Грешка ли е завръщането в офиса?

Три години след началото на пандемията някои компании вече се опитват да върнат времето назад по отношение на хибридната работа. Много работодатели, включително изненадващо голям брой в Силициевата долина, се стремят да върнат работниците в офиса, дори докато COVID-19 продължаваше да се разпространява.

Google например предупреди в началото на 2021 г., че хибридната работа може да навреди на корпоративната му култура, преди да направи обратен завой и да одобри по-голямата част от исканията за работа от разстояние. По подобен начин шефът на Netflix Рийд Хейстингс веднъж заяви, че не вижда положителни страни в дистанционната работа.

Неотдавна Илон Мъск се отказа от политиката на Twitter за работа отвсякъде и стигна дотам, че инсталира легла в централата си. Връщането към миналото по този начин и отказът от обещанията за свобода и гъвкавост, свързани с работата от разстояние, би било грешка, тъй като работниците имат повече права от всякога да гласуват с краката си и да търсят гъвкавостта, която желаят, другаде.

Загуба на ползи от дистанционната работа

Въпреки че по време на пандемията, когато работата от разстояние беше широко разпространена, производителността се повиши с 40 %, тези ползи може да са останали извън полезрението на мнозина. За някои от тях печалбите щяха да бъдат просто погълнати от икономическите трудности, причинени от COVID-19, докато в по-ново време тези печалби щяха да запълнят финансовите проблеми, причинени от кризата с разходите за живот и нарастващата инфлация.

С нарастването на опасенията по-традиционалистично настроените бизнес лидери могат дори да свържат влошаването на финансовите резултати на своите компании с нарастването на гъвкавите форми на заетост. Това, разбира се, би било погрешно заключение. То може да бъде допълнително изострено от ръководители, които трудно се адаптират и искат рефлекторно да се върнат към епохата, когато нещата са били много по-прости.

Сега обаче работниците са вкусили от златната ябълка и принуждаването им да работят от офиса няма да помогне на никого. Времената се промениха и това стана част от развиващата се структура на работата, подобно на преминаването от остаряла операционна система към Windows 11.

Основната разлика е, че това е културна промяна, която все още е в процес на разработване, а ползите от нея не са толкова ясни и по-трудно измерими. Въпреки това някои предприятия продължават да настояват за повече работа в офиса, като използват причини като „сътрудничество“, въпреки бурното разпространение на цифровите инструменти за сътрудничество по време на COVID-19.

Защо връщането на времето назад е грешка

Когато работното време от девет до пет е било норма, служителите са приемали това предвид липсата на избор. Въпреки че работодателите може и да не са усетили повишаването на производителността, служителите със сигурност са го усетили, в допълнение към по-голямата гъвкавост и допълнителните ползи. Като задължавате връщането в офиса, вие изисквате от работниците да се върнат към:

  • пътуване до работното място, което ще струва време и пари
  • да прекарват по-малко време със семействата си
  • да живеят в райони с високи наеми (вероятно по-близо до предприятието)
  • да търсят скъпи сандвичи за обяд, вместо да имат достъп до пълна кухня

 

Работниците ще имат повече права от всякога да гласуват с краката си, ако тяхната организация оттегли обезщетението. Всъщност 27 % от мъжете и 35 % от жените биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат в офиса. Това може да бъде особено болезнено в контекста на недостига на работна ръка.

В условията на отчаяние може ли оттеглянето на дистанционната работа да бъде и своеобразна демонстрация на сила за инвеститорите? Акциите на Google например поскъпнаха с 4 % след новината, че компанията е взела трудното решение да освободи 12 000 работници. Ръководителите, които навлизат в сферата на промяната на работните условия, трябва да се съобразяват с това колко много служителите, включително висококвалифицираните работници, ценят новооткритата си гъвкавост. Тази тенденция, ако не бъде контролирана, може да отслаби основите на компанията.

Сътрудничество за определяне на бъдещето на хибридната работа

Това завръщане към миналото, особено в технологичната индустрия, съвпада и с масови съкращения, включително в Amazon и Salesforce наред с Microsoft и други големи имена. Какво пречи на ръководителите, които предпочитат предишното статукво, да се възползват от влиянието, което са придобили предвид неотдавнашната вълна от съкращения – и все по-конкурентния пазар на труда – за да наложат непопулярни политики за хибридната работа? Поради тази и други причини никога не е имало по-добро време за синдикално обединение на работещите в сферата на технологиите.

Вместо да съкращават политиките за дистанционна работа, предприятията трябва да ги усъвършенстват – заедно с работниците и синдикатите – за да се уверят, че те работят за всички. Международната организация на труда (МОТ) например наскоро установи, че работата от разстояние помага да се предотврати загубата на работни места и да се поддържат нивата на заетост. Гъвкавата работа също се нуждае от регулиране, за да се смекчат евентуалните отрицателни ефекти, както и да се даде на работниците „право на прекъсване на връзката“. Съществува по-голяма опасност от прегаряне и намаляване на производителността, ако служителите не се възползват от това право. Освен това не всички политики за хибридна работа са еднакви, като някои организации създават две или повече нива на работници, които могат да бъдат третирани по различен начин, да се очаква от тях да изпълняват различни задължения или дори да получават различно заплащане.

Това може да бъде и чудесен момент за компаниите да съкратят офисите си и да направят значителни икономии. Ако все повече предприятия приемат тази културна промяна, това може да промени начина, по който са структурирани градовете и бизнес центровете. Някои етажи на офис сгради например ще бъдат запазени, но други могат да бъдат превърнати в търговски площи или дори в жилища. Предприятията могат да се възползват от тази възможност и да станат част от преосмислянето на градоветеските  и офисните пространства – или да рискуват да останат назад.

Иновациите помогнаха изключително много на бизнеса и дават на работниците повече свобода да работят отвсякъде. Това не е нещо лошо и само защото сме работили по определен начин – и нещата са изглеждали добре на повърхностно ниво – това не означава, че трябва да се върнем към тези норми, когато времената станат трудни. Може би, след като оценим влиянието на технологиите върху професионалния ни живот, работодателите ще започнат сериозно да се занимават с още по-радикални идеи като четиридневната работна седмица.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
17 март 2023

Поддръжката на Microsoft краква Windows на клие...

При неочакван обрат инженер по поддръжката на Microsoft прибягва до...
16 март 2023

Фалшиво ChatGPT разширение за Chrome отвлича ак...

Установено е, че фалшиво разширение за браузър Chrome с марката Cha...
Бъдете социални
Още по темата
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
16/03/2023

Различни методи и етапи на ...

Залогът за киберзащитниците не може да...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!