Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена под въпрос от експерти по сигурността, след като нейните акаунти в социалните медии бяха компрометирани в неделя.

И двата акаунта на британската армия в Twitter и YouTube бяха превзети от неизвестен към момента извършител този уикенд, което доведе до промяна на емисиите, за да се популяризират незаменими токени (NFT).

Докато акаунтът бе  под контрола на хакерите, туитове, свързани с NFT, бяха публикувани и ретуитнати, изображенията на акаунта  и екранните имена  бяха променени. Манипулаторът на акаунта в Twitter никога не е бил засечен през целия инцидент.

British Army Twitter account shown to be compromised with altered images and display name

Видеоклиповете в канала на военните в YouTube бяха изтрити и заменени с про-криптовалутни видеоклипове на тема Илон Мъск, които събраха хиляди зрители.

Бяха изразени опасения относно  екипа на социалните медии на британската армия и как такъв пробив изобщо е могъл да се осъществи.

Старши изследовател в базираната в Торонто Citizen Lab Джон Скот-Рейлтън каза, че измамите, насочени към потвърдени акаунти,  са често срещани, но повдигна въпроса колко лесно би било за една враждебна национална държава да постигне успех с подобна кампания . Това „би трябвало да затрудни съня ни“, каза той в туит.

Отговаряйки на въпроси за това колко ефективни могат да бъдат комуникациите от отвлечен акаунт, Скот-Рейлтън посочи предишната работа на Citizen Labs върху рискови модели на тази ситуация.

Един пример, който той използва, за да демонстрира ефекта, беше случаят на Сирийската електронна армия, хакнала Twitter акаунта на Associated Press, публикувайки туитове, в които се твърди, че две експлозии са ударили Белия дом, като тогавашния президент Барак Обама е бил тежко ранен.

Инцидентът свали индекса Dow Jones с 1% за кратко, каза той.

В отговор на компрометирането на емисиите на британската армия, Министерството на отбраната (МО) каза, че „тече разследване“ и че няма да коментира повече, докато то не приключи.

Въпреки че в момента не е ясно как хакерите са поели контрола върху акаунтите в социалните медии, бивш експерт по киберсигурност от Министерството на отбраната и GCHQ каза, че една от възможностите може да е трета страна във веригата за доставки на британската армия да е получила достъп чрез плъгин или инструмент за управление на социални медии.

„Ако този плъгин или инструмент не е защитен, той може да даде на хакерите възможността директно да публикуват в акаунтите в социалните медии, без да се налага да влиза както в Twitter, така и в YouTube“, каза Джеймс Грифитс, съосновател и технически директор в Сътрудници по киберсигурност.

„Екипът за управление на социалните медии на британската армия може да е бил цел, но е вероятно те да са имали многофакторно удостоверяване (MFA), за да предотвратят атака като тази“, добави той.

„Ясно е, че и Twitter, и YouTube имат MFA възможност за защита на акаунти, така че ще бъде интересно да знаем със сигурност как нападателите са успели да компрометират тези акаунти с висок профил.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

19 август 2022

Хакер открадна записите на 5,4 милиона потребит...

Хакерска атака удари Twitter, след като неизвестно лице успя да отк...
19 август 2022

Microsoft намалява цените за Teams Rooms

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането на Microsof...
18 август 2022

Pentesting или сканиране за уязвимости - каква ...

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съ...
16 август 2022

SOVA криптира Android устройства

Банковият троян SOVA Android продължава да се развива с нови функци...
15 август 2022

Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данн...

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северн...
11 август 2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на ...
9 август 2022

ФБР предупреждава за измамни приложения за крип...

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто...
8 август 2022

Какво представляват SSL стрипинг атаките?

Премахването на криптирането, предлагано от HTTPS, наречено SSL Str...
Бъдете социални
Още по темата
07/07/2022

Масови кражби на интелектуа...

MI5 и ФБР направиха безпрецедентно съвместно...
10/05/2022

Коста Рика обявява извънред...

Съобщава се, че новият президент на...
05/02/2022

ФСБ НАЙ-НАКРАЯ УДАРИ ГРУПИР...

През последните няколко години хакерската организация...
Последно добавени
19/08/2022

Хакер открадна записите на ...

Хакерска атака удари Twitter, след като...
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
Ключови думи