Хакери атакуват италиански корпоративни банкови клиенти с DrIBAN

Италианските корпоративни клиенти са обект на продължаваща кампания за финансови измами, която използва нов набор от инструменти за уеб инжектиране, наречен drIBAN, поне от 2019 г. насам.

„Основната цел на операциите по измама с drIBAN е да заразяват работни станции с Windows в корпоративна среда, като се опитват да променят легитимните банкови преводи, извършвани от жертвите, чрез промяна на получателя и прехвърляне на пари към нелегитимна банкова сметка“, казват изследователите от Cleafy Федерико Валентини и Алесандро Стрино.

Според италианската фирма за киберсигурност банковите сметки се контролират или от самите участници в заплахата, или от техни филиали, които след това имат за задача да изперат откраднатите средства.

Използването на уеб инжекции е изпитана във времето тактика, която дава възможност на зловредния софтуер да инжектира потребителски скриптове от страна на клиента чрез атака тип „човек в браузъра“ (MitB) и да прихваща трафика към и от сървъра.

Измамните трансакции често се реализират чрез техника, наречена Automated Transfer System (ATS), която е в състояние да заобиколи системите за борба с измамите, въведени от банките, и да инициира неразрешени банкови преводи от собствения компютър на жертвата.

С течение на годините операторите, стоящи зад drIBAN, са станали по-умели в избягването на откриване и разработването на ефективни стратегии за социално инженерство, в допълнение към установяването на опора за дълги периоди от време в корпоративните банкови мрежи.

Cleafy заяви, че 2021 г. е годината, в която класическата операция „банков троянец“ еволюира в усъвършенствана постоянна заплаха. Освен това има индикации, че клъстерът от дейности се припокрива с кампания от 2018 г., организирана от хакер, проследен от Proofpoint като TA554, насочена към потребители в Канада, Италия и Обединеното кралство.

Веригата от атаки започва със сертифицирано електронно писмо (или PEC електронно писмо) в опит да залъже жертвите с фалшиво чувство за сигурност. Тези фишинг имейли идват с изпълним файл, който действа като програма за изтегляне на зловреден софтуер, наречен sLoad (известен още като Starslord loader).

PowerShell loader, sLoad е разузнавателен инструмент, който събира и ексфилтрира информация от компрометирания хост, с цел оценка на целта и пускане на по-значителен полезен товар като Ramnit, ако целта се счита за изгодна.

„Тази „фаза на обогатяване“ може да продължи дни или седмици, в зависимост от броя на заразените машини“, отбелязва Cleafy. „Ще бъдат ексфилтрирани допълнителни данни, за да стане получената ботнет мрежа все по-солидна и последователна.“

sLoad също така използва техники за живеене на земята (LotL), като злоупотребява с легитимни инструменти на Windows като PowerShell и BITSAdmin като част от механизмите си за избягване.

Друга характерна черта на зловредния софтуер е способността му да проверява по предварително зададен списък с корпоративни банкови институции, за да определи дали хакнатата работна станция е една от целите, и ако е така, да продължи с инфектирането.

„Всички ботове, които успешно преминат през тези стъпки, ще бъдат избрани от операторите на ботнета и ще бъдат считани за „нови кандидати“ за операции за банкови измами, които преминават към следващия етап, където ще бъде инсталиран Ramnit, един от най-усъвършенстваните банкови троянци“, казват изследователите.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
Бъдете социални
Още по темата
22/09/2023

NCSC: Защо атаките за кибер...

44CON 2023 – Лондон – Според...
20/09/2023

Microsoft: Кибератаките "Pe...

Microsoft предупреждава, че глобална кампания за...
16/09/2023

Retool обвинява за нарушени...

Софтуерната компания Retool съобщава, че акаунтите...
Последно добавени
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
27/09/2023

Microsoft разпространява P...

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!