Групата Dragon Breath APT атакува хазартната индустрия

Наблюдава се, че хакерът, занимаващ се с напреднали постоянни заплахи (APT), известен като Dragon Breath, добавя нови нива на сложност към своите атаки, като използва нов механизъм за странично зареждане на DLL.

„Атаката се базира на класическа атака със странично зареждане, състояща се от чисто приложение, злонамерен зареждащ модул и криптиран полезен товар, като с течение на времето в тези компоненти се правят различни модификации“, казва Габор Шапанос, изследовател от Sophos.

„Последните кампании добавят обрат, при който чистото приложение на първия етап „странично“ зарежда второ чисто приложение и го изпълнява автоматично. Второто чисто приложение зарежда странично злонамерения DLL-зареждач. След това злонамереният DLL-зареждач изпълнява крайния полезен товар.“

Операция „Dragon Breath“, проследявана също под имената APT-Q-27 и Golden Eye, е документирана за първи път от QiAnXin през 2020 г., като подробно описва кампания за „watering hole“, целяща да подмами потребителите да изтеглят троянски инсталатор на Windows за Telegram.

В последваща кампания, подробно описана от китайската компания за киберсигурност през май 2022 г., се подчертава продължаващото използване на инсталаторите на Telegram като примамка за внедряване на допълнителни полезни товари, като например gh0st RAT.

Твърди се също, че Dragon Breath е част от по-голяма структура, наречена Miuuti Group, като противникът се характеризира като „китайско-говоряща“ структура, насочена към онлайн игрите и хазартната индустрия, присъединявайки се към подобни на други китайски клъстери на дейност като Dragon Castling, Dragon Dance и Earth Berberoka.

Според Sophos стратегията за странично зареждане на DLL с двойно потапяне е била използвана в атаки, насочени към потребители във Филипините, Япония, Тайван, Сингапур, Хонконг и Китай. Тези опити за проникване в крайна сметка са били неуспешни.

Първоначалният вектор е фалшив уебсайт, хостващ инсталатор за Telegram, който при отваряне създава пряк път на работния плот, предназначен да зареди злонамерени компоненти зад кулисите при стартиране, като същевременно показва на жертвата потребителския интерфейс на приложението Telegram.

Нещо повече, смята се, че противникът е създал множество варианти на схемата, при които подправени инсталатори за други приложения, като LetsVPN и WhatsApp, се използват за започване на веригата от атаки.

Следващият етап включва използването на второ чисто приложение като междинно звено, за да се избегне откриването и зареждането на крайния полезен товар чрез злонамерен DLL.

Полезният товар функционира като задна врата, способна да изтегля и изпълнява файлове, да изчиства дневници на събития, да извлича и задава съдържание на клипборда, да изпълнява произволни команди и да краде криптовалута от разширението MetaMask wallet за Google Chrome.

„Страничното зареждане на DLL, идентифицирано за първи път в продукти на Windows през 2010 г., но разпространено в множество платформи, продължава да бъде ефективна и привлекателна тактика за участниците в заплахите“, казва Сапанос.

„Техниката за двойно почистване на приложения, използвана от групата Dragon Breath, насочена към потребителски сектор (онлайн хазарт), който традиционно е по-слабо проучван от изследователите на сигурността, представлява продължаващата жизненост на този подход.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
Последно добавени
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!