Google ще плати 391 млн. долара за уреждане на съдебно дело

Google се съгласи да плати 391,5 млн. долара за уреждане на съдебно дело за защита на личните данни, заведено от коалиция от главните  прокурори на 40 американски щата.

Уреждането на спора показва, че  прокурорите  са открили, докато са разследвали статия на Associated Press от 2018г., че гигантът за търсене е подвеждал потребителите на Android и е проследявал местоположението им поне от 2014г. насам, дори когато те са смятали, че проследяването на местоположението е деактивирано.

Докато потребителите на Android са били подвеждани да мислят, че деактивирането на „История на местоположението“ в настройките на устройството ще деактивира проследяването на локацията, друга настройка на акаунта – включена по подразбиране и наречена „Дейност на уеб и приложенията“ – е позволявала на компанията да събира, съхранява и използва личните данни за местоположението на клиентите.

Днешното споразумение изисква от Google също така да въведе по-удобни за потребителя контроли на акаунта и да ограничи използването и съхранението на някои видове данни за местоположението от страна на компанията.

Google също така ще трябва да бъде прозрачна за своите потребители по отношение на практиките си за проследяване и събиране на данни за местоположението, като ще трябва да показва допълнителна информация, когато се превключват настройките на профила, свързани с местоположението, и да показва подробна информация за това какви данни събира и как се използват.

„Онлайн обсегът на компанията й позволява да таргетира потребителите без тяхното знание или разрешение“, заяви в понеделник главният прокурор на Мичиган Дана Несел.

„Изискванията за прозрачност на това споразумение обаче ще гарантират, че Google не само ще информира потребителите за това как се използват данните за местоположението им, но и как да променят настройките на профила си, ако желаят да деактивират настройките на профила, свързани с местоположението, да изтрият събраните данни и да зададат ограничения за съхранението им.“

През август Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) също обяви, че е глобила Google с 60 млн. долара за това, че също е подвеждала и събирала данни за местоположението, принадлежащи на австралийски потребители на Android, в продължение на почти две години, между януари 2017г. и декември 2018г., като е използвала същия подход.

Както разкри ACCC, до 20 декември 2018г. Google е предприела коригиращи мерки за решаване на проблемите, довели до тези глоби, като на потребителите вече не се показва подвеждаща информация, която предполага, че поставянето на пауза на историята на местоположението спира събирането на данни за тяхното местоположение.

През януари 2022г. френската Национална комисия по информатика и свобода (CNIL) също глоби Google със 170 млн. долара за нарушаване на свободата на съгласие на интернет потребителите, като е затруднила отхвърлянето на бисквитките за проследяване на уебсайтове, като опцията е била скрита зад множество кликвания.

Компанията беше глобена и с 11,3 млн. долара за агресивно събиране на данни през ноември 2021г., с 220 млн. евро за облагодетелстване на своите услуги в ущърб на конкурентите през юни 2021г., с 1,7 млрд. долара за антиконкурентни практики в онлайн рекламата през март 2019г. и с 2,72 млрд. долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара за коригиране на резултатите от търсенето през юни 2017г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
Бъдете социални
Още по темата
22/02/2023

Google ще повиши сигурностт...

Google започна да работи за повишаване...
16/02/2023

Руски хакер е осъден за хак...

Руският гражданин Владислав Клюшин беше признат...
23/01/2023

Google ще съкрати 12 000 с...

Това се случва, след като миналата...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!