Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена под въпрос от експерти по сигурността, след като нейните акаунти в социалните медии бяха компрометирани в неделя.

И двата акаунта на британската армия в Twitter и YouTube бяха превзети от неизвестен към момента извършител този уикенд, което доведе до промяна на емисиите, за да се популяризират незаменими токени (NFT).

Докато акаунтът бе  под контрола на хакерите, туитове, свързани с NFT, бяха публикувани и ретуитнати, изображенията на акаунта  и екранните имена  бяха променени. Манипулаторът на акаунта в Twitter никога не е бил засечен през целия инцидент.

British Army Twitter account shown to be compromised with altered images and display name

Видеоклиповете в канала на военните в YouTube бяха изтрити и заменени с про-криптовалутни видеоклипове на тема Илон Мъск, които събраха хиляди зрители.

Бяха изразени опасения относно  екипа на социалните медии на британската армия и как такъв пробив изобщо е могъл да се осъществи.

Старши изследовател в базираната в Торонто Citizen Lab Джон Скот-Рейлтън каза, че измамите, насочени към потвърдени акаунти,  са често срещани, но повдигна въпроса колко лесно би било за една враждебна национална държава да постигне успех с подобна кампания . Това „би трябвало да затрудни съня ни“, каза той в туит.

Отговаряйки на въпроси за това колко ефективни могат да бъдат комуникациите от отвлечен акаунт, Скот-Рейлтън посочи предишната работа на Citizen Labs върху рискови модели на тази ситуация.

Един пример, който той използва, за да демонстрира ефекта, беше случаят на Сирийската електронна армия, хакнала Twitter акаунта на Associated Press, публикувайки туитове, в които се твърди, че две експлозии са ударили Белия дом, като тогавашния президент Барак Обама е бил тежко ранен.

Инцидентът свали индекса Dow Jones с 1% за кратко, каза той.

В отговор на компрометирането на емисиите на британската армия, Министерството на отбраната (МО) каза, че „тече разследване“ и че няма да коментира повече, докато то не приключи.

Въпреки че в момента не е ясно как хакерите са поели контрола върху акаунтите в социалните медии, бивш експерт по киберсигурност от Министерството на отбраната и GCHQ каза, че една от възможностите може да е трета страна във веригата за доставки на британската армия да е получила достъп чрез плъгин или инструмент за управление на социални медии.

„Ако този плъгин или инструмент не е защитен, той може да даде на хакерите възможността директно да публикуват в акаунтите в социалните медии, без да се налага да влиза както в Twitter, така и в YouTube“, каза Джеймс Грифитс, съосновател и технически директор в Сътрудници по киберсигурност.

„Екипът за управление на социалните медии на британската армия може да е бил цел, но е вероятно те да са имали многофакторно удостоверяване (MFA), за да предотвратят атака като тази“, добави той.

„Ясно е, че и Twitter, и YouTube имат MFA възможност за защита на акаунти, така че ще бъде интересно да знаем със сигурност как нападателите са успели да компрометират тези акаунти с висок профил.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
Бъдете социални
Още по темата
29/03/2023

Севернокорейска група фина...

Нов кибероператор на КНДР е отговорен...
25/03/2023

Изследователи разкриват изм...

Неотдавнашна кампания, предприета от Earth Preta,...
15/03/2023

Белият дом пристъпва към об...

Белият дом направи историческа крачка към...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!