Търсене
Close this search box.

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена под въпрос от експерти по сигурността, след като нейните акаунти в социалните медии бяха компрометирани в неделя.

И двата акаунта на британската армия в Twitter и YouTube бяха превзети от неизвестен към момента извършител този уикенд, което доведе до промяна на емисиите, за да се популяризират незаменими токени (NFT).

Докато акаунтът бе  под контрола на хакерите, туитове, свързани с NFT, бяха публикувани и ретуитнати, изображенията на акаунта  и екранните имена  бяха променени. Манипулаторът на акаунта в Twitter никога не е бил засечен през целия инцидент.

British Army Twitter account shown to be compromised with altered images and display name

Видеоклиповете в канала на военните в YouTube бяха изтрити и заменени с про-криптовалутни видеоклипове на тема Илон Мъск, които събраха хиляди зрители.

Бяха изразени опасения относно  екипа на социалните медии на британската армия и как такъв пробив изобщо е могъл да се осъществи.

Старши изследовател в базираната в Торонто Citizen Lab Джон Скот-Рейлтън каза, че измамите, насочени към потвърдени акаунти,  са често срещани, но повдигна въпроса колко лесно би било за една враждебна национална държава да постигне успех с подобна кампания . Това „би трябвало да затрудни съня ни“, каза той в туит.

Отговаряйки на въпроси за това колко ефективни могат да бъдат комуникациите от отвлечен акаунт, Скот-Рейлтън посочи предишната работа на Citizen Labs върху рискови модели на тази ситуация.

Един пример, който той използва, за да демонстрира ефекта, беше случаят на Сирийската електронна армия, хакнала Twitter акаунта на Associated Press, публикувайки туитове, в които се твърди, че две експлозии са ударили Белия дом, като тогавашния президент Барак Обама е бил тежко ранен.

Инцидентът свали индекса Dow Jones с 1% за кратко, каза той.

В отговор на компрометирането на емисиите на британската армия, Министерството на отбраната (МО) каза, че „тече разследване“ и че няма да коментира повече, докато то не приключи.

Въпреки че в момента не е ясно как хакерите са поели контрола върху акаунтите в социалните медии, бивш експерт по киберсигурност от Министерството на отбраната и GCHQ каза, че една от възможностите може да е трета страна във веригата за доставки на британската армия да е получила достъп чрез плъгин или инструмент за управление на социални медии.

„Ако този плъгин или инструмент не е защитен, той може да даде на хакерите възможността директно да публикуват в акаунтите в социалните медии, без да се налага да влиза както в Twitter, така и в YouTube“, каза Джеймс Грифитс, съосновател и технически директор в Сътрудници по киберсигурност.

„Екипът за управление на социалните медии на британската армия може да е бил цел, но е вероятно те да са имали многофакторно удостоверяване (MFA), за да предотвратят атака като тази“, добави той.

„Ясно е, че и Twitter, и YouTube имат MFA възможност за защита на акаунти, така че ще бъде интересно да знаем със сигурност как нападателите са успели да компрометират тези акаунти с висок профил.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2024

Войната за чиповете

Производителят на машини за чипове ASML...
22/04/2024

Директорът на ФБР Рей отпра...

Тази седмица директорът на ФБР Кристофър...
27/03/2024

И Финландия погна китайска...

Във вторник финландската полиция потвърди, че...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!