Хакнати са 200 млн. акаунта в Twitter

През последните няколко години Twitter преживя много неща, а проблемното му минало продължава да преследва гиганта в социалните мрежи. Наскоро стана ясно, че хакери са откраднали данните на около 200 милиона потребители на Twitter. Инцидентът вероятно се е случил през 2021г. или в началото на 2022г. и сега се прибавя към нарастващия куп проблеми, с които технологичният гигант се сблъска преди смяната на ръководството в края на 2022г. Не се разкрива как хакерите са успели да се сдобият с информацията. Експертите по киберсигурност смятат, че слабост в API на Twitter, открита за първи път през 2021г., вероятно е начинът, по който хакерите са откраднали значителното количество информационни точки.

Изследователите в областта на киберсигурността се натъкнаха на списък, съдържащ приблизително 200 милиона имейл адреса на потребители на Twitter, който в момента се предлага за закупуване в хакерски форуми срещу цифрова валута. Множество изследователи в областта на киберсигурността провериха част от изтеклата информация и всички потвърдиха, че данните са истински. Не е известно обаче кой стои зад атаката. Twitter не е коментирал многобройните медийни съобщения за нарушението на сигурността на данните, което не е изненада – Илон Мъск е известен с това, че е противник на наличието на активни PR отдели в своите компании. През 2021г. той разпусна пресслужбата на Tesla, а служителите по връзки с обществеността в Twitter бяха едни от първите, които си тръгнаха, когато той закупи платформата за социални медии за 44 млрд. долара миналата година.

Електронните пощи не са единствените данни, включени в изтичането. Киберпрестъпниците са открили и друга информация в списъците, включително телефонни номера и публично достъпна информация като имена, джойстици в Twitter, потребителски имена, брой последователи и дати на създаване на акаунти. Повечето от тези информационни елементи не се считат за чувствителни, тъй като са публична информация. Въпреки това те все още представляват опасност, когато са свързани с имейл адрес. Twitter все още не е споделил плана си за справяне с потенциалните проблеми, свързани с това изтичане на данни.

Как ви засяга това?

Фактът, че списъкът, състоящ се предимно от имейли, вече е открито достъпен в тъмната мрежа, означава, че хакерите вероятно ще започнат да го използват за извършване на престъпления. Злоумишлените действия могат да включват фишинг кампании, опити за измами чрез социално инженерство и атаки с груба сила. За съжаление подобни списъци често са това, от което хакерите се нуждаят, за да извършват успешно насочени атаки. За щастие, съществуват най-добрите антивирусни софтуерни решения, които могат да добавят второ ниво на сигурност, което гарантира, че заплахите не успяват да достигнат до вас.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
23/05/2023

Изтичат ли чувствителни дан...

За никого не е тайна, че...
18/05/2023

5 стълба на ИТ сигурността ...

Националната здравна служба на Обединеното кралство...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!