Google ще премахва индикаторите за сигурни уебсайтове в Chrome 117

Google обяви, че иконата с катинара, която дълго време се смяташе за знак за сигурност и надеждност на уебсайта, скоро ще бъде променена с нова икона, която не означава, че сайтът е сигурен или че трябва да му се има доверие.

Макар че за първи път беше въведена, за да показва, че даден уебсайт използва HTTPS  криптиране на връзките, символът за заключване вече не е необходим, като се има предвид, че над 99 % от всички уебстраници вече се зареждат в Google Chrome чрез HTTPS.

Това включва и уебсайтове, използвани като целеви страници при фишинг атаки или с други злонамерени цели, предназначени да се възползват от символа за заключване, за да заблудят мишените, че са защитени от атаки.

„Това недоразумение не е безобидно – почти всички фишинг сайтове използват HTTPS и поради това също показват иконата с катинарчето“, заявиха от Google.

„Недоразуменията са толкова разпространени, че много организации, включително ФБР, публикуват изрични указания, че иконата за заключване не е индикатор за безопасността на уебсайта.“

Иконата за заключване ще бъде променена в Chrome 117 с „вариант на tune икона “ – елемент от потребителския интерфейс, който обикновено е свързан с настройките на приложенията и е предназначен да покаже, че е елемент, върху който може да се кликне.

Този ход беше обявен за първи път преди почти две години, през август 2021 г., когато компанията разкри, че индикаторите за сигурни уебсайтове вече не са необходими и ще бъдат премахнати от адресната лента на Google Chrome, тъй като над 90% от връзките се осъществяват чрез HTTPS.

 

„Когато HTTPS се използваше рядко, иконата за заключване привличаше вниманието към допълнителните защити, осигурявани от HTTPS. Днес това вече не е така и HTTPS е норма, а не изключение, и ние развиваме Chrome в съответствие с това“, заявиха от Google.

„Новата икона е планирана да се появи в Chrome 117, който излиза в началото на септември 2023 г., като част от общото освежаване на дизайна за настолните платформи.“

Иконата с катинарчето ще бъде заменена и в Google Chrome за Android през септември, но ще бъде премахната от iOS, като се има предвид, че не може да бъде докосната и се показва само за предаване на допълнителна информация за заредения уебсайт.

Струва си да се отбележи, че Google Chrome ще продължи да предупреждава потребителите за несигурни HTTP връзки с обикновен текст на всички платформи.

Как да тествате новата икона  в Chrome

Тези, които искат да тестват замяната на катинрчето, могат да я активират в Chrome Canary, като използват следните инструкции.

  • Въведете chrome://flags в адресната лента и натиснете бутона ENTER.
  • Потърсете „chrome-refresh-2023“.
  • Когато се покаже флагът „Chrome Refresh 2023“, щракнете върху „Default“ (По подразбиране) и изберете „Enabled“ (Разрешено).
  • Стартирайте отново браузъра, когато бъдете подканени, за да получите обновения потребителски интерфейс на Chrome Desktop.

Както Google предупреди днес, тази функция все още е в процес на активна разработка, не отразява крайния продукт и се очакват грешки.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Google ще изтрива неактивни...

Google твърди, че промяната в политиката...
21/05/2023

Google пуска оценки за каче...

Google и Android вече ще оценяват...
20/05/2023

Google постепенно ще премах...

Google обяви, че планира официално да...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!