Търсене
Close this search box.

Хактивисти прекъсват телевизионните потоци в ОАЕ със съобщение за Газа

В неделя вечерта в Обединените арабски емирства (ОАЕ) хакери превзеха телевизионни потоци в цялата страна, за да излъчат съобщение за войната в Газа, предадено от изкуствен интелект.

Според Khaleej Times атаката е засегнала „европейски канали на живо“, излъчвани по HK1 RBOX, базиран на Android set-top box. Емиратските граждани, които са гледали BBC, викторини и други предавания около 22:30 ч. местно време, са били разтърсени от внезапни графики и съобщения, осъждащи събитията, които се случват на 1500 мили северозападно.

Въпреки че ефектът е шокиращ, за Кен Мънро, партньор в Pen Test Partners, действителният метод на атака не е изненадващ.

„Не би било трудно да се компрометира лошо защитен доставчик на стрийминг услуги“, казва той. „Прокарването на компрометирано съдържание също не би било трудно.“

Хакери прекъсват телевизията в ОАЕ

„Гледах BBC News около 22:30 ч., когато програмата внезапно бе прекъсната – разказва един от жителите на ОАЕ пред Khaleej Times, – и вместо това на екрана ми се появиха потресаващи изображения от Палестина. Гледах с премрежен поглед, докато екранът ми замръзна и на зелен фон се появи съобщение от хакера, изписано с главни букви“.

Съобщението гласеше: „Ние [нямаме] друг избор, освен да хакнем, за да ви предадем това съобщение“.

Друг зрител си спомня за „странен шум“, който предшества прекъсването. А след първоначалното съобщение с главни букви „се оказа, че гледам как водещ с очила от изкуствен интелект обсъжда зверствата, придружен от тикер, показващ броя на убитите и ранените до момента палестинци“.

„Видеоклиповете бяха доста графични“, добави тя, „а наоколо имаше деца. Не исках да ги излагам на въздействието им, но ни хванаха неподготвени. Всеки канал, на който превключвахме, показваше същото съдържание“.

Как може да се е случило това

Дългата поредица от телевизионни хакери в историята, от мистериозната фигура на Макс Хедрум до Анонимните по време на инвазията в Украйна, обикновено са прекъсвали определени станции чрез заглушаване на излъчваните сигнали.

Ако се вярва на съобщенията на очевидци, случаят от неделя е обхванал множество канали, което води до предположения, че основната причина се крие в устройство за стрийминг: HK1 RBOX. RBOX предоставя телевизионна услуга по интернет протокол (IPTV), която потенциално може да включва нелицензирано стрийминг на предавания на живо и по заявка чрез интернет.

Мънро, от своя страна, не стига до това заключение. „Не мисля, че това е източникът на проблема“, казва той за кутията. „Въпреки това, въз основа на познанията ни за потребителските рутери, това е възможно. Актуализациите на операционната система и свързаните с нея актуализации на сигурността за тези евтини устройства за стрийминг, базирани на Android, са доста редки и те често се оказват с прекратена поддръжка след няколко години.

„Има ограничен стимул за компанията да инвестира в своите услуги, за да гарантира, че сървърите за стрийминг и услугата са подходящо защитени.“

Той добавя, че дори ако хакери нарушат работата на кутията в хола, това не е задължително да бъде причина за по-нататъшни опасения, свързани с интернет на нещата (IoT).

„Няма да е лесно да се премине от услугата за стрийминг към декодера и след това към домашната мрежа на потребителите“, казва Мънро. „Дори това да бъде постигнато, ще е необходимо допълнително компрометиране на рутера на доставчика на интернет услуги на потребителя, за да се постигне нещо значимо. Дори паролите по подразбиране на най-новите потребителски маршрутизатори в днешно време са достатъчно случайни.“

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
17 април 2024

Пробивът на паролите в Sisense предизвиква "зло...

Експертите се опасяват, че компрометирането на Sisense, който разпо...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

КНДР се възползва от 2 подт...

Този месец MITRE ще добави две...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!