Търсене
Close this search box.

Google ще плати 391 млн. долара за уреждане на съдебно дело

Google се съгласи да плати 391,5 млн. долара за уреждане на съдебно дело за защита на личните данни, заведено от коалиция от главните  прокурори на 40 американски щата.

Уреждането на спора показва, че  прокурорите  са открили, докато са разследвали статия на Associated Press от 2018г., че гигантът за търсене е подвеждал потребителите на Android и е проследявал местоположението им поне от 2014г. насам, дори когато те са смятали, че проследяването на местоположението е деактивирано.

Докато потребителите на Android са били подвеждани да мислят, че деактивирането на „История на местоположението“ в настройките на устройството ще деактивира проследяването на локацията, друга настройка на акаунта – включена по подразбиране и наречена „Дейност на уеб и приложенията“ – е позволявала на компанията да събира, съхранява и използва личните данни за местоположението на клиентите.

Днешното споразумение изисква от Google също така да въведе по-удобни за потребителя контроли на акаунта и да ограничи използването и съхранението на някои видове данни за местоположението от страна на компанията.

Google също така ще трябва да бъде прозрачна за своите потребители по отношение на практиките си за проследяване и събиране на данни за местоположението, като ще трябва да показва допълнителна информация, когато се превключват настройките на профила, свързани с местоположението, и да показва подробна информация за това какви данни събира и как се използват.

„Онлайн обсегът на компанията й позволява да таргетира потребителите без тяхното знание или разрешение“, заяви в понеделник главният прокурор на Мичиган Дана Несел.

„Изискванията за прозрачност на това споразумение обаче ще гарантират, че Google не само ще информира потребителите за това как се използват данните за местоположението им, но и как да променят настройките на профила си, ако желаят да деактивират настройките на профила, свързани с местоположението, да изтрият събраните данни и да зададат ограничения за съхранението им.“

През август Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) също обяви, че е глобила Google с 60 млн. долара за това, че също е подвеждала и събирала данни за местоположението, принадлежащи на австралийски потребители на Android, в продължение на почти две години, между януари 2017г. и декември 2018г., като е използвала същия подход.

Както разкри ACCC, до 20 декември 2018г. Google е предприела коригиращи мерки за решаване на проблемите, довели до тези глоби, като на потребителите вече не се показва подвеждаща информация, която предполага, че поставянето на пауза на историята на местоположението спира събирането на данни за тяхното местоположение.

През януари 2022г. френската Национална комисия по информатика и свобода (CNIL) също глоби Google със 170 млн. долара за нарушаване на свободата на съгласие на интернет потребителите, като е затруднила отхвърлянето на бисквитките за проследяване на уебсайтове, като опцията е била скрита зад множество кликвания.

Компанията беше глобена и с 11,3 млн. долара за агресивно събиране на данни през ноември 2021г., с 220 млн. евро за облагодетелстване на своите услуги в ущърб на конкурентите през юни 2021г., с 1,7 млрд. долара за антиконкурентни практики в онлайн рекламата през март 2019г. и с 2,72 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара за коригиране на резултатите от търсенето през юни 2017г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
Бъдете социални
Още по темата
24/02/2024

Google "пенсионира" Google ...

Google се отказва от самостоятелното приложение...
19/02/2024

С Gemini Google ще спечели ...

Google, подобно на колегите си от...
18/02/2024

Нова функция на Google Chro...

Google тества нова функция, която предотвратява...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!