И Великобритания забранява TikTok за държавните служители

След подобно съобщение в САЩ, правителството на Обединеното кралство обяви, че предприема мерки срещу приложението TikTok. Съгласно тези планове на политиците и държавните служители ще бъде забранено да инсталират популярното в цял свят приложение за кратки видеоклипове.

 

Какъв е проблемът?

В момента TikTok е най-популярното приложение за споделяне на видео в социалните мрежи в света. Агенциите за сигурност обаче изразиха загриженост относно приложението, особено поради близките отношения между TikTok и китайското правителство.

Подобно на много други приложения, TikTok събира големи количества лични данни от своите потребители, но никой извън компанията не знае какво точно прави с тази информация. Подобно на други “безплатни” услуги (например Google), TikTok използва поне част от данните за създаване на маркетингови профили, за да може да насочва по-добре рекламите към своите абонати.

Проблемът е какво прави TikTok с останалата част от събраната информация; Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство предупреждава, че данните могат да бъдат споделени и с китайското правителство. Това на свой ред повдига въпроси дали китайското правителство има достъп до политически чувствителна или секретна информация от правителствени устройства.

Какво се случва?

По съвет на Националния център за киберсигурност Обединеното кралство забрани приложението TikTok на всички устройства, собственост на правителството. Освен това ще бъде блокиран достъпът до уебсайта и услугите на TikTok при използване на мрежи в правителствени сгради.

Въпреки че правителството насърчава членовете на парламента (ЧП) изобщо да не използват приложението, те все пак ще могат да инсталират TikTok на личните си устройства. Те обаче няма да могат да споделят или разглеждат видеоклипове, докато са свързани към WiFi мрежата на парламента.

В Обединеното кралство не се планира забрана за цялата страна, така че отделните граждани все още могат да използват TikTok – дори ако официалните указания сочат, че това приложение представлява сериозен риск за сигурността и за тях. Но тъй като правителствата по света разглеждат последиците от свързания с китайската държава шпионаж чрез приложения за смартфони, това може да се промени в някакъв момент в бъдеще. Правителството на САЩ вече създава необходимата законодателна рамка, за да забрани TikTok (и други чувствителни приложения) в страната.

По примера на Шотландия

Решението на британския парламент да забрани TikTok следва отблизо подобен ход в Шотландското събрание, където на министрите също е забранено да инсталират приложението на правителствени устройства. Шотландското правителство твърди, че официалното използване на приложението е “много ограничено”, така че забраната едва ли ще има голям ефект.

Въпреки основателните опасения за сигурността, някои депутати са разтревожени от забраната. Министри, сред които Грант Шапс, Люк Еванс, Марко Лонги, лейбъристката Зара Султана, са активни сътрудници на TikTok и изразиха загриженост, тъй като го използват, за да се свързват с избирателите си. Но тъй като те все още ще могат да използват лични устройства за споделяне на видеосъдържание, тези оплаквания изглеждат малко странни.

Подобни стъпки за забрана на китайски приложения от правителствени устройства се предприемат в цял свят, но какво означава това за обикновените граждани? Реалността е, че тези опасения за сигурността се отнасят за всички – не само за политиците. Поради това всеки потребител на TikTok трябва сериозно да се замисли дали личните му данни и неприкосновеността на личния живот са изложени на риск и да предприеме подходящи стъпки, за да се защити – дори ако това означава да напусне напълно приложението.

Panda Media Center

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...
Бъдете социални
Още по темата
15/03/2023

Белият дом пристъпва към об...

Белият дом направи историческа крачка към...
28/11/2022

Социалните медии трябва да ...

Интернет не е само за тийнейджъри....
19/09/2022

Как да отличите фалшиво видео

Фалшивите видеоклипове събират милиони гледания в...
Последно добавени
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!