Грешка в Microsoft Teams позволява заразяване от външни акаунти

Изследователи по сигурността са открили лесен начин за доставяне на зловреден софтуер в организация с Microsoft Teams, въпреки ограниченията в приложението за файлове от външни източници.

С 280 милиона активни потребители месечно Microsoft Teams е възприет от организациите като платформа за комуникация и сътрудничество, част от облачните услуги на Microsoft 365.

Като се има предвид популярността на продукта сред различни организации, Макс Корбридж и Том Елсън – членове на Червения екип в базираната в Обединеното кралство компания за услуги за сигурност Jumpsec, се поразровиха и откриха начин за доставяне на зловреден софтуер чрез Microsoft Teams с акаунт извън целевата организация.

Подробности за атаката

Атаката работи с Microsoft Teams, работещ с конфигурацията по подразбиране, която позволява комуникация с акаунти в Microsoft Teams извън компанията, обикновено наричани „външни потребители“.

В доклада си Corbridge обяснява, че макар този комуникационен мост да е достатъчен за социално инженерство и фишинг атаки, откритият от тях метод е по-мощен, тъй като позволява изпращането на зловреден полезен товар директно в целевата пощенска кутия.

Microsoft Teams разполага със защити от страна на клиента, които блокират доставката на файлове от акаунти на външни акаунти.

Двамата членове на червения екип на Jumpsec обаче са установили, че могат да заобиколят ограничението, като променят идентификатора на вътрешния и външния получател в POST заявката на дадено съобщение, като по този начин заблуждават системата да третира външен потребител като вътрешен.

„Когато изпращате полезния товар по този начин, той всъщност се хоства в домейна Sharepoint и целта го изтегля оттам. Той обаче се появява във входящата поща на целта като файл, а не като връзка.“ – Jumpsec Labs


Изследователите тестваха техниката на терен и успяха успешно да доставят полезен товар за командване и контрол в пощенската кутия на целеви организации, като част от таен ангажимент на червен екип.

Тази атака заобикаля съществуващите мерки за сигурност и съвети за обучение за борба с фишинга, като дава на нападателите доста лесен начин да заразят всяка организация, която използва Microsoft Teams с конфигурацията по подразбиране.

Освен това, ако атакуващият регистрира домейн, подобен на този на целевите организации в Microsoft 365, съобщенията му могат да изглеждат така, сякаш идват от някой в организацията, а не от външен наемателпотребител, като по този начин се увеличава вероятността целта да изтегли файла.

 

Отговорът  на Microsoft

Изследователите съобщават своите открития на Microsoft, като приемат, че въздействието е достатъчно значително, за да гарантира незабавен отговор от страна на технологичния гигант.

Въпреки че Microsoft потвърди съществуването на дефекта, отговорът беше, че „той не отговаря на изискванията за незабавно обслужване“, което означава, че компанията не вижда спешна необходимост от отстраняването му.

Препоръчителното действие за организациите, които използват Microsoft Teams и нямат нужда да поддържат редовна комуникация с външни потребители, е да деактивират тази функция от „Microsoft Teams Admin Center > External Access“.

Ако е необходимо да се поддържат външни канали за комуникация, организациите могат да определят конкретни домейни в списък с разрешения, за да намалят риска от експлоатация.

Изследователите на Jumpsec също така са подали искане за добавяне на събития, свързани с външни потребители, в дневника на софтуера, което би могло да помогне за предотвратяване на атаки в момента на разгръщането им, така че гласувайте за това, ако искате да допринесете за оказване на натиск върху Microsoft да предприеме действия.

Базова информация и снимки: Jumpsec

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
Бъдете социални
Още по темата
03/10/2023

ФБР предупреждава за ръст н...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга,...
03/10/2023

Новият ASMCrypt Malware Loa...

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране...
02/10/2023

Motel One призна нарушение ...

Групата Motel One обяви, че е...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!