на това споразумение обаче ще гарантират, че Google не само ще информира потребителите за това как се използват данните за местоположението им, но и как да променят настройките на профила си, ако желаят да деактивират настройките на профила, свързани с местоположението, да изтрият събраните данни и да зададат ограничения за съхранението им.“

През август Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) също обяви, че е глобила Google с 60 млн. долара за това, че също е подвеждала и събирала данни за местоположението, принадлежащи на австралийски потребители на Android, в продължение на почти две години, между януари 2017г. и декември 2018г., като е използвала същия подход.

Както разкри ACCC, до 20 декември 2018г. Google е предприела коригиращи мерки за решаване на проблемите, довели до тези глоби, като на потребителите вече не се показва подвеждаща информация, която предполага, че поставянето на пауза на историята на местоположението спира събирането на данни за тяхното местоположение.

През януари 2022г. френската Национална комисия по информатика и свобода (CNIL) също глоби Google със 170 млн. долара за нарушаване на свободата на съгласие на интернет потребителите, като е затруднила отхвърлянето на бисквитките за проследяване на уебсайтове, като опцията е била скрита зад множество кликвания.

Компанията беше глобена и с 11,3 млн. долара за агресивно събиране на данни през ноември 2021г., с 220 млн. евро за облагодетелстване на своите услуги в ущърб на конкурентите през юни 2021г., с 1,7 млрд. долара за антиконкурентни практики в онлайн рекламата през март 2019г. и с 2,72 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара за коригиране на резултатите от търсенето през юни 2017г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
Бъдете социални
Още по темата
28/11/2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните...
28/11/2022

975 артестувани при глобалн...

В резултат на продължилата няколко месеца...
25/11/2022

Арестуваха 142 души при гло...

В резултат на координирани усилия на...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!