Google ще съкрати 12 000 служители

Това се случва, след като миналата седмица Microsoft обяви, че ще освободи 10 000 служители

Google ще съкрати работната си сила с 12 000 душии, тъй като се стреми да намали разходите си и да се адаптира към икономическите условия.

На 20 януари служителите получиха имейл от главния изпълнителен директор Сундар Пичай, в който се съобщава новината.

Главният изпълнителен директор заяви, че през последните две години Google е отбелязала „драматичен растеж“, но в крайна сметка компанията „планирала икономическа реалност, различна от тази, с която се сблъсква днес“.

Длъжностите, които ще бъдат премахнати, ще засегнат цялата Alphabet, включително продуктовите области, функциите, нивата и регионите, каза Пичай.

За да определи кои длъжности да бъдат съкратени, компанията извърши преглед, за да „гарантира, че нашите хора и длъжности са в съответствие с най-високите ни приоритети като компания“.

„Това ще означава да се сбогуваме с някои невероятно талантливи хора, които работихме усилено, за да наемем, и с които обичахме да работим. Дълбоко съжалявам за това“, заяви Пичай. „Фактът, че тези промени ще се отразят на живота на Google, ми тежи много и поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха дотук.

Google възнамерява да окаже подкрепа на служителите при търсенето на нова работа. За работниците в САЩ тя планира да:

  • да плаща на служителите през целия период на уведомяване или предизвестие, който е минимум 60 дни
  • да предложи пакет за обезщетение, състоящ се от 16 седмични заплати, както и по две седмици за всяка допълнителна година, през която работниците са работили в компанията
  • да изплати бонуси за 2022г. и неизползван отпуск
  •  шестмесечно здравно обслужване, услуги за намиране на работа и имиграционна подкрепа

За останалата част от света Google планира да подкрепи служителите „в съответствие с местните практики“. Работниците в САЩ, които са били засегнати, вече са получили имейл за новината, докато тези в други държави ще трябва да изчакат, докато компанията се ориентира в местните закони и практики, каза Пичай.

IT Pro се свърза с компанията, за да разбере колко служители от Обединеното кралство са засегнати и каква подкрепа ще получат.

„Като почти 25-годишна компания сме длъжни да преминем през трудни икономически цикли“, каза Пичай. „Това са важни моменти за изостряне на фокуса ни, реорганизиране на разходната ни база и насочване на таланта и капитала ни към най-високите ни приоритети.“

Компанията организира общо събрание в понеделник, 23 януари, на което ще сподели със служителите си как възнамерява да продължи напред.

„Дотогава ви молим да се грижите добре за себе си, докато приемате тази трудна новина. Като част от това, ако тепърва започвате работния си ден, моля, не се колебайте да работите от вкъщи днес“, каза Пичай.

Според репортаж на CNBC на Google вече се е наложило да отложи изплащането на бонусите на служителите от януари до март.

Обикновено работниците получаваха пълния размер на бонуса си през януари, но сега ще изплащат само 80% от бонуса в началото на годината като аванс, а останалата част ще бъде изплатена през март или април.

Според информацията причината за промяната се дължи на това, че Google коригира системата си за оценяване на служителите и се стреми да извършва постоянни плащания на бонуси през март от следващата година.

Microsoft ще освободи 10 000 служители

На 18 януари другият технологичен гигант Microsoft разкри, че възнамерява да намали общата си работна сила с 10 000 работни места, продължавайки редицата известни компании, които са принудени да съкращават персонала си.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че тази цифра представлява по-малко от 5 % от общия брой на служителите.

„Важно е да се отбележи, че макар да премахваме длъжности в някои области, ще продължим да наемаме служители в ключови стратегически области“, каза Надела. „Знаем, че това е труден момент за всеки засегнат човек“.

Надела разкри, че през второто си финансово тримесечие компанията ще бъде засегната от разходи в размер на 1,2 млрд. долара (971,1 млн. лв.), които се дължат на разходи за уволнения, промени в хардуерното портфолио и „разходи за консолидиране на наемите, тъй като създаваме по-голяма плътност на работните си пространства“.

Главният изпълнителен директор също така заяви, че служителите, които са загубили работата си, ще получат обезщетения като обезщетение при напускане, здравно осигуряване за шест месеца и услуги за професионален преход.

„Като компания нашият успех трябва да бъде съобразен с успеха на света. Това означава, че всеки един от нас и всеки екип в компанията трябва да вдигне летвата и да работи по-добре от конкуренцията, за да предоставя значими иновации, от които клиентите, общностите и държавите могат да имат истинска полза“, каза Надела.

„Ако постигнем това, ще станем по-силни и ще процъфтяваме дълго в бъдещето; това е толкова просто.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
27 май 2023

DarkFrost унищожава гейминг индустрията

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark Frost, който извършва разпред...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
23/05/2023

Microsoft Edge пуска режим ...

Microsoft удвоява усилията си да привлече...
23/05/2023

Google ще изтрива неактивни...

Google твърди, че промяната в политиката...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!