Търсене
Close this search box.

И Великобритания забранява TikTok за държавните служители

След подобно съобщение в САЩ, правителството на Обединеното кралство обяви, че предприема мерки срещу приложението TikTok. Съгласно тези планове на политиците и държавните служители ще бъде забранено да инсталират популярното в цял свят приложение за кратки видеоклипове.

 

Какъв е проблемът?

В момента TikTok е най-популярното приложение за споделяне на видео в социалните мрежи в света. Агенциите за сигурност обаче изразиха загриженост относно приложението, особено поради близките отношения между TikTok и китайското правителство.

Подобно на много други приложения, TikTok събира големи количества лични данни от своите потребители, но никой извън компанията не знае какво точно прави с тази информация. Подобно на други “безплатни” услуги (например Google), TikTok използва поне част от данните за създаване на маркетингови профили, за да може да насочва по-добре рекламите към своите абонати.

Проблемът е какво прави TikTok с останалата част от събраната информация; Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство предупреждава, че данните могат да бъдат споделени и с китайското правителство. Това на свой ред повдига въпроси дали китайското правителство има достъп до политически чувствителна или секретна информация от правителствени устройства.

Какво се случва?

По съвет на Националния център за киберсигурност Обединеното кралство забрани приложението TikTok на всички устройства, собственост на правителството. Освен това ще бъде блокиран достъпът до уебсайта и услугите на TikTok при използване на мрежи в правителствени сгради.

Въпреки че правителството насърчава членовете на парламента (ЧП) изобщо да не използват приложението, те все пак ще могат да инсталират TikTok на личните си устройства. Те обаче няма да могат да споделят или разглеждат видеоклипове, докато са свързани към WiFi мрежата на парламента.

В Обединеното кралство не се планира забрана за цялата страна, така че отделните граждани все още могат да използват TikTok – дори ако официалните указания сочат, че това приложение представлява сериозен риск за сигурността и за тях. Но тъй като правителствата по света разглеждат последиците от свързания с китайската държава шпионаж чрез приложения за смартфони, това може да се промени в някакъв момент в бъдеще. Правителството на САЩ вече създава необходимата законодателна рамка, за да забрани TikTok (и други чувствителни приложения) в страната.

По примера на Шотландия

Решението на британския парламент да забрани TikTok следва отблизо подобен ход в Шотландското събрание, където на министрите също е забранено да инсталират приложението на правителствени устройства. Шотландското правителство твърди, че официалното използване на приложението е “много ограничено”, така че забраната едва ли ще има голям ефект.

Въпреки основателните опасения за сигурността, някои депутати са разтревожени от забраната. Министри, сред които Грант Шапс, Люк Еванс, Марко Лонги, лейбъристката Зара Султана, са активни сътрудници на TikTok и изразиха загриженост, тъй като го използват, за да се свързват с избирателите си. Но тъй като те все още ще могат да използват лични устройства за споделяне на видеосъдържание, тези оплаквания изглеждат малко странни.

Подобни стъпки за забрана на китайски приложения от правителствени устройства се предприемат в цял свят, но какво означава това за обикновените граждани? Реалността е, че тези опасения за сигурността се отнасят за всички – не само за политиците. Поради това всеки потребител на TikTok трябва сериозно да се замисли дали личните му данни и неприкосновеността на личния живот са изложени на риск и да предприеме подходящи стъпки, за да се защити – дори ако това означава да напусне напълно приложението.

Panda Media Center

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
Бъдете социални
Още по темата
06/06/2024

Схема за отвличане превзема...

Зловредният софтуер за отвличане се разпространява...
26/04/2024

Байдън подписа закон за заб...

В сряда президентът Байдън подписа закон,...
27/03/2024

Кения към TikTok: Докажете ...

Изпадналата в затруднение социална медийна платформа...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!