Google ще плати 391 млн. долара за уреждане на съдебно дело

Google се съгласи да плати 391,5 млн. долара за уреждане на съдебно дело за защита на личните данни, заведено от коалиция от главните  прокурори на 40 американски щата.

Уреждането на спора показва, че  прокурорите  са открили, докато са разследвали статия на Associated Press от 2018г., че гигантът за търсене е подвеждал потребителите на Android и е проследявал местоположението им поне от 2014г. насам, дори когато те са смятали, че проследяването на местоположението е деактивирано.

Докато потребителите на Android са били подвеждани да мислят, че деактивирането на „История на местоположението“ в настройките на устройството ще деактивира проследяването на локацията, друга настройка на акаунта – включена по подразбиране и наречена „Дейност на уеб и приложенията“ – е позволявала на компанията да събира, съхранява и използва личните данни за местоположението на клиентите.

Днешното споразумение изисква от Google също така да въведе по-удобни за потребителя контроли на акаунта и да ограничи използването и съхранението на някои видове данни за местоположението от страна на компанията.

Google също така ще трябва да бъде прозрачна за своите потребители по отношение на практиките си за проследяване и събиране на данни за местоположението, като ще трябва да показва допълнителна информация, когато се превключват настройките на профила, свързани с местоположението, и да показва подробна информация за това какви данни събира и как се използват.

„Онлайн обсегът на компанията й позволява да таргетира потребителите без тяхното знание или разрешение“, заяви в понеделник главният прокурор на Мичиган Дана Несел.

„Изискванията за прозрачност на това споразумение обаче ще гарантират, че Google не само ще информира потребителите за това как се използват данните за местоположението им, но и как да променят настройките на профила си, ако желаят да деактивират настройките на профила, свързани с местоположението, да изтрият събраните данни и да зададат ограничения за съхранението им.“

През август Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) също обяви, че е глобила Google с 60 млн. долара за това, че също е подвеждала и събирала данни за местоположението, принадлежащи на австралийски потребители на Android, в продължение на почти две години, между януари 2017г. и декември 2018г., като е използвала същия подход.

Както разкри ACCC, до 20 декември 2018г. Google е предприела коригиращи мерки за решаване на проблемите, довели до тези глоби, като на потребителите вече не се показва подвеждаща информация, която предполага, че поставянето на пауза на историята на местоположението спира събирането на данни за тяхното местоположение.

През януари 2022г. френската Национална комисия по информатика и свобода (CNIL) също глоби Google със 170 млн. долара за нарушаване на свободата на съгласие на интернет потребителите, като е затруднила отхвърлянето на бисквитките за проследяване на уебсайтове, като опцията е била скрита зад множество кликвания.

Компанията беше глобена и с 11,3 млн. долара за агресивно събиране на данни през ноември 2021г., с 220 млн. евро за облагодетелстване на своите услуги в ущърб на конкурентите през юни 2021г., с 1,7 млрд. долара за антиконкурентни практики в онлайн рекламата през март 2019г. и с 2,72 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара за коригиране на резултатите от търсенето през юни 2017г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Google плаща 93 милиона до...

Google се съгласи да плати 93...
07/09/2023

Android поправя нов активно...

Google пусна месечни кръпки за сигурност...
03/09/2023

Разширенията за Chrome мога...

Екип от изследователи от Университета на...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!