Търсене
Close this search box.

И Великобритания забранява TikTok за държавните служители

След подобно съобщение в САЩ, правителството на Обединеното кралство обяви, че предприема мерки срещу приложението TikTok. Съгласно тези планове на политиците и държавните служители ще бъде забранено да инсталират популярното в цял свят приложение за кратки видеоклипове.

 

Какъв е проблемът?

В момента TikTok е най-популярното приложение за споделяне на видео в социалните мрежи в света. Агенциите за сигурност обаче изразиха загриженост относно приложението, особено поради близките отношения между TikTok и китайското правителство.

Подобно на много други приложения, TikTok събира големи количества лични данни от своите потребители, но никой извън компанията не знае какво точно прави с тази информация. Подобно на други “безплатни” услуги (например Google), TikTok използва поне част от данните за създаване на маркетингови профили, за да може да насочва по-добре рекламите към своите абонати.

Проблемът е какво прави TikTok с останалата част от събраната информация; Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство предупреждава, че данните могат да бъдат споделени и с китайското правителство. Това на свой ред повдига въпроси дали китайското правителство има достъп до политически чувствителна или секретна информация от правителствени устройства.

Какво се случва?

По съвет на Националния център за киберсигурност Обединеното кралство забрани приложението TikTok на всички устройства, собственост на правителството. Освен това ще бъде блокиран достъпът до уебсайта и услугите на TikTok при използване на мрежи в правителствени сгради.

Въпреки че правителството насърчава членовете на парламента (ЧП) изобщо да не използват приложението, те все пак ще могат да инсталират TikTok на личните си устройства. Те обаче няма да могат да споделят или разглеждат видеоклипове, докато са свързани към WiFi мрежата на парламента.

В Обединеното кралство не се планира забрана за цялата страна, така че отделните граждани все още могат да използват TikTok – дори ако официалните указания сочат, че това приложение представлява сериозен риск за сигурността и за тях. Но тъй като правителствата по света разглеждат последиците от свързания с китайската държава шпионаж чрез приложения за смартфони, това може да се промени в някакъв момент в бъдеще. Правителството на САЩ вече създава необходимата законодателна рамка, за да забрани TikTok (и други чувствителни приложения) в страната.

По примера на Шотландия

Решението на британския парламент да забрани TikTok следва отблизо подобен ход в Шотландското събрание, където на министрите също е забранено да инсталират приложението на правителствени устройства. Шотландското правителство твърди, че официалното използване на приложението е “много ограничено”, така че забраната едва ли ще има голям ефект.

Въпреки основателните опасения за сигурността, някои депутати са разтревожени от забраната. Министри, сред които Грант Шапс, Люк Еванс, Марко Лонги, лейбъристката Зара Султана, са активни сътрудници на TikTok и изразиха загриженост, тъй като го използват, за да се свързват с избирателите си. Но тъй като те все още ще могат да използват лични устройства за споделяне на видеосъдържание, тези оплаквания изглеждат малко странни.

Подобни стъпки за забрана на китайски приложения от правителствени устройства се предприемат в цял свят, но какво означава това за обикновените граждани? Реалността е, че тези опасения за сигурността се отнасят за всички – не само за политиците. Поради това всеки потребител на TikTok трябва сериозно да се замисли дали личните му данни и неприкосновеността на личния живот са изложени на риск и да предприеме подходящи стъпки, за да се защити – дори ако това означава да напусне напълно приложението.

Panda Media Center

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
Бъдете социални
Още по темата
25/09/2023

Правилата за API на TikTok ...

Според учени новите условия за достъп...
25/09/2023

Фалшиви видеоклипове на зн...

TikTok е наводнен с видеоклипове, които...
17/09/2023

TikTok отнесе 345 млн. евро...

Ирландската Комисия за защита на данните...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!