Хакери атакуват италиански корпоративни банкови клиенти с DrIBAN

Италианските корпоративни клиенти са обект на продължаваща кампания за финансови измами, която използва нов набор от инструменти за уеб инжектиране, наречен drIBAN, поне от 2019 г. насам.

„Основната цел на операциите по измама с drIBAN е да заразяват работни станции с Windows в корпоративна среда, като се опитват да променят легитимните банкови преводи, извършвани от жертвите, чрез промяна на получателя и прехвърляне на пари към нелегитимна банкова сметка“, казват изследователите от Cleafy Федерико Валентини и Алесандро Стрино.

Според италианската фирма за киберсигурност банковите сметки се контролират или от самите участници в заплахата, или от техни филиали, които след това имат за задача да изперат откраднатите средства.

Използването на уеб инжекции е изпитана във времето тактика, която дава възможност на зловредния софтуер да инжектира потребителски скриптове от страна на клиента чрез атака тип „човек в браузъра“ (MitB) и да прихваща трафика към и от сървъра.

Измамните трансакции често се реализират чрез техника, наречена Automated Transfer System (ATS), която е в състояние да заобиколи системите за борба с измамите, въведени от банките, и да инициира неразрешени банкови преводи от собствения компютър на жертвата.

С течение на годините операторите, стоящи зад drIBAN, са станали по-умели в избягването на откриване и разработването на ефективни стратегии за социално инженерство, в допълнение към установяването на опора за дълги периоди от време в корпоративните банкови мрежи.

Cleafy заяви, че 2021 г. е годината, в която класическата операция „банков троянец“ еволюира в усъвършенствана постоянна заплаха. Освен това има индикации, че клъстерът от дейности се припокрива с кампания от 2018 г., организирана от хакер, проследен от Proofpoint като TA554, насочена към потребители в Канада, Италия и Обединеното кралство.

Веригата от атаки започва със сертифицирано електронно писмо (или PEC електронно писмо) в опит да залъже жертвите с фалшиво чувство за сигурност. Тези фишинг имейли идват с изпълним файл, който действа като програма за изтегляне на зловреден софтуер, наречен sLoad (известен още като Starslord loader).

PowerShell loader, sLoad е разузнавателен инструмент, който събира и ексфилтрира информация от компрометирания хост, с цел оценка на целта и пускане на по-значителен полезен товар като Ramnit, ако целта се счита за изгодна.

„Тази „фаза на обогатяване“ може да продължи дни или седмици, в зависимост от броя на заразените машини“, отбелязва Cleafy. „Ще бъдат ексфилтрирани допълнителни данни, за да стане получената ботнет мрежа все по-солидна и последователна.“

sLoad също така използва техники за живеене на земята (LotL), като злоупотребява с легитимни инструменти на Windows като PowerShell и BITSAdmin като част от механизмите си за избягване.

Друга характерна черта на зловредния софтуер е способността му да проверява по предварително зададен списък с корпоративни банкови институции, за да определи дали хакнатата работна станция е една от целите, и ако е така, да продължи с инфектирането.

„Всички ботове, които успешно преминат през тези стъпки, ще бъдат избрани от операторите на ботнета и ще бъдат считани за „нови кандидати“ за операции за банкови измами, които преминават към следващия етап, където ще бъде инсталиран Ramnit, един от най-усъвършенстваните банкови троянци“, казват изследователите.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!