Търсене
Close this search box.

Хакери атакуват италиански корпоративни банкови клиенти с DrIBAN

Италианските корпоративни клиенти са обект на продължаваща кампания за финансови измами, която използва нов набор от инструменти за уеб инжектиране, наречен drIBAN, поне от 2019 г. насам.

„Основната цел на операциите по измама с drIBAN е да заразяват работни станции с Windows в корпоративна среда, като се опитват да променят легитимните банкови преводи, извършвани от жертвите, чрез промяна на получателя и прехвърляне на пари към нелегитимна банкова сметка“, казват изследователите от Cleafy Федерико Валентини и Алесандро Стрино.

Според италианската фирма за киберсигурност банковите сметки се контролират или от самите участници в заплахата, или от техни филиали, които след това имат за задача да изперат откраднатите средства.

Използването на уеб инжекции е изпитана във времето тактика, която дава възможност на зловредния софтуер да инжектира потребителски скриптове от страна на клиента чрез атака тип „човек в браузъра“ (MitB) и да прихваща трафика към и от сървъра.

Измамните трансакции често се реализират чрез техника, наречена Automated Transfer System (ATS), която е в състояние да заобиколи системите за борба с измамите, въведени от банките, и да инициира неразрешени банкови преводи от собствения компютър на жертвата.

С течение на годините операторите, стоящи зад drIBAN, са станали по-умели в избягването на откриване и разработването на ефективни стратегии за социално инженерство, в допълнение към установяването на опора за дълги периоди от време в корпоративните банкови мрежи.

Cleafy заяви, че 2021 г. е годината, в която класическата операция „банков троянец“ еволюира в усъвършенствана постоянна заплаха. Освен това има индикации, че клъстерът от дейности се припокрива с кампания от 2018 г., организирана от хакер, проследен от Proofpoint като TA554, насочена към потребители в Канада, Италия и Обединеното кралство.

Веригата от атаки започва със сертифицирано електронно писмо (или PEC електронно писмо) в опит да залъже жертвите с фалшиво чувство за сигурност. Тези фишинг имейли идват с изпълним файл, който действа като програма за изтегляне на зловреден софтуер, наречен sLoad (известен още като Starslord loader).

PowerShell loader, sLoad е разузнавателен инструмент, който събира и ексфилтрира информация от компрометирания хост, с цел оценка на целта и пускане на по-значителен полезен товар като Ramnit, ако целта се счита за изгодна.

„Тази „фаза на обогатяване“ може да продължи дни или седмици, в зависимост от броя на заразените машини“, отбелязва Cleafy. „Ще бъдат ексфилтрирани допълнителни данни, за да стане получената ботнет мрежа все по-солидна и последователна.“

sLoad също така използва техники за живеене на земята (LotL), като злоупотребява с легитимни инструменти на Windows като PowerShell и BITSAdmin като част от механизмите си за избягване.

Друга характерна черта на зловредния софтуер е способността му да проверява по предварително зададен списък с корпоративни банкови институции, за да определи дали хакнатата работна станция е една от целите, и ако е така, да продължи с инфектирането.

„Всички ботове, които успешно преминат през тези стъпки, ще бъдат избрани от операторите на ботнета и ще бъдат считани за „нови кандидати“ за операции за банкови измами, които преминават към следващия етап, където ще бъде инсталиран Ramnit, един от най-усъвършенстваните банкови троянци“, казват изследователите.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
Бъдете социални
Още по темата
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
16/05/2024

Ascension Healthcare претър...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни...
15/05/2024

Шефът на Tornado Cash полу...

Алексей Перцев, един от главните разработчици...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!