Имате ли нужда от антивирусна програма за Macbook?

Продуктите на Apple са защитени с редица вградени функции за сигурност, но те не са непробиваеми. Никой не иска да бъде изненадан от атака с вирус или зловреден софтуер – особено на устройства със защитни механизми – затова може би се чудите „Имам ли нужда от антивирусна програма за Macbook?“

Всички различни видове устройства могат да бъдат компрометирани, дори тези с вградени защити. За да запазите сигурността на информацията си, си струва да инвестирате в първокласни услуги и софтуер за защита – независимо от вида на устройството, което използвате.

Могат ли Mac-овете да се заразяват с вируси?

Да, компютрите Mac могат да се заразяват с вируси, а също и с други специфични за Mac зловредни програми. Често срещано погрешно схващане е, че Macbook-овете не могат да бъдат заразени със злонамерени вируси и други видове зловреден софтуер.

Подобно на всеки друг тип компютър, Mac компютрите все пак могат да станат жертва на заразяване чрез атаки на социалното инженерство. Освен това е възможно Macbook да има неизвестни пропуски в сигурността, които могат да позволят на злонамерени лица да получат достъп до устройството или да го заразят.

Как да разберете дали вашият Mac е заразен с вирус

Въпреки че инфекциите на Mac са рядкост, има няколко признака, които показват дали устройството ви е компрометирано:

 • Изскачащи прозорци и реклами: Ако започнете да забелязвате наплив от изскачащи прозорци или подобни на спам реклами на вашето устройство, то може да е заразено.
 • Забавяне на работата: Компютрите с вируси или други видове зловреден софтуер често работят по-бавно от здравите устройства. Зареждането на страниците може да отнеме повече време или самият компютър може да се забави.
 • Неразпознати програми: Подозрителни програми, приложения или страници с отметки може да показват, че вашият Macbook работи с вирус.
 • Пренасочвания: Вируси и зловреден софтуер могат да накарат компютъра ви да зареди страници, които не сте отваряли, или да ви пренасочат към необичайни сайтове.
 • Криптирани файлове: Атаките с рансъмуер могат да криптират лични и публични файлове, намиращи се на вашето устройство.
 • Гореща ходова част: Фоновите програми могат да заемат място на компютъра ви, но също така могат да причинят прегряване на вашия Mac по време на работа.

Имат ли Mac компютрите вградена защита?

Macbook-ите все още са податливи на вируси, но имат и множество мощни вградени защити. Първо, всяка Mac система има малки, но ефективни защити, включително:

 • Редовни актуализации на сигурността
 • Защитени пароли и ключове
 • Индикатори за запис
 • Разрешения за използване на пействане
 • Защита на iCloud и защита на снимките
 • Защита и поверителност на електронната поща
 • Криптиране на файлове
 • Криптиране на съхранението
 • Защита на хардуера
 • Сигурно стартиране на системата
 • Защита на данните и FileVault

Тези защитни механизми са първата защитна линия на устройството, но Mac-овете са оборудвани и с множество съвременни програми за сигурност, които помагат за защита на устройството от процеси с руут сертификати, които се опитват да променят или да повлияят на критични файлови системи.

 

XProtect

XProtect е специално разработеният от Apple инструмент за сканиране на зловреден софтуер и антивирусна програма. Той работи автоматично във фонов режим, докато се използва Macbook, и не е необходимо да се конфигурира преди работа.

XProtect проверява свалените файлове по вътрешния си списък със злонамерени програми и файлове, за да провери дали новите приложения и други програми са безопасни. Освен това този инструмент се актуализира автоматично до най-новата версия, така че потребителите не трябва да се притесняват за актуалността на своя инструмент за сканиране.

Gatekeeper

Gatekeeper е вътрешен софтуер, който блокира програми и изтегляния от неразпознати разработчици. Този инструмент също така блокира програми от вериги от сертификати без проверени сигнатури. За съжаление Gatekeeper може да защити Macbook само от изтегляния на софтуер от Apple Store.

Sandboxing

Сандбоксът е одобрена от Apple програма, която проверява действията на устройството и позволява на Macbook-овете да участват само в автентични, разрешени дейности. Този софтуер също така отделя новите изтегляния от предишните, за да намали възможността подозрителни или злонамерени програми да заразят изтеглянията, които в момента се изпълняват на Mac.

Защити на Safari

Safari – създаден от Apple браузър – също има вградени функции за защита. Антифишинг технологията на системата може да идентифицира и предупреждава потребителите за злонамерени уебсайтове. Освен това защитите на Safari могат да деактивират потенциално опасни сайтове, а технологията против проследяване забранява на трети страни да събират и проследяват данни на потребителите.

Защита от вируси за Mac: Допълнителни опции

Дори при вградена защита може да се наложи да инвестирате в допълнителни мерки за сигурност за Mac. Ако искате да добавите допълнителна защита, разгледайте тези четири опции.

Антивирусен софтуер за Mac

Вирусите и зловредният софтуер все още могат да заразят компютъра ви, но антивирусният софтуер за Mac може да ви помогне да защитите устройството си и да ви предупреди за всяка подозрителна дейност. Това е чудесна допълнителна функция за сигурност, която може да допълни вградените защити на вашето устройство.

VPN услуги

Ако планирате да използвате своя Macbook за сърфиране в интернет на обществени места, помислете дали да не инвестирате във VPN услуга. Обществените Wi-Fi мрежи са лесна мишена за хакерите, но VPN мрежата може да ви помогне да защитите устройството си, където и да отидете.

Мениджъри на пароли

Дори да знаете как да създавате силни пароли, да ги пазите в тайна и постоянно да ги променяте, все още е възможно те да бъдат откраднати или компрометирани. Използването на мениджър на пароли може да намали този риск, като същевременно съхранява паролите ви на едно защитено място.

Актуализации на операционната система

Един от най-простите начини за защита на вашия Mac е да се уверите, че операционната ви система е актуализирана. Актуализациите на операционната система често се пускат с поправки на грешки, актуализации на сигурността и други вътрешни защити. Последователното актуализиране на тези системи може да ви помогне да защитите вашия Macbook от нови и стари уязвимости.

Макар да е вярно, че броят на заплахите в операционната система на Mac е по-малък в сравнение с други платформи, инвестирането в ефективен антивирусен софтуер може да ви помогне да защитите устройствата си, да предпазите семейството си и да създадете приятно сърфиране за всеки потребител.

Източник: McAfee | Apple | Apple Support

Panda Media Center

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
Бъдете социални
Още по темата
30/10/2023

iLeakage: Нов пробив в Safa...

Група учени е разработила нова атака...
26/10/2023

"Влезте с" ... Функцията п...

Дефектите в прилагането на стандарта за...
20/10/2023

Професионалистите предупреж...

Европейският съюз (ЕС) може скоро да...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!