Google ще съкрати 12 000 служители

Това се случва, след като миналата седмица Microsoft обяви, че ще освободи 10 000 служители

Google ще съкрати работната си сила с 12 000 душии, тъй като се стреми да намали разходите си и да се адаптира към икономическите условия.

На 20 януари служителите получиха имейл от главния изпълнителен директор Сундар Пичай, в който се съобщава новината.

Главният изпълнителен директор заяви, че през последните две години Google е отбелязала „драматичен растеж“, но в крайна сметка компанията „планирала икономическа реалност, различна от тази, с която се сблъсква днес“.

Длъжностите, които ще бъдат премахнати, ще засегнат цялата Alphabet, включително продуктовите области, функциите, нивата и регионите, каза Пичай.

За да определи кои длъжности да бъдат съкратени, компанията извърши преглед, за да „гарантира, че нашите хора и длъжности са в съответствие с най-високите ни приоритети като компания“.

„Това ще означава да се сбогуваме с някои невероятно талантливи хора, които работихме усилено, за да наемем, и с които обичахме да работим. Дълбоко съжалявам за това“, заяви Пичай. „Фактът, че тези промени ще се отразят на живота на Google, ми тежи много и поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха дотук.

Google възнамерява да окаже подкрепа на служителите при търсенето на нова работа. За работниците в САЩ тя планира да:

  • да плаща на служителите през целия период на уведомяване или предизвестие, който е минимум 60 дни
  • да предложи пакет за обезщетение, състоящ се от 16 седмични заплати, както и по две седмици за всяка допълнителна година, през която работниците са работили в компанията
  • да изплати бонуси за 2022г. и неизползван отпуск
  •  шестмесечно здравно обслужване, услуги за намиране на работа и имиграционна подкрепа

За останалата част от света Google планира да подкрепи служителите „в съответствие с местните практики“. Работниците в САЩ, които са били засегнати, вече са получили имейл за новината, докато тези в други държави ще трябва да изчакат, докато компанията се ориентира в местните закони и практики, каза Пичай.

IT Pro се свърза с компанията, за да разбере колко служители от Обединеното кралство са засегнати и каква подкрепа ще получат.

„Като почти 25-годишна компания сме длъжни да преминем през трудни икономически цикли“, каза Пичай. „Това са важни моменти за изостряне на фокуса ни, реорганизиране на разходната ни база и насочване на таланта и капитала ни към най-високите ни приоритети.“

Компанията организира общо събрание в понеделник, 23 януари, на което ще сподели със служителите си как възнамерява да продължи напред.

„Дотогава ви молим да се грижите добре за себе си, докато приемате тази трудна новина. Като част от това, ако тепърва започвате работния си ден, моля, не се колебайте да работите от вкъщи днес“, каза Пичай.

Според репортаж на CNBC на Google вече се е наложило да отложи изплащането на бонусите на служителите от януари до март.

Обикновено работниците получаваха пълния размер на бонуса си през януари, но сега ще изплащат само 80% от бонуса в началото на годината като аванс, а останалата част ще бъде изплатена през март или април.

Според информацията причината за промяната се дължи на това, че Google коригира системата си за оценяване на служителите и се стреми да извършва постоянни плащания на бонуси през март от следващата година.

Microsoft ще освободи 10 000 служители

На 18 януари другият технологичен гигант Microsoft разкри, че възнамерява да намали общата си работна сила с 10 000 работни места, продължавайки редицата известни компании, които са принудени да съкращават персонала си.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че тази цифра представлява по-малко от 5 % от общия брой на служителите.

„Важно е да се отбележи, че макар да премахваме длъжности в някои области, ще продължим да наемаме служители в ключови стратегически области“, каза Надела. „Знаем, че това е труден момент за всеки засегнат човек“.

Надела разкри, че през второто си финансово тримесечие компанията ще бъде засегната от разходи в размер на 1,2 млрд. долара (971,1 млн. лв.), които се дължат на разходи за уволнения, промени в хардуерното портфолио и „разходи за консолидиране на наемите, тъй като създаваме по-голяма плътност на работните си пространства“.

Главният изпълнителен директор също така заяви, че служителите, които са загубили работата си, ще получат обезщетения като обезщетение при напускане, здравно осигуряване за шест месеца и услуги за професионален преход.

„Като компания нашият успех трябва да бъде съобразен с успеха на света. Това означава, че всеки един от нас и всеки екип в компанията трябва да вдигне летвата и да работи по-добре от конкуренцията, за да предоставя значими иновации, от които клиентите, общностите и държавите могат да имат истинска полза“, каза Надела.

„Ако постигнем това, ще станем по-силни и ще процъфтяваме дълго в бъдещето; това е толкова просто.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
30 ноември 2023

Dollar Tree е жертва на нарушаване на сигурност...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше засегната от нарушава...
Бъдете социални
Още по темата
30/11/2023

Microsoft започва тестване ...

Microsoft започна да тества нова функция...
23/11/2023

Нови недостатъци в сензорит...

Ново проучване разкрива множество уязвимости, които...
23/11/2023

Google планира блокиране на...

Google официално обяви плановете си за...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!