Търсене
Close this search box.

Google ще плати 391 млн. долара за уреждане на съдебно дело

Google се съгласи да плати 391,5 млн. долара за уреждане на съдебно дело за защита на личните данни, заведено от коалиция от главните  прокурори на 40 американски щата.

Уреждането на спора показва, че  прокурорите  са открили, докато са разследвали статия на Associated Press от 2018г., че гигантът за търсене е подвеждал потребителите на Android и е проследявал местоположението им поне от 2014г. насам, дори когато те са смятали, че проследяването на местоположението е деактивирано.

Докато потребителите на Android са били подвеждани да мислят, че деактивирането на „История на местоположението“ в настройките на устройството ще деактивира проследяването на локацията, друга настройка на акаунта – включена по подразбиране и наречена „Дейност на уеб и приложенията“ – е позволявала на компанията да събира, съхранява и използва личните данни за местоположението на клиентите.

Днешното споразумение изисква от Google също така да въведе по-удобни за потребителя контроли на акаунта и да ограничи използването и съхранението на някои видове данни за местоположението от страна на компанията.

Google също така ще трябва да бъде прозрачна за своите потребители по отношение на практиките си за проследяване и събиране на данни за местоположението, като ще трябва да показва допълнителна информация, когато се превключват настройките на профила, свързани с местоположението, и да показва подробна информация за това какви данни събира и как се използват.

„Онлайн обсегът на компанията й позволява да таргетира потребителите без тяхното знание или разрешение“, заяви в понеделник главният прокурор на Мичиган Дана Несел.

„Изискванията за прозрачност на това споразумение обаче ще гарантират, че Google не само ще информира потребителите за това как се използват данните за местоположението им, но и как да променят настройките на профила си, ако желаят да деактивират настройките на профила, свързани с местоположението, да изтрият събраните данни и да зададат ограничения за съхранението им.“

През август Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) също обяви, че е глобила Google с 60 млн. долара за това, че също е подвеждала и събирала данни за местоположението, принадлежащи на австралийски потребители на Android, в продължение на почти две години, между януари 2017г. и декември 2018г., като е използвала същия подход.

Както разкри ACCC, до 20 декември 2018г. Google е предприела коригиращи мерки за решаване на проблемите, довели до тези глоби, като на потребителите вече не се показва подвеждаща информация, която предполага, че поставянето на пауза на историята на местоположението спира събирането на данни за тяхното местоположение.

През януари 2022г. френската Национална комисия по информатика и свобода (CNIL) също глоби Google със 170 млн. долара за нарушаване на свободата на съгласие на интернет потребителите, като е затруднила отхвърлянето на бисквитките за проследяване на уебсайтове, като опцията е била скрита зад множество кликвания.

Компанията беше глобена и с 11,3 млн. долара за агресивно събиране на данни през ноември 2021г., с 220 млн. евро за облагодетелстване на своите услуги в ущърб на конкурентите през юни 2021г., с 1,7 млрд. долара за антиконкурентни практики в онлайн рекламата през март 2019г. и с 2,72 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара за коригиране на резултатите от търсенето през юни 2017г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
20 юни 2024

Сериозна уязвимост на Phoenix UEFI

Стотици модели компютри и сървъри, които използват процесори на Int...
Бъдете социални
Още по темата
19/06/2024

Двама се признаха за виновн...

Двама мъже са се признали за...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
17/06/2024

Потребностите от електроене...

Новото партньорство на Google с базираната...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!