Хакнати са 200 млн. акаунта в Twitter

През последните няколко години Twitter преживя много неща, а проблемното му минало продължава да преследва гиганта в социалните мрежи. Наскоро стана ясно, че хакери са откраднали данните на около 200 милиона потребители на Twitter. Инцидентът вероятно се е случил през 2021г. или в началото на 2022г. и сега се прибавя към нарастващия куп проблеми, с които технологичният гигант се сблъска преди смяната на ръководството в края на 2022г. Не се разкрива как хакерите са успели да се сдобият с информацията. Експертите по киберсигурност смятат, че слабост в API на Twitter, открита за първи път през 2021г., вероятно е начинът, по който хакерите са откраднали значителното количество информационни точки.

Изследователите в областта на киберсигурността се натъкнаха на списък, съдържащ приблизително 200 милиона имейл адреса на потребители на Twitter, който в момента се предлага за закупуване в хакерски форуми срещу цифрова валута. Множество изследователи в областта на киберсигурността провериха част от изтеклата информация и всички потвърдиха, че данните са истински. Не е известно обаче кой стои зад атаката. Twitter не е коментирал многобройните медийни съобщения за нарушението на сигурността на данните, което не е изненада – Илон Мъск е известен с това, че е противник на наличието на активни PR отдели в своите компании. През 2021г. той разпусна пресслужбата на Tesla, а служителите по връзки с обществеността в Twitter бяха едни от първите, които си тръгнаха, когато той закупи платформата за социални медии за 44 млрд. долара миналата година.

Електронните пощи не са единствените данни, включени в изтичането. Киберпрестъпниците са открили и друга информация в списъците, включително телефонни номера и публично достъпна информация като имена, джойстици в Twitter, потребителски имена, брой последователи и дати на създаване на акаунти. Повечето от тези информационни елементи не се считат за чувствителни, тъй като са публична информация. Въпреки това те все още представляват опасност, когато са свързани с имейл адрес. Twitter все още не е споделил плана си за справяне с потенциалните проблеми, свързани с това изтичане на данни.

Как ви засяга това?

Фактът, че списъкът, състоящ се предимно от имейли, вече е открито достъпен в тъмната мрежа, означава, че хакерите вероятно ще започнат да го използват за извършване на престъпления. Злоумишлените действия могат да включват фишинг кампании, опити за измами чрез социално инженерство и атаки с груба сила. За съжаление подобни списъци често са това, от което хакерите се нуждаят, за да извършват успешно насочени атаки. За щастие, съществуват най-добрите антивирусни софтуерни решения, които могат да добавят второ ниво на сигурност, което гарантира, че заплахите не успяват да достигнат до вас.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
19/09/2023

Смятате, че вашите решения ...

Когато въвеждате продукт за сигурност, предполагате,...
19/09/2023

Хакването на полицията на М...

Хиляди данни за служителите на полицията...
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!