Търсене
Close this search box.

Haier удря разработчика на приставката Home Assistant с известие за сваляне

Гигантът в производството на домакински уреди Haier е изпратил известие за изтегляне на софтуерен разработчик, който е създал плъгини за интеграция с Home Assistant за домакинските уреди на компанията и ги е публикувал в GitHub.

Haier е мултинационална корпорация за домакински уреди и потребителска електроника, която продава широка гама продукти под марките General Electric Appliances, Hotpoint, Hoover, Fisher & Paykel и Candy.

По-рано тази седмица германският софтуерен разработчик Андре Баше, който поддържа плъгини за интеграцията на Home Assistant за приложението за интелигентно управление hOn на Haier, твърди, че е получил правна заплаха, изискваща незабавното премахване на инструментите му от платформата GitHub.

Home Assistant е платформа за домашна автоматизация с отворен код, която позволява на потребителите да управляват и автоматизират своите интелигентни домашни устройства от централизиран интерфейс. Освен удобство и цена, Home Assistant предлага превъзходни опции за сигурност и поверителност, които не са налични в подобни комерсиални приложения.

Плъгините, предлагани в хранилищата на GitHub, позволяват на потребителите да управляват климатици, пречистватели, съдомиялни машини, индукционни котлони, фурни, хладилници, перални машини и сушилни Haier, Candy и Hoover чрез Home Assistant.

Според известие, публикувано от собственика на хранилището, Haier твърди, че тези плъгини причиняват на фирмата значителни финансови щети и нарушават законите за авторското право, което налага на разработчика да ги свали, за да избегне по-нататъшни правни действия.

„Пишем ви, за да ви уведомим, че открихме два интеграционни плъгина за Home Assistant, разработени от вас (https://github.com/Andre0512/hon и https://github.com/Andre0512/pyhOn), които са в нарушение на нашите условия за предоставяне на услуги“, се казва в известието от отдела за сигурност и управление на Haier Europe.

„По-конкретно, приставките използват нашите услуги по неразрешен начин, което причинява значителни икономически вреди на нашата компания.“

„Приемаме защитата на нашата интелектуална собственост много сериозно и изискваме незабавно да преустановите всички незаконни дейности, свързани с разработването и разпространението на тези плъгини.“

Full notice

Известие за сваляне (GitHub)

В писмото накрая се отправя правна заплаха към разработчика, в която се казва, че ако той не изпълни искането за премахване незабавно, фирмата ще предприеме необходимите правни действия, за да търси компенсация за нанесените на бизнеса ѝ щети.

Самите плъгини са с отворен код, но не е ясно дали те включват интелектуална собственост на Haier, като например софтуерен код или патентовани протоколи, което би дало на фирмата правно основание за искането.

От друга страна, ако плъгините не нарушават интелектуалната собственост на Haier или попадат в обхвата на разпоредбите за справедливо използване, създателят може да избере да защити работата си и да запази плъгините на разположение на общността.

Въпреки това правните заплахи на Haier са стреснали разработчика, който обяви, че проектът ще бъде свален през следващите няколко дни.

Междувременно ситуацията предизвика подкрепа за разработчика и отпор на Haier, като потребителите призоваха всички да бойкотират Haier, намирайки подхода на фирмата за прекалено агресивен.

 

Насочването към разработчиците на софтуер с отворен код обикновено има обратен ефект за компаниите, тъй като други се разклоняват или клонират хранилищата с код, за да предотвратят изчезването на проектите.

В момента плъгините за домашния асистент на Haier са били разклонявани 228 пъти, като много от тях са се появили след новината за правните заплахи.

 

 

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
Бъдете социални
Още по темата
10/04/2024

Hов стандарт за интелигентн...

През втората половина на тази година...
08/04/2024

Google въвежда обновена мре...

Почти една година след като беше...
30/03/2024

Ключалките Dormakaba могат ...

Уязвимостите в сигурността, открити в електронните...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!