IBM спира назначенията на длъжности, които могат да се поверят на ИИ

Според главния изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна IBM ще спре наемането на служители, които не са свързани с клиенти и които евентуално могат да бъдат заменени от изкуствен интелект (ИИ).

В интервю за Блумбърг Кришна заяви, че наемането на служители за бек-офис роли, като например човешки ресурси, ще бъде спряно и че фирмата очаква хиляди работни места да бъдат заменени поради автоматизация през следващите години.

Кришна предполага, че около 7800 длъжности, които не са насочени към клиентите, могат да бъдат заменени от ИИ, което се равнява на около 30% от 26 000 души, които понастоящем заемат тези позиции.

„Лесно бих могъл да видя, че 30% от тях ще бъдат заменени от ИИ и автоматизацията за период от пет години“, каза Кришна пред изданието.

IBM добави, че работниците, които в момента заемат тези позиции, няма да бъдат съкратени, но свободните длъжности няма да бъдат запълвани занапред.

Коментарите на Кришна идват на фона на период на нарастваща загриженост относно потенциалното въздействие на изкуствения интелект върху работната сила в световен мащаб.

През последните месеци главният изпълнителен директор на IBM се изказваше оптимистично за ИИ, като подчертаваше трансформационния потенциал на ИИ за рационализиране и оптимизиране на организационните процеси.

В статия за Fortune миналия месец той разкри, че технологичният гигант вече е започнал да интегрира ИИ в рамките на бек-офис функциите – по-специално в отдела за човешки ресурси.

Използвайки собствения си ИИ, IBM е успяла драстично да намали натоварването на работната сила, като е автоматизирала традиционно ръчните процеси в работата, свързана с човешките ресурси.

„С помощта на собствения ИИ на IBM започваме да автоматизираме ключови стъпки от това, което беше много ръчен процес“, пише той. „Пилотирайки тази технология в рамките на самата IBM, успяхме да преминем от 700 специалисти, извършващи сравнително ръчен тип работа, свързана с човешките ресурси, към по-малко от 50.“

„Това освободи много значителен брой хора, които да прекарват повече време в предоставянето на важни услуги, свързани с талантите, като например кариерно ориентиране и подкрепа за мениджърите, което изисква мисъл и творчество, а не рутинна работа с документи.“

Загуба на работни места, предизвикана от изкуствения интелект

Макар Кришна да се изказва за потенциала на ИИ в подкрепа на човешките работници и разширяване на техните възможности, експертите предупреждават, че ИИ може да има значително отрицателно въздействие в дългосрочен план и да доведе до загуба на милиони работни места.

Изследване на Goldman Sachs по-рано тази година предупреди, че до 300 милиона работни места могат да бъдат загубени в световен мащаб поради интегрирането на генеративни платформи за ИИ.

В проучването се прогнозира, че през следващите години около 18% от работата може да се компютъризира.

То също така предупреди, че работниците в „развитите икономики“ ще понесат основната тежест от загубата на работни места, свързани с ИИ.

„Новата вълна от системи за ИИ може да окаже сериозно въздействие върху пазарите на труда по света“, заяви компанията. „Промените в работните процеси, предизвикани от тези постижения, могат да изложат на автоматизация еквивалента на 300 милиона работни места на пълно работно време.“

От няколко години насам съкращенията на работни места, предизвикани от ИИ, остават донякъде абстрактна концепция, която се основава главно на спекулации и предупреждения от страна на експерти от индустрията.

Неотдавнашните съобщения от световната технологична индустрия обаче изглежда потвърждават това, за което мнозина предупреждаваха.

Миналата седмица Dropbox потвърди, че планира да съкрати около 16 % от работната си сила – около 500 служители – тъй като компанията се фокусира върху ИИ за подпомагане на бъдещите операции.

Дрю Хюстън, главен изпълнителен директор на базираната в Калифорния технологична компания, заяви пред служителите, че неотдавнашното развитие в областта на генеративния ИИ е изиграло ключова роля при определянето на съкращенията.

Хюстън отбеляза, че компанията ще засили дългосрочния си фокус върху привличането на служители със специализирани умения, свързани с ИИ.

„В един идеален свят просто бихме прехвърлили хора от един екип в друг. И сме го направили, когато е било възможно“, каза той. „Следващият етап на растежа ни обаче изисква различен набор от умения, особено в областта на ИИ и разработването на продукти в ранен етап.“

Кевин Поултър, партньор по трудовоправни въпроси в националната адвокатска кантора Freeths, заяви пред IT Pro миналата седмица, че ходът на Dropbox „се усеща различно“ от типичните съобщения за съкращения в технологичната индустрия през последните години.

„Много от вече обявените съкращения в Силициевата долина и по-далеч от нея бяха общо намаляване на персонала – някои в резултат на свръхзаетост в разгара на пандемичните блокирания, други – за да се „оразмери“ бизнесът в отговор на черните икономически перспективи“, каза той.

„Съобщението на Dropbox е различно. Вместо съкращаване на разходите, бизнесът планира да се насочи към изкуствения интелект, което предполага, че намаляването на броя на служителите е временно и просто за да се коригира недостигът на умения в този процъфтяващ сектор.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
Бъдете социални
Още по темата
08/09/2023

Използването на AI в Обедин...

Ново проучване показва, че британските граждани...
07/09/2023

Децата и ChatGPT - рисковете

Учениците и родителите трябва да знаят,...
07/09/2023

Как да разпознаем истинския...

Терминът „изкуствен интелект“ се използва, за...
Последно добавени
27/09/2023

Microsoft разпространява P...

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на...
27/09/2023

Излязоха резултатите от оце...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс...
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!