Търсене
Close this search box.

Групата Dragon Breath APT атакува хазартната индустрия

Наблюдава се, че хакерът, занимаващ се с напреднали постоянни заплахи (APT), известен като Dragon Breath, добавя нови нива на сложност към своите атаки, като използва нов механизъм за странично зареждане на DLL.

„Атаката се базира на класическа атака със странично зареждане, състояща се от чисто приложение, злонамерен зареждащ модул и криптиран полезен товар, като с течение на времето в тези компоненти се правят различни модификации“, казва Габор Шапанос, изследовател от Sophos.

„Последните кампании добавят обрат, при който чистото приложение на първия етап „странично“ зарежда второ чисто приложение и го изпълнява автоматично. Второто чисто приложение зарежда странично злонамерения DLL-зареждач. След това злонамереният DLL-зареждач изпълнява крайния полезен товар.“

Операция „Dragon Breath“, проследявана също под имената APT-Q-27 и Golden Eye, е документирана за първи път от QiAnXin през 2020 г., като подробно описва кампания за „watering hole“, целяща да подмами потребителите да изтеглят троянски инсталатор на Windows за Telegram.

В последваща кампания, подробно описана от китайската компания за киберсигурност през май 2022 г., се подчертава продължаващото използване на инсталаторите на Telegram като примамка за внедряване на допълнителни полезни товари, като например gh0st RAT.

Твърди се също, че Dragon Breath е част от по-голяма структура, наречена Miuuti Group, като противникът се характеризира като „китайско-говоряща“ структура, насочена към онлайн игрите и хазартната индустрия, присъединявайки се към подобни на други китайски клъстери на дейност като Dragon Castling, Dragon Dance и Earth Berberoka.

Според Sophos стратегията за странично зареждане на DLL с двойно потапяне е била използвана в атаки, насочени към потребители във Филипините, Япония, Тайван, Сингапур, Хонконг и Китай. Тези опити за проникване в крайна сметка са били неуспешни.

Първоначалният вектор е фалшив уебсайт, хостващ инсталатор за Telegram, който при отваряне създава пряк път на работния плот, предназначен да зареди злонамерени компоненти зад кулисите при стартиране, като същевременно показва на жертвата потребителския интерфейс на приложението Telegram.

Нещо повече, смята се, че противникът е създал множество варианти на схемата, при които подправени инсталатори за други приложения, като LetsVPN и WhatsApp, се използват за започване на веригата от атаки.

Следващият етап включва използването на второ чисто приложение като междинно звено, за да се избегне откриването и зареждането на крайния полезен товар чрез злонамерен DLL.

Полезният товар функционира като задна врата, способна да изтегля и изпълнява файлове, да изчиства дневници на събития, да извлича и задава съдържание на клипборда, да изпълнява произволни команди и да краде криптовалута от разширението MetaMask wallet за Google Chrome.

„Страничното зареждане на DLL, идентифицирано за първи път в продукти на Windows през 2010 г., но разпространено в множество платформи, продължава да бъде ефективна и привлекателна тактика за участниците в заплахите“, казва Сапанос.

„Техниката за двойно почистване на приложения, използвана от групата Dragon Breath, насочена към потребителски сектор (онлайн хазарт), който традиционно е по-слабо проучван от изследователите на сигурността, представлява продължаващата жизненост на този подход.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
23/07/2024

САЩ налагат санкции на руск...

Правителството на САЩ наложи санкции на...
23/07/2024

Гърция пребори успешно въл...

Агенцията за поземлен регистър в Гърция...
20/07/2024

Akira Ransomware: Светкавич...

Изнудвачите от Akira вече са способни...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!